2024.04.19. - Emma
bohócdoktor vizit szja 1%

Zöldséges fasírt

A darált húst alaposan keverjük össze a tojással, a fűszerekkel és a lenmaggal. Egy őzgerincformát béleljünk ki sütőpapírral (ha teflonos vagy szilikon, akkor nem kell) a massza felét nyomkodjuk bele úgy, hogy egy kis mélyedés legyen benne. Az apróra vágott párolt zöldségeket tegyük a formában lévő húsra, majd fedjük be a húsos massza másik felével, nyomkodjuk rá és óvatosan ütögessük az asztalhoz. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 25 percig. Óvatosan borítsuk egy rácsos tepsire, húzzuk le róla a sütőpapírt és tegyük vissza a sütőbe.

Ropogós-pikáns csirkeszárnyak

A szárnyakat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén besózzuk. Egy tálba öntjük az olajat, a balzsamecetet, a mézet, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, majd jól összekeverjük. A szárnyakat egy tepsibe egymás mellé helyezzük, ráöntjük a pácot, jó alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje a szárnyakat. Legalább 1-2 órát ebben a pácban állni hagyjuk, de közben azért egyszer átforgatjuk. Sütés előtt a szárnyak alá öntjük a fehérbort, majd alufóliával lefedjük.

Sült zöldségek, mézes-joghurtos mártogatóssal

Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük. A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz.

Citromos sült csirke

A csirkét mossuk meg, papír kéztörlővel töröljük szárazra. A csirkét a mellénél vágjuk szárnyasollóval ketté, hajtsuk szét és lapítsuk le. Dörzsöljük be sóval és borssal. A citrom levét facsarjuk ki. A páchoz keverjük el az olajat a citrom kifacsart levével. A zsályát mossuk meg, vágjuk fel csíkokra és szintén adjuk az öntethez. A páccal alaposan dörzsöljük be a csirke mindkét felét (sőt a mellének bőre alá is juttassunk belőle). Tegyük a csirkét egy megfelelő méretű sütőtálba, fedjük le, és hagyjuk állni 1-2 órát.

Sült csirke almásan

A csirkemellfilét és a combfiléket besózzuk, majd szárnyaspáccal is beszórjuk. A tepsialját olívaolajjal nagyon vékonyan kikenjük majd az almacikkekkel kirakjuk az alját. Erre ráfektetjük a csirkehúst és a tetejét is betakarjuk az almaszeletekkel. A húst én dúsítottam egy kis másnapról megmaradt hajdinapalacsinta tészta. A tésztát felcsíkoztam és ráraktam a húsra. Ezután kerültek rá az almaszeletek . Az almaszeleteket beszórtam őrölt tarkaborssal . Felöntöttem a fehérborral majd alufóliával letakartam és a hűtőbe raktam kb. félórára, majd a sütőbe került.

Lazac grillezve

A petrezselyem leveleit lecsipkedjük a szárról és finomra aprítjuk. A vajt megolvasztjuk,majd keverőtálban laposan kikeverjük,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,a citromlevet és a petrezselymet,majd sóval borssal ízesítjük.Egy megfelelő méretű tálcát letakarunk a vajból rózsákat nyomunk rá,végül hűtőbe tesszük. A lazactörzsek mindkét oldalát megkenjük citromlével.Kevés olajjal,és fóliával lefedve kb. 10 percig pihentetjük. Ezután a szeleteket enyhén sózzuk,borsozzuk a grillrácson mindkét oldalon átsütjük. A lazacszeletekre vajrózsát helyezünk és citromkarikával díszítve tálaljuk.

Barbecue csirkeszárnyak

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, besózzuk, és egy főzőedényben fél húsleveskockával, 1 gerezd fokhagymával előfőzzük, de nem teljesen omlósra. Közben a zöldségeket előkészítjük. A padlizsánt és a cukkinit felkarikázzuk, besózzuk, pihentetjük, majd lemossuk a levét. Beszórjuk a grillfűszerrel a felszeletelt, darabolt zöldségeket és olajat öntünk rá. A szósz elkészítéséhez: A serpenyőben a felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, az eperszörpöt, sziruposítjuk, majd ketchuppal felöntjük, megszórjuk ízlés szerint chilivel, és tovább sziruposítjuk.

Sörben sült csülök

A csülköket megtisztítjuk, a bőrét megkapargatjuk. Besózzuk majd a tepsibe teszek zsírt és szépen elhelyezzük benne a csülköket. Ezután rászórjuk a fűszereket, rákarikázzuk a vöröshagymát, valamint az apróra vágott fokhagymát is rátesszük. Majd a vizet is alá öntve betesszük a sütőbe sülni. Egy fél óra elteltével megnézzük és ha elpárolgott róla a víz még pótolunk hozzá. Közben többször meglocsolgatjuk egy kevéske sörrel. Ettől finom ízletes és ropogós is lesz. További fél óra múlva. ha nem túl nagyok a csülkök már készen is vannak. Villával megszurkáljuk és ha puha már tálalható is.

Sült csíkok rizskörettel

Hozzávalók: - 2 szelet sült hús - 5 kanál étolaj - 2 kanál kacsazsír - 1 csomag elõfõzött rizs - 15 dkg vegyes kerti zöldség - 20 dkg fehér csiperkegomba - 2 szál zöldhagyma - 0.25 db kaliforniai piros paprika - só, bors - bazsalikom bóbita

Kuglófban sült csirkemell

Hozzávalók: - 80 dkg csirkemellfilé - 1 csomag bacon - 15-20 dkg sonka - 15-20 dkg sajt - 6-7 tojás - szalámi

Disznótoros krumplival és sült céklával

Hozzávalók: - 1 db sütnivaló kolbász - 1 db májas hurka - 1 db véres hurka - 1 szelet csontnélküli fõtt tarja - 2 db cékla - 3 db krumpli - libazsír - só - õrölt feketebors - õrölt kömény - kevés sör

Kukoricás csirkefalatok

Hozzávalók: - 70 dkg csirkemellfilé - 15 dkg kukoricapehely - 1.5 kiskanál só - 0.5 kiskanál frissen õrölt fekete bors - 0.25 kiskanál szárított kakukkfû - 0.5 kiskanál pirospaprika - 4 db tojásfehérje - 1 evõkanál szezámolaj vagy olvasztott vaj - csipetnyi Cayenne-bors - étolaj a sütõedénybe A páchoz: - 1.2 dl tej - 1 kiskanál friss citromlé - 1 kiskanál reszelt citromhéj - 1 kiskanál só - 0.25 kiskanál frissen õrölt fekete bors - 0.25 kiskanál pirospaprika - csipetnyi frissen õrölt fehér bors A mártogatós szószhoz: - 1.2 dl tormás mustár - 4 evõkanál méz - csipetnyi csili

Flekken

Hozzávalók: - 8 szelet vastagabb sertéstarja - pirospaprika - bors - majoranna - õrölt kömény - fokhagyma reszelve vagy fokhagymakrém - olaj

Tepsis karaj

Hozzávalók: - 1 kg burgonya - 4 fej vöröshagyma - 8-10 szelet csontos karaj - 2 pohár tejföl - 1 pohár víz - 10 dkg füstölt szalonna

Szalonnás ananászos rakott hús

Hozzávalók: - 1 kg karaj - 2-3 gerezd fokhagyma - mustár - citromhéj - 1 pohár tejföl - 1 ananász konzerv - só - bors - 15 dkg szalonna - 15 dkg sajt

Sörrel locsolt sült karaj

Hozzávalók: - 1,5-2 kg bõrös karaj - 1 db jó fajta dobozos sör - 4-5 szelet mangalica szalonna - 2-3 dl víz - só bors

Pulykafalatokkal sült karfiol

Hozzávalók: - 1 fej karfiol - 70 dkg pulykamell - olívaolaj - grillfûszer - 2 dl tejföl - 3 tojás - só - bors - petrezselyem - tej

Egészben sült malac

Hozzávalók: - 1 kg sertéstarja - 30 dkg sertésmáj - 3 db zsemle - 5 g törött bors - 5 g majoránna - 3 db tojás - 15 dkg füstölt szalonna - 3 dl világos sör - só

Sörrel öntözgetett malacsült

Hozzávalók: - 1 malaccomb (kicsontozva) - 2-3 gerezd fokhagyma - 1 üveg sör, só, bors - köménymag - 1 szelet füstölt szalonna

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
további hírek