A darált húst alaposan keverjük össze a tojással, a fűszerekkel és a lenmaggal. Egy őzgerincformát béleljünk ki sütőpapírral (ha teflonos vagy szilikon, akkor nem kell) a massza felét nyomkodjuk bele úgy, hogy egy kis mélyedés legyen benne. Az apróra vágott párolt zöldségeket tegyük a formában lévő húsra, majd fedjük be a húsos massza másik felével, nyomkodjuk rá és óvatosan ütögessük az asztalhoz. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 25 percig. Óvatosan borítsuk egy rácsos tepsire, húzzuk le róla a sütőpapírt és tegyük vissza a sütőbe.
A szárnyakat megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén besózzuk. Egy tálba öntjük az olajat, a balzsamecetet, a mézet, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket, majd jól összekeverjük. A szárnyakat egy tepsibe egymás mellé helyezzük, ráöntjük a pácot, jó alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol befedje a szárnyakat. Legalább 1-2 órát ebben a pácban állni hagyjuk, de közben azért egyszer átforgatjuk. Sütés előtt a szárnyak alá öntjük a fehérbort, majd alufóliával lefedjük.
Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük. A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz.
A csirkét mossuk meg, papír kéztörlővel töröljük szárazra. A csirkét a mellénél vágjuk szárnyasollóval ketté, hajtsuk szét és lapítsuk le. Dörzsöljük be sóval és borssal. A citrom levét facsarjuk ki. A páchoz keverjük el az olajat a citrom kifacsart levével. A zsályát mossuk meg, vágjuk fel csíkokra és szintén adjuk az öntethez. A páccal alaposan dörzsöljük be a csirke mindkét felét (sőt a mellének bőre alá is juttassunk belőle). Tegyük a csirkét egy megfelelő méretű sütőtálba, fedjük le, és hagyjuk állni 1-2 órát.
A csirkemellfilét és a combfiléket besózzuk, majd szárnyaspáccal is beszórjuk. A tepsialját olívaolajjal nagyon vékonyan kikenjük majd az almacikkekkel kirakjuk az alját. Erre ráfektetjük a csirkehúst és a tetejét is betakarjuk az almaszeletekkel. A húst én dúsítottam egy kis másnapról megmaradt hajdinapalacsinta tészta. A tésztát felcsíkoztam és ráraktam a húsra. Ezután kerültek rá az almaszeletek . Az almaszeleteket beszórtam őrölt tarkaborssal . Felöntöttem a fehérborral majd alufóliával letakartam és a hűtőbe raktam kb. félórára, majd a sütőbe került.
A petrezselyem leveleit lecsipkedjük a szárról és finomra aprítjuk. A vajt megolvasztjuk,majd keverőtálban laposan kikeverjük,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,a citromlevet és a petrezselymet,majd sóval borssal ízesítjük.Egy megfelelő méretű tálcát letakarunk a vajból rózsákat nyomunk rá,végül hűtőbe tesszük. A lazactörzsek mindkét oldalát megkenjük citromlével.Kevés olajjal,és fóliával lefedve kb. 10 percig pihentetjük. Ezután a szeleteket enyhén sózzuk,borsozzuk a grillrácson mindkét oldalon átsütjük. A lazacszeletekre vajrózsát helyezünk és citromkarikával díszítve tálaljuk.
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, besózzuk, és egy főzőedényben fél húsleveskockával, 1 gerezd fokhagymával előfőzzük, de nem teljesen omlósra. Közben a zöldségeket előkészítjük. A padlizsánt és a cukkinit felkarikázzuk, besózzuk, pihentetjük, majd lemossuk a levét. Beszórjuk a grillfűszerrel a felszeletelt, darabolt zöldségeket és olajat öntünk rá. A szósz elkészítéséhez: A serpenyőben a felaprított fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, az eperszörpöt, sziruposítjuk, majd ketchuppal felöntjük, megszórjuk ízlés szerint chilivel, és tovább sziruposítjuk.
A csülköket megtisztítjuk, a bőrét megkapargatjuk. Besózzuk majd a tepsibe teszek zsírt és szépen elhelyezzük benne a csülköket. Ezután rászórjuk a fűszereket, rákarikázzuk a vöröshagymát, valamint az apróra vágott fokhagymát is rátesszük. Majd a vizet is alá öntve betesszük a sütőbe sülni. Egy fél óra elteltével megnézzük és ha elpárolgott róla a víz még pótolunk hozzá. Közben többször meglocsolgatjuk egy kevéske sörrel. Ettől finom ízletes és ropogós is lesz. További fél óra múlva. ha nem túl nagyok a csülkök már készen is vannak. Villával megszurkáljuk és ha puha már tálalható is.
Hozzávalók:
- 2 szelet sült hús
- 5 kanál étolaj
- 2 kanál kacsazsír
- 1 csomag elõfõzött rizs
- 15 dkg vegyes kerti zöldség
- 20 dkg fehér csiperkegomba
- 2 szál zöldhagyma
- 0.25 db kaliforniai piros paprika
- só, bors
- bazsalikom bóbita
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 1 csomag bacon
- 15-20 dkg sonka
- 15-20 dkg sajt
- 6-7 tojás
- szalámi
Hozzávalók:
- 1 db sütnivaló kolbász
- 1 db májas hurka
- 1 db véres hurka
- 1 szelet csontnélküli fõtt tarja
- 2 db cékla
- 3 db krumpli
- libazsír
- só
- õrölt feketebors
- õrölt kömény
- kevés sör
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg kukoricapehely
- 1.5 kiskanál só
- 0.5 kiskanál frissen õrölt fekete bors
- 0.25 kiskanál szárított kakukkfû
- 0.5 kiskanál pirospaprika
- 4 db tojásfehérje
- 1 evõkanál szezámolaj vagy olvasztott vaj
- csipetnyi Cayenne-bors
- étolaj a sütõedénybe
A páchoz:
- 1.2 dl tej
- 1 kiskanál friss citromlé
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 kiskanál só
- 0.25 kiskanál frissen õrölt fekete bors
- 0.25 kiskanál pirospaprika
- csipetnyi frissen õrölt fehér bors
A mártogatós szószhoz:
- 1.2 dl tormás mustár
- 4 evõkanál méz
- csipetnyi csili
Hozzávalók:
- 8 szelet vastagabb sertéstarja
- pirospaprika
- bors
- majoranna
- õrölt kömény
- fokhagyma reszelve vagy fokhagymakrém
- olaj
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma
- 8-10 szelet csontos karaj
- 2 pohár tejföl
- 1 pohár víz
- 10 dkg füstölt szalonna
Hozzávalók:
- 1 kg karaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- mustár
- citromhéj
- 1 pohár tejföl
- 1 ananász konzerv
- só
- bors
- 15 dkg szalonna
- 15 dkg sajt
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg bõrös karaj
- 1 db jó fajta dobozos sör
- 4-5 szelet mangalica szalonna
- 2-3 dl víz
- só
bors
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj
- só
- 4 cikk sajt
A panírozáshoz:
- liszt
- 1 db tojás
- kevés tej
- só
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 70 dkg pulykamell
- olívaolaj
- grillfûszer
- 2 dl tejföl
- 3 tojás
- só
- bors
- petrezselyem
- tej
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja
- 30 dkg sertésmáj
- 3 db zsemle
- 5 g törött bors
- 5 g majoránna
- 3 db tojás
- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 dl világos sör
- só
Hozzávalók:
- 1 malaccomb (kicsontozva)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 üveg sör, só, bors
- köménymag
- 1 szelet füstölt szalonna
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!