rss
  • Sült zöldségek, mézes-joghurtos mártogatóssal

  • Share on Tumblr

    Sült zöldségek, mézes-joghurtos mártogatóssalEgy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük. A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz.

    loading...

    Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket. A frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket.

    Hozzávalók:

    - 1 nagyobb cékla
    - 1 zellergumó
    - 1 nagy sárgarépa
    - 1 nagyobb fehérrépa
    - 1 nagyobb burgonya
    - 15 dkg sütőtök
    - 1 kis friss chilipaprika
    - 3 gerezd fokhagyma
    - olívaolaj
    - só
    - bors
    (Igazából ízlés szerint bármilyen zöldséget belerakhatunk.)

    A mártogatóshoz:
    - 5 dkg egész mákszem
    - 1 evőkanál méz
    - 2 dl natúr joghurt


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöld dinnye ecetben

    Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára szõlõ és meggylevelet, vasfüvet, csombort, tormaszeleteket, szemes borsot teszünk.

  • Rostélyos hagymával

    Szép nagy rostélyos, megveregetünk, besózzuk, kissé belisztezzük s egy tiszta zománcozott vas lábosban forró zsírban hirtelen kisütjük. Két fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk s ha a rostélyos megsült a hagymát is világos barnára sütjük ugyan abban a zsírban.

  • Borjúhús spárgával töltve

    Hozzávalók:

    - 4 szelet sovány borjúhús
    - 12 db zöld spárga
    - 6 szelet nyers sonka
    - 1 dl marhahúsleves
    - 1+2 ek vaj
    - só
    - bors

  • Színezékek és veszélyeik

    A színezékek az élelmiszerek kozmetikumai, hiszen segítségükkel az áru magakelletõen tetszetõssé, étvágygerjesztõvé válik. Vásárlásra ingerelnek, a valósnál jobb minõséget sejtetnek, vagy - mint pl. az édességeknél - a "gyümölcs" képzetét keltik bennünk. A színezõadalékokat elsõsorban az édességeknél, üdítõitaloknál, szörpöknél, égetett szeszes italoknál, puding- és fagylaltkészítményekben alkalmazzák, de felhasználják a margaringyártásnál, a sajt és a haltermékek készítéséhez is.

  • Kapros-túrós lepény

    Hozzávalók:

    10 dkg vaj, 0, 5 kg liszt, 2 db tojás sárgája, 1, 5 dkg élesztõ, 1 dl tej, só,
    A töltelék: 0, 5 kg túró, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. tejföl, 3 dkg grízes liszt, só, vagdalt kapor

  • Magyaros rántotta

    3-4 személyre számíts 8 tojást, 5 dkg húsos, füstölt szalonnát, 10 dkg debreceni kolbászt, 1 közepes fej vöröshagymát, 2 zöldpaprikát, 2 paradicsomot, egy késhegynyi pirospaprikát, fél dl tejet és sót.

  • Burgonya-leves

    Megtisztítunk négy-öt közepes nagyságú burgonyát, egy kis vereshagymát és petrezselymet finomra összevágunk. Fél kanál zsírban a hagymát kissé pároljuk, aztán beleteszünk egy késhegynyi rózsapaprikát s az apró kockára vágott burgonyát.

  • Currymártás chutney-val

    Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 2 evõkanál vaj, 2-3 evõkanál currypor, 2 dl húsleves, 1 alma, só, 1 teáskanál étkezési keményítõ, 6 evõkanál ananászlé, 1 evõkanál mangó cutney, 2-3 levél citromfû, 1 evõkanál konyak, õrölt feketebors;

  • Olasz lencseleves

    Hozzávalók: 30 dkg lencse, 3 db répa, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg fontina sajt (v hasonló), 2-3 szelet toszkán kenyér (szikkadt), 1-2 csipet só, 1-2 ek extra szûz olíva olaj.

  • Húsos burgonyarétes

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 tojás, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg vaj, 2 evõkanál zsemlemorzsa, só; a töltelékhez: 10 dkg tepertõ, 20 dkg sonka, vagy megmaradt sült hús, 5 dkg füstölt szalonna, só, õrölt bors.

  • Sült hús gombás szósszal

    Sült hús gombás szósszalA húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk a hűtőben, hogy érjen az íze. A hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy a saját levében párolódjon. Hozzáadjuk a leveskockát, vagy ételízesítővel ízesítjük. Ha a gomba puha, rászórunk kb. 1 evőkanál lisztet, majd felöntjük a tejföllel, ízlés szerint tovább fűszerezzük. A húst megsütjük, akár tepsiben, akár olajban, és beletesszük a mártásba. Általában rizzsel tálaljuk, de zsemlegombóccal is lehet.

  • Diétás narancsos sárgarépaleves

    Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 3 dkg vaj, 1 dl narancslé, 1, 2 liter zöldségalaplé, 1 kis vöröshagyma, 1 teáskanál szárított kakukkfû, só, bors, tejföl, reszelt szerecsendió.

  • Lazacos szendvics

    Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 1 doboz füstölt lazac (100 g) lecsepegtetve, 1 ek tartármártás, 1 + 2 ek vaj, fél ek finomra vágott kapor, díszítõelemek.

  • Borjúborda Szent Gellért módra

    Hozzávalók: 650 g borjúborda, 4 db tojás, fél dl tejszín, só, bors, 50 g vaj;

    Paprikás mártáshoz: 300 g borjúcsont, 50 g zsír, 50 g vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, fél dl tejfel, fél dl tejszín, só, 20 g liszt, 200 g libamáj, 8 db gombafej, 200 g zöldmetélt, 30 g vaj;

  • Áfonyás-joghurtos muffin

    Hozzávalók 12 db-hoz: 15 dkg áfonya (friss vagy fagyasztott), l 25 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt, 1 tojás, 1 teáskanál sütõpor, 1,5 dl olvasztott margarin 10 dkg gyümölcscukor, 2 dl joghurt.

  • Nõi szeszély

    Hozzávalók: 3 dkg élesztõ, 6 kanál tej, 1 kanál cukor, 14 dkg vaj, 4 tojás, 28 dkg liszt, csipet só, 10 dkg eperlekvár, 25dkg cukor.

  • Amur paprikásan

    Hozzávalók: 1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só.

  • Cukkinis tócsni

    Hozzávalók: 1 kg cukkini, 2 db burgonya, 3 tojás, só, bors, 1 vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 30 dkg liszt, mokkáskanál szódabikarbóna, olaj, petrezselyemzöld, tejföl, 1 cs kapor, só.

  • Grillezett tintahal

    Hozzávalók: 600 g konyhakész tintahal, 4 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál citromlé, só, fekete bors.

  • Szerelemturmix

    Hozzávalók: 8 cl. whisky, 4 cl. kávélikõr, 2 dl. tej, 2 kanál cukorszirup, 1 kanál instant kávé, 2 tojás, 5 g. szerecsendió, 4 jégkocka.

loading...