rss
  • Sült zöldségek, mézes-joghurtos mártogatóssal

  • Share on Tumblr

    Sült zöldségek, mézes-joghurtos mártogatóssalEgy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük. A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz.

    Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket. A frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket.

    Hozzávalók:

    - 1 nagyobb cékla
    - 1 zellergumó
    - 1 nagy sárgarépa
    - 1 nagyobb fehérrépa
    - 1 nagyobb burgonya
    - 15 dkg sütőtök
    - 1 kis friss chilipaprika
    - 3 gerezd fokhagyma
    - olívaolaj
    - só
    - bors
    (Igazából ízlés szerint bármilyen zöldséget belerakhatunk.)

    A mártogatóshoz:
    - 5 dkg egész mákszem
    - 1 evőkanál méz
    - 2 dl natúr joghurt


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöldbabos spagetti

    Hozzávalók: 25 dkg spagettit, 40 dkg burgonyát (kozkázott) és 40 dkg zöldbabot együtt sós vízben 10 percig fõzök.

  • Túrógolyó kókuszreszelékben

    Túrógolyó kókuszreszelékbenA túrót a porcukorral és a van. cukorral összekeverjük,majd körülbelül tíz percig állni hagyjuk! Ezután hozzáadjuk a 15 dkg kókuszreszeléket és jó alaposan összekeverjük. Annyi darált háztartási kekszet adjunk hozzá, hogy golyókat megfelelőlen tudjunk belőle formázni. A masszából kis golyókat formázunk,megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, mandulát,vagy az egészbe mazsolát esetleg ha valaki gyümölcsösre szeretné akár epret is vagy egyéb gyümölcsöt. Könnyű,nyári édesség,hűtve fogyasztjuk!

  • Törpeharcsa fehérborban

    Hozzávalók: 100 dkg törpeharcsa, 2 dl félédes fehérbor, 1 citrom, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 30 dkg fehér csemegeszõlõ, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg, sárgarépa, 40 dkg burgonya, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg liszt, só;

  • Borsóleves húsosan

    Borsóleves húsosanA husit felkockázzuk, olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a borsót és a zöldségeket. Felöntjük őket vízzel, majd fűszerekkel ízesítjük. Ha a hús és zöldség is megpuhult, akkor elkészítjük a rántást kb. 2 kanál lisztből kevés olajjal, ha megpirult, pici pirospaprikát adunk hozzá és besűrítjük vele a levest. A tojásokból a liszttel, pici sóval a szokásos módon nokedlit készítek és beleszaggatjuk a levesbe és ha a nokedli puhára főtt, elkészült a leves. Ha konzervből üveges borsóból készítjük, akkor előbb a répát megfőzzük, beleszaggatjuk a nokedlit, majd a rántás jön és csak utólag adjuk hozzá a borsót, mivel már meg van főve, hogy ne főjjön szét.

  • Ízes bukta

    Hozzávalók:

    a tésztához: 600 g liszt, 25 g élesztõ, 3.5 dl tej, 2 db tojássárgája, 80 g vaj, 50 g porcukor, só, a tészta nyújtásához: 100 g liszt, a sütõforma kenéséhez: olaj, a töltéshez és a tálaláshoz: 300 g gyümölcsíz, a tésztakenéshez: 1 db tojás, a tetejére: 20 g porcukor

  • Sült zöldség

    Hozzávalók: 45 dkg paradicsom (lebörözve, kimagozva), 2 közepes cukkini, 1 kis padlizsán, 1-1 piros és sárga parika, kimagozva és felkockázva, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes hagyma kb. 2,5 cm-es darabokra vágva (lehet talán 2,7 cm is...), 3 evökanál oliva olaj, 1 marék friss bazsalikom levél, só és frissen örölt bors.

  • Túrós pite

    Hozzávalók: 31 deka rétesliszt, 15 deka vaj, vagy margarin, 4 tojás, 3 deka élesztõ, egy kevés tej. A töltelékhez: 75 deka tehéntúró, 25 deka porcukor, 10 deka mazsola, egy citrom reszelt héja, egy csomag vaníliás cukor, egy csipet só.

  • Tökmagos kenyér

    Hozzávalók:

    50 deka fehér tönkölyliszt, 50 deka fõtt, finomra turmixolt sonkatök, 2 tasak (14 g) szárított élesztõ, 3 ek. enyhe borecet, 2 ek. olaj, 1 csapott ek. só, 2 tk. cukor, 1,5-2 dl víz, dió, pekándió, tökmag, pisztácia, mogyoró, napraforgómag

  • Babfasírt

    A babot sós vízben puhára fõzzük. Krumplinyomón áttörjük. Tejbe áztatott zsemlyével, tojással és apróra vágott, zsírban pirított hagymával összedolgozzuk; sóval, borssal ízlés szerint fûszerezzük.

  • Madártej kocka

    Madártej kockaA tészta elkészítése: 8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a már felvert kemény habhoz adjuk és megsütjük. A krém elkészítése: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverjük, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk.

  • Alufóliás sárgarépa

    A répát megtisztítjuk, ha vékony, egészben hagyjuk, ha vastagabb hosszában ketté vagy négyfelé vágjuk. Kivajazott tûzálló tálra párhuzamosan ráfektetjük a répákat, és megsózzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és a tál alufóliával szorosan lezárva, a forró sütõbe toljuk. Kb. 20 percig sütjük, ezalatt a répa szépen megpuhul a saját levében.

  • Pirított zsemlekocka

    1 zsemlét aprítsunk fel kb. 1 cm széles kockákra, és 2 evõkanál olajon állandóan kevergetve, lángterelõ felett pirítsuk világos pirosra. Ha teflon bevonatú edényben pirítjuk, nagymértékben csökkenthetjük a leégés veszélyét.

  • Mazsolás húsvéti cipó

    Hozzávalók:

    - 50 dkg liszt (fele tönköly búzaliszt)
    - 3 dkg élesztõ
    - bõ 1 dl tej
    - 20 dkg kézmeleg vaj
    - 5 dkg porcukor
    - 5 dkg barna nádcukor
    - pici só
    - 3 egész tojás + 2 tojássárgája
    - 10 dkg mazsola
    - 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
    - jégcukor a díszítéshez

  • Májleves

    MájlevesA sertésmájat megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a fekete borsot, a babérlevelet. Megvárjuk, amíg felforr, majd lassú tűzön fél óráig tovább főzzük. Elkészítjük a rántást: felhevített olajon megdinszteljük a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, megszórjuk liszttel, tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. A máj főzőlevéből kiveszünk 2 merőkanállal, és felengedjük vele a rántást. Szűrőkanál segítségével a levesbe szűrjük, hogy a hagyma ne kerüljön bele.

  • Dalmát paprika

    Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 4 húsos zöldpap­rika, só, õrölt bors, vörösbor.

  • Ánizsos párolt kacsa

    Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb kacsa, 5 ek. szójamártás, 60g kacsazsír, 1 db póréhagyma, 3 db csillagánizs, egész bors, só, 1 kk. finomra vágott gyömbér, 50 ml rizsbor ( vagy száraz fehérbor), 100 g friss csiperke gomba, 100 g konzerv bambuszrügy, 2 ek. étkezési keményítõ, 4 db újhagyma díszítésnek.

  • Ravioli (a tészta)

    Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 1 sárgája, só, olaj.

  • Sült hal

    Hozzávalók:

    1 kg tengeri hal, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 0,5 dl citromlé, 1 késhegynyi pirospaprika

  • Hideg krumplileves

    Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 1 l erõleves, 2 póréhagyma, 1 kis fej hagyma, 1 dl tejszín, 1 ek vaj, 1 tk vágott petrezselyemzöld, 1 tk liszt, só, bors.

  • Alföldi zúzapörkölt

    Apró kockákra vágunk, és üvegesre kisütünk 10 deka füstölt szalonnát. Aranysárgára pirítunk rajta egy jókora fej finomra vágott vöröshagymát, meghintjük egy csapott evõkanálnyi édesnemes pirospaprikával, és beleforgatunk egy csomag felengedett, fagyaszott csirkezúzát.