A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!
Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Manapság az emberek sok jótékony hatását ismerik ennek a savanyú gyümölcsnek. A citrom serkenti az emésztést és erõsíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghûléses betegségek megelõzését. A citrom a lehetõ legjobb C-vitamin-forrás, egyetlen gyümölcs negyven milligramm C-vitamint tartalmaz.
Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítõ gyümölcs. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
A szív- és érrendszeri betegségek megelõzésére is használhatjuk a citromot, hiszen a vitamin erõs antioxidáns, vagyis gátolja a sejtkárosító molekulák, az úgynevezett szabadgyökök mûködését.
Nõi tippek:
A közkedvelt aromájú fûszert a külsõ héjából nyerjük. Sütemények készítésénél sok esetben használhatjuk a citrom reszelt héját, de ízesíthetjük a tejszínes raguleveseinket is ezzel a különleges gyümölccsel.
Pakolást is készíthetsz a segítségével: egy evõkanál citromlevet keverj össze egy evõkanál mézzel és íróval, kend az arcodra, majd hagyd hatni néhány percig, remekül tisztítja a bõrt.

