rss
  • Bográcsos pörkölt (cigányosan)

  • Share on Tumblr

    A húst megtisztítjuk, csontosan feldaraboljuk. Lehet birka (alaposan leszedve a húsról a faggyút), marha (leszedve a hínyárt), disznó stb. A bográcsot disznózsírral kikenjük, majd az aljába és a falához a csontos részt rakjuk. Ezután kezdjük rétegezni a húst, rá õrölt kömény, õrölt bors, só, kevés szemes bors és hagyma bõségesen, majd újból hús stb.

    Egy órai fõzés után, ha kell adunk hozzá kevés vizet, hogy jól tudjon rotyogni. Teszünk (tehetünk) bele babérlevelet, zöldpaprikát, majoránnát. Amikor már puhára fõtt, adhatunk hozzá vörösbort, és ekkor tesszük bele a pirospaprikát. Hagyjuk megrottyanni és már kész is. Fõtt krumplival, vagy puha kenyérrel tálaljuk.

    Fontos: soha nem keverjük, hanem a bogrács forgatásával, riszálásával mozgatjuk csupán (hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon).

    Megjegyzés: azért cigányos, mert a hagymát nem pirítjuk, hanem nyersen rétegezzük bele. Így a leve a pörköltnek sûrû lesz.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Édes pogácsa

    30 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojás sárgájával, 1/2 csomag Váncza-sütõporral, 10 deka porcukorral, kis késhegynyi sóval késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk.

  • Emmentáli parasztsonka

    Hozzávalók: 1 parasztsonka, 2 dl tej, vagy diónyi vaj, 1 hagyma, melyet babérlevéllel és szegfûszeggel tûzdelünk meg, 1 pórészál.

  • Brassói aprópecsenye

    Hozzávalók:

    50 dkg apróhús, 5 evõkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, õrölt bors, só

  • Vörösboros-édes lila káposzta

    Hozzávalók: kisebb fej lila káposzta, 1 vöröshagyma, 2 evõkanál balzsamecet, 2 nagy alma, 2 evõkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl vörösbor, só, bors.

  • Gesztenyekrém leves

    Hozzávalók:

    - 1 csomag fõzés nélküli vaníliás pudingpor
    - 9 dl tej
    - 1 citrom reszelt héja
    - 1 teáskanál õrölt fahéj
    - fél kávéskanál õrölt gyömbér
    - 10 db szegfûszeg
    - 20 dkg gesztenyepüré
    - 1 teáskanál rumaroma

  • Rántott diós szilva

    Hozzávalók: 40 dkg magvaváló szilva, 5 dkg darált dióbél, 2 evõkanál szilvalekvár, 2 db egész tojás, kevés liszt és piskótamassza a bundázáshoz, kevés porcukor;

  • Gyümölcs linzer

    Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 35 dkg liszt, 2 tojás, 1 cs. vaniliás cukor, 1/2 cs. sütõpor, kandírozott gyümölcs.

  • Frankfurti leves kelbimbóval

    Hozzavalók:

    500 g kelbimbó (vagy 800 g kelkaposzta), 1,5 l húsleves (kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1 mk köménymag, 1 mk majoranna, 2 ek olaj, 2 ek liszt, 1 fej hagyma, 1 kk édesnemes pirospaprika, 2 pár frankfurti vagy füstölt virsli, vagy egyéb füstõlt kolbászféle, 2-3 szál petrezselyem, só, bors, 2 dl tejfõl

  • Babos krém

    Hozzávalók: 2 kg bab, 3 kg hagyma, 3 kg paprika, 2 kg paradicsom, 3 ek törött paprika, 3 ek só, 1 liter olaj.

  • Juhtúrós kukoricagombóc

    A juhtúrót keverd össze a tojások sárgájával, a liszttel, köménnyel és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és ezt is dolgozd bele a masszába.

  • Zöld bab saláta

    A friss zöld babot megtisztítjuk, megmosva, egész vékony metéltre vágjuk és sósvízben puhára fõzzük.

  • Bolognai makaróni (Maccheroni bolognese)

    Hozzávalók: 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sûrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregano, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, fél kiló csõtészta, 20 dkg reszelt sajt.

  • Ravioli

    Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 1 sárgája, só, olaj.

  • Mandulás kínai csirke

    Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított fehér mandula, kis doboz ananászbefõtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 tk cukor, csipetnyi törött fehér bors, ízlés szerint só.

  • Csipkelimonádé mézzel

    Hozzávalók: 10 dkg csipkebogyó, 20 dkg méz, 1 dl narancslé, 1,5 liter víz.

  • Csöröge- vagy forgácsfánk

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evõkanál vaj, 4 evõkanál porcukor, 5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só, a sütéshez: 50 dkg zsír.

  • Barackos morzsolt torta

    Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztõ, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só. A borításhoz: sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evõkanál étkezési keményítõ.

  • Salátás jérce

    Hozzávalók: 1 egész jércemell (kb 30deka), só, bors, kevés szárított zsálya, 1 evõkanál olaj, 25deka különféle zöldsaláta levele vegyesen (fejes saláta, cukorsaláta, bodros szélû saláta) és 8 fürjtojás.

  • Francia burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evõkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

  • Gyömbéres-fahéjas keksz

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, kb. 2 dl tej, sütõpor, vaníliás cukor, 1 kk gyömbér, 1 kk fahéj.