
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Attól nem kell félni, (hogy ha a recept szerint járunk el,) mintha a dinnyehéjból igen sokat tettünk volna a cukorhoz mérve, mert az így készült dinnye befõtt nagyon gazdaságos, de azért mégis finom és sikerülõ csemege. - Ezt a hidegen összerakott anyagot fedjük be, és tegyük egyenlõ, de erõs tûzre. Hagyjuk fõni 2 vagy 3 óráig is. Ha nagyobb tömeget készítünk egyszerre, természetesen tovább kell fõzni; - de egészen gondatlanul: ki sem kell fedni, meg sem kell kavarni; csak fõjön folytonosan egész addig, amíg a leve barnás színû és mézszerû sûrû lesz, a dinnye haj pedig átlátszó tiszta, szép színûvé válik.
Egykilónyi cukorban megfõzött dinnye hajból lesz 3 rendes üveg befõtt. A dinnye hajat rakjuk üvegekbe, kössük be az üveg száját szorosan s erõsen hólyaggal. Egy fazékba tegyünk ruhát, a befõtteket rakjuk e ruhára és öntsünk annyi vizet a fazékba, hogy a befõttes üvegek nyaka egy tenyérnyire ki legyen a vízbõl. Borítsuk be az üvegeket vizes ruhával s tegyük jó erõs tûzhöz fõni.
Fõzzük kevés ideig; fél óra alatt rendesen forró lesz az üveg nyaka. Ekkor le kell venni a tûztõl, és fazekastól együtt kell félre tenni egész addig, amíg a fazék víz kihûl. Végül ki kell szedni a befõtteket a vízbõl - azután tehetjük oda, ahol tartani akarjuk. Párolva mindenféle befõttet így kell kifõzni.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!