2024.04.25. - Márk

Görögdinnye befõtt

Egészen tiszta, 3 literes porcelánozott belsõjû lábasba tegyünk egy liter vizet és egy kiló cukrot. Szép piros bélû, de vastag héjú görögdinnyének a héját tisztítsuk meg a külsõ, kemény és zöld kérgétõl, azután vagdaljuk fel nagy, egyenlõ kockákba.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy jókora tejes tányér kockába vágott dinnye hajat tegyünk a hideg cukros vízbe; tegyünk még a cukros vízbe, a dinnye héja közé, egy egész citromot, és egész narancsot, mindkettõt karikákba vágva; továbbá fél vaníliát is vagdaljunk a dinnye közé. Arra ügyelni kell, hogy a lábasban a cukros vízbe tett dinnye héját egészen ellepje a víz.

Attól nem kell félni, (hogy ha a recept szerint járunk el,) mintha a dinnyehéjból igen sokat tettünk volna a cukorhoz mérve, mert az így készült dinnye befõtt nagyon gazdaságos, de azért mégis finom és sikerülõ csemege. - Ezt a hidegen összerakott anyagot fedjük be, és tegyük egyenlõ, de erõs tûzre. Hagyjuk fõni 2 vagy 3 óráig is. Ha nagyobb tömeget készítünk egyszerre, természetesen tovább kell fõzni; - de egészen gondatlanul: ki sem kell fedni, meg sem kell kavarni; csak fõjön folytonosan egész addig, amíg a leve barnás színû és mézszerû sûrû lesz, a dinnye haj pedig átlátszó tiszta, szép színûvé válik.

Egykilónyi cukorban megfõzött dinnye hajból lesz 3 rendes üveg befõtt. A dinnye hajat rakjuk üvegekbe, kössük be az üveg száját szorosan s erõsen hólyaggal. Egy fazékba tegyünk ruhát, a befõtteket rakjuk e ruhára és öntsünk annyi vizet a fazékba, hogy a befõttes üvegek nyaka egy tenyérnyire ki legyen a vízbõl. Borítsuk be az üvegeket vizes ruhával s tegyük jó erõs tûzhöz fõni.

Fõzzük kevés ideig; fél óra alatt rendesen forró lesz az üveg nyaka. Ekkor le kell venni a tûztõl, és fazekastól együtt kell félre tenni egész addig, amíg a fazék víz kihûl. Végül ki kell szedni a befõtteket a vízbõl - azután tehetjük oda, ahol tartani akarjuk. Párolva mindenféle befõttet így kell kifõzni.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!