rss
  • Képviselõfánk

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    - 1,5 dl víz
    - 1,5 dl olaj
    - csipet só
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 15 dkg liszt
    - 4 nagy tojás

    A krémhez:

    - 2 csomag csokoládés pudingpor
    - 5 dl tej
    - 4 db tojásfehérje kemény habja
    - 12 dkg cukor
    - 2 dl habtejszín keményre verve

    Elkészítés:

    A vizet és az olajat a sóval és a vaníliás cukorral egy fazékban felforralom, lehúzom a tûzrõl, belekeverem a lisztet, majd visszateszem a tûzre, addig keverem, míg elválik a tészta az edény falától.

    Leveszem a tûzrõl, kevergetve langyosra hûtöm, majd egyenként belekeverem elektromos keverõgéppel a tojásokat. Addig keverem, míg jó fényes lesz a tészta.

    A sütõt 220 fokra melegítem. Egy kis tálba vizet teszek, és kezemet vízbe mártva 3×4 cm-es golyókat formázok, és sütõpapírral bélelt tepsire helyezem. A kezemmel vízzel lespriccelem a fánkokat és a sütõpapírt is.

    Mehet a sütõbe, 1/2 óráig nem nyithatjuk ki a sütõ ajtaját, mert különben összeesik a fánk. A hõfokot 205 fokra visszavesszük, és készre sütjük.A sütõ ajtaját résnyire kitámasztjuk, hagyjuk a fánkokat kihûlni, száradni. Jó ropogós tészta lett.

    A kalapjukat levágjuk. Szép üreges lett, nem volt szükség hártya eltávolítására.

    A krémhez a pudingporokat a cukorral és kevés tejjel simára keverjük,majd a többi tejet is hozzáadva sûrûre felfõzzük. A tojásfehérjét kisebb adagokban hozzákeverjük, 1 percig kézi botmixerrel simára keverjük.

    A fánkokat betöltjük a krémmel. A tetejükre habtejszín került. Rátesszük a tetejüket.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Velõs rostélyos

    Hozzávalók: 4 szelet rostélyos (kb. 80 dkg), 10 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 15 dkg velõ, 1 evõkanál vágott zöldpetrezselyem, 1 zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 kanál liszt, 10 dkg gomba, 2 dl tejföl.

  • Tojás aszpikban

    Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 karfiolrózsa, só, 2 dkg zselatin, ecet, 4 keménytojás, petrezselyemzöld.

  • Különleges császármorzsa

    Hozzávalók: 7 db tojás, 2 dl tejszín, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 1 evõkanál vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor.

  • Zöldbabos rizs

    Hozzávalók: 40 dkg darálthús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 köteg petrezselyem, majoranna, oregánó, só, bors, barna rizs vagy 20 dkg zöldbab, fûszerpaprika, provence-i fûszerkeverék, rozmaring, 10 dkg füstölt sajt, 4 db paradicsom.

  • Borsópörkölt

    Hozzávalók:


    fél kiló zöldborsó, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma (préselve), 1 tk piros paprika, 1-2 csipet cukor, (opcionális), 2k olaj, víz, só, bors

  • Diós keksz

    Közeleg a karácsony, így érdemes minél elõbb elkezden a receptgyûjtést az ünnepekre.

  • Libamell fasírt

    Hozzávalók: 1 nagy libamell, 1 evõkanál libazsír, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

  • Görög rizses tyúkleves

    A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig fõzzük. Egy keverõtálban a keményítõt, a tejet a sót és a tojás sárgákat alaposan elkeverjük. Habverõvel állandóan keverve, apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk!

  • Fõtt húsvéti sonka

    Hozzávalók:

    - kb. 2-2,5 kg-os jó minõségû sonka (ha nem kötözött, lazán átkötözöm, hogy véletlenül se essen szét)
    - 2 vöröshagyma héjastól - csak félbehasítva
    - 5-6 gerezd fokhagyma
    - 1 kávéskanál egész bors
    - kevés egész kömény
    - 2 babérlevél
    - 2 dl száraz fehérbor

  • Mazsolás habos lepény

    Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 1 csomag sütõpor, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evõkanál rum, 10 dkg mazsola, baracklekvár, 5-6 tojásfehérje, 1/2 citrom leve, 20 dkg kristálycukor.

  • Meggyes lepény

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 80 dkg meggy + 10 dkg porcuki.

  • Alufóliában sült gyömbéres hal

    Hozzávalók: 80 dkg tonhalfilé, 2 evõkanál frissen reszelt gyömbér, vagy 1 csapott evõkanál gyömbérpor, 4 szál zöldhagyma, 12 fej gomba, 2 evõkanál olaj, 4 evõkanál fehérbor, só.

  • Meggybefõtt

    Hozzávalók: meggy, 720 ml-es üvegenkét 3 ek. cukor, 2,5 dl víz, késhegynyi szalicil.

  • Szilvás sütemény

    Hozzávalók:

    - 14 dkg liszt
    - fél cs. sütõpor
    - 14 dkg puha vaj
    - 10 dkg cukor
    - 2 egész tojás
    - 1 tojássárgája
    - 2 ek. narancslé
    - 20 dkg szilva

    Tetetejére:

    - citromlé
    - barnacukor

  • Hagymás palacsintacsíkok

    Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.

  • Bárányszelet roston

    Hozzávalók: 15 dkg bárány színhús, étolaj a bekenéshez, ízlés szerint só.

  • Házi croissant

    Házi croissantA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük őket, majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, rátesszük a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy. (A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.) Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 16 cikkre vágtjuk (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).

  • Egres mártás

    A frissen szedett még savanyú és kemény egrest legjobb, ha elõbb blanchírozzuk, vagyis tiszta vízbe egy darabka cukor hozzáadásával, egyszer-kétszer forrni hagyjuk.

  • Hideg málnaleves

    Hideg  málnalevesRedukciót felére beforraljuk. Leves alap málnáját vízbe téve felfőzzük, sózzuk, cukrozzuk, beleszűrjük a redukciót. Negyed órát főzzük. Levest sűrítjük: tejfölt, vizet és a lisztet kikeverjük, majd hőkiegyenlítés után szűrőn keresztül a leveshez öntjük, állandó keverés mellett 2-3percig forraljuk, majd még forrón áttörjük. Tűzre visszatéve főzőtejszínnel(szintén hő kiegyenlítés után)dúsítjuk, csak összeforraljuk, majd hideg vízfürdőben hőmérsékletét annyira csökkentjük, hogy hűtőbe tudjuk tenni. Behűtött tejszínt kemény habbá verjük

  • Laskagomba leves

    Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, só, bors, 1 liter húsleves, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 evõkanál vaj.