2024.04.19. - Emma

Egészség a csészében

Egészség a csészében
A zöld tea a kínaiak igazi csodaszere, melyet napjainkban már szinte minden boltban megvásárolhatunk, de nem volt ez mindig így: hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben kezdett terjedni, míg a keleti országokban már közel 4000 éve használják gyógyításra.

A többi teafajtához hasonlóan a zöld tea is a kínai teacserjérõl származik. Az különbözteti meg csupán a fekete, fehér vagy épp rooibos teától, hogy feldolgozása során nem erjesztik, így a benne található értékes antioxidánsok és vitaminok nem vesznek el.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kézzel szedett zöldtea leveleket gõzölik, majd sodrással törik meg a levelek szerkezetét, ezután a szárítás során történik a levelek osztályozása. A zöld teában nagy mennyiségben vannak jelen vitaminok, ásványi sók és antioxidánsok. Egy liter zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a kálium 25%-át, illetve természetes fluorid is található benne. C-vitamin tartalma pedig közel ugyanannyi, mint például a citromé.

Orosz orvosok a zöld teát az egyik legkiválóbb gyógynövényként tartják számon, nem is véletlenül, hiszen a fogszuvasodástól a magas koleszterinen át az epe-, vese- és hólyagkövek kialakulásától is véd. Emellett sok városi legenda kering fogyasztó hatásával kapcsolatban is. Le kell szögezni, hogy a zöld tea nem fogyasztószer, magában csak nagy dózisban segíthet az elhízáson, ám tény, hogy napi 5 csésze rendszeres elfogyasztása megóv a zsír lerakódásától, illetve akár havonta egy-két kilogrammot is fogyhatunk vele.

Azonban nemcsak a fogyni vágyóknak válhat javára a rendszeres zöld tea fogyasztás, ugyanis a kínaiak csodaszere remek vizelethajtó, éberségnövelõ, látásjavító, rendezi a bélmûködést, sõt még a rákos sejtek kialakulását is gátolja.

Aki még nem kóstolta a zöld teát, annak ajánlatos visszafogottabb ízû különlegességekkel kezdenie, ilyen például a Szamuráj, a Jázmin vagy a Lady Green teakeverék. Az édes ízek kedvelõi számára pedig remek választás lehet a Genmaicha japán zöld tea, melynek édeskés ízét a benne található pirított barna rizs és Bancha levél adja.

A legjobb minõségû zöld teához érdemes alacsony ásványtartalmú tiszta, klórmentes vizet használni, ezt lehetõleg 70 fokra kell felforralni egy rozsdamentes acél vízforralóban. Amikor a víz elérte a megfelelõ hõmérsékletet, öntsd rá a levelekre, fedd le 1-3 percre, majd szûrd le az egészet. Ha igazán intenzív ízekre vágysz, egy második forrázással is megpróbálkozhatsz, ilyenkor már 5-8 percig is ázhatnak a levelek.

Ezután a teát forrón vagy akár kihûlve is fogyaszthatod. Fontos azonban, hogy jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, hogyha cukor és más egyéb édesítõ nélkül készíted el, hiszen cukorral párosítva savasítja a szervezetünket, ami miatt elvesznek a benne található antioxidánsok.

A zöld teát nemcsak ital formájában fogyaszthatjuk, hiszen már több cég is gyárt olyan kapszulákat, melyek nagy koncentrátumban tartalmazzák a tea legjavát. Ám a kulináris különlegességet kedvelõk még a süteményekhez is adhatnak egy kevés zöld tea port, így különleges zöld színnel dobhatod fel süteményeidet, miközben egészségesebbé is teszed õket.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!