rss
  • Egészség a csészében

  • A zöld tea a kínaiak igazi csodaszere, melyet napjainkban már szinte minden boltban megvásárolhatunk, de nem volt ez mindig így: hazánkban csak az elmúlt néhány évtizedben kezdett terjedni, míg a keleti országokban már közel 4000 éve használják gyógyításra.

    A többi teafajtához hasonlóan a zöld tea is a kínai teacserjérõl származik. Az különbözteti meg csupán a fekete, fehér vagy épp rooibos teától, hogy feldolgozása során nem erjesztik, így a benne található értékes antioxidánsok és vitaminok nem vesznek el.

    loading...

    A kézzel szedett zöldtea leveleket gõzölik, majd sodrással törik meg a levelek szerkezetét, ezután a szárítás során történik a levelek osztályozása. A zöld teában nagy mennyiségben vannak jelen vitaminok, ásványi sók és antioxidánsok. Egy liter zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a kálium 25%-át, illetve természetes fluorid is található benne. C-vitamin tartalma pedig közel ugyanannyi, mint például a citromé.

    Orosz orvosok a zöld teát az egyik legkiválóbb gyógynövényként tartják számon, nem is véletlenül, hiszen a fogszuvasodástól a magas koleszterinen át az epe-, vese- és hólyagkövek kialakulásától is véd. Emellett sok városi legenda kering fogyasztó hatásával kapcsolatban is. Le kell szögezni, hogy a zöld tea nem fogyasztószer, magában csak nagy dózisban segíthet az elhízáson, ám tény, hogy napi 5 csésze rendszeres elfogyasztása megóv a zsír lerakódásától, illetve akár havonta egy-két kilogrammot is fogyhatunk vele.

    Azonban nemcsak a fogyni vágyóknak válhat javára a rendszeres zöld tea fogyasztás, ugyanis a kínaiak csodaszere remek vizelethajtó, éberségnövelõ, látásjavító, rendezi a bélmûködést, sõt még a rákos sejtek kialakulását is gátolja.

    Aki még nem kóstolta a zöld teát, annak ajánlatos visszafogottabb ízû különlegességekkel kezdenie, ilyen például a Szamuráj, a Jázmin vagy a Lady Green teakeverék. Az édes ízek kedvelõi számára pedig remek választás lehet a Genmaicha japán zöld tea, melynek édeskés ízét a benne található pirított barna rizs és Bancha levél adja.

    A legjobb minõségû zöld teához érdemes alacsony ásványtartalmú tiszta, klórmentes vizet használni, ezt lehetõleg 70 fokra kell felforralni egy rozsdamentes acél vízforralóban. Amikor a víz elérte a megfelelõ hõmérsékletet, öntsd rá a levelekre, fedd le 1-3 percre, majd szûrd le az egészet. Ha igazán intenzív ízekre vágysz, egy második forrázással is megpróbálkozhatsz, ilyenkor már 5-8 percig is ázhatnak a levelek.

    Ezután a teát forrón vagy akár kihûlve is fogyaszthatod. Fontos azonban, hogy jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, hogyha cukor és más egyéb édesítõ nélkül készíted el, hiszen cukorral párosítva savasítja a szervezetünket, ami miatt elvesznek a benne található antioxidánsok.

    A zöld teát nemcsak ital formájában fogyaszthatjuk, hiszen már több cég is gyárt olyan kapszulákat, melyek nagy koncentrátumban tartalmazzák a tea legjavát. Ám a kulináris különlegességet kedvelõk még a süteményekhez is adhatnak egy kevés zöld tea port, így különleges zöld színnel dobhatod fel süteményeidet, miközben egészségesebbé is teszed õket.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A marhahús már évmilliókkal ezelõtt is szerepelhetett az ember étrendjében

    Egy egymillió éve élt bika koponyájának rekonstrukciója, amelyet Eritreában találtak, arra utal, hogy az ember a kezdetektõl fogyaszthatott marhahúst.

    Az õskori bika, amely a "keresztségben" a Bos buiaensis nevet kapta, elképesztõ méretû szarvakkal büszkélkedhetett. Koponyája több száz töredékére egy olyan régészeti lelõhelyen bukkantak, ahol az õskori ember maradványai is elõkerültek - olvasható a Discovery Channel hírei között.

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

    Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

  • Elkezdõdött a grill idõszak

    Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

    A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.

  • Terhesség alatt tilos a mogyoró

    Ha a leendõ anyuka várandóssága alatt sok mogyorót eszik, nagyobb eséllyel alakul ki gyermekénél a mogyoróallergia – állítják amerikai kutatók.

    Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa és kutatócsoportja öt Egyesült Államokbeli helyszínen vizsgált meg 500 gyereket, akiknél az orvosok tej- vagy tojásallergiára gyanakodtak. A szakértõk a 3-15 hónapos babáknál nem gyanakodtak a mogyoróallergiára, már csak azért sem, mert a gyerekek többsége soha nem is evett mogyorót.

  • Mit egyen egy tini és mit egyen egy idõs?

    Ön édesszájú? Esetleg él-hal a kovászos uborkáért? A világ minden kincséért sem mondana le a kávéjáról? Elgondolkodott már azon, hogy minek köszönheti ízlését?

    Napjainkban egyre többet tudunk az egyéni ételválasztás hátterérõl. A nutrigenomika tudományának alapelve, hogy igényeink genetikailag kódolt tulajdonságainknak, életkorunknak, életmódunknak, illetve számos környezeti hatásnak - mint például a minket érõ napsugárzás, méreganyagok, allergének - köszönhetõen eltérõek.

  • Lisztkódok - Nem csak háziasszonyoknak

    Az emberfia gyakran találkozik a milyen liszt is kell az ételbe kérdéssel! Ezt, nagyban nehezíti az a tény, hogy a néhány évvel ezelõtti rétes, és finom verziókat ma már ellátták különbözõ kódokkal. Hogy megértsük ezeket a kódokat ismernünk kell a lisztkészítés folyamatát.

    Csúnyán foglamazva, hogy melyik gyártási folyamat eredményeét esszük meg. A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett mûveletsor alatt elõször a szennyezõdésektõl megtisztítják a gabonát.

  • Almakompót készítése

    Almakompót készítéseAz almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk. A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához! Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.

  • Õszi vitaminparádé

    Tanácsos lenne naponta minimum öt adag zöldséget és gyümölcsöt ennünk - egy adag megfeleltethetõ körülbelül egy almának vagy pár szem szedernek -, de az egyhangúság elkerülése végett nem feltétlenül kell önmagukban, nyersen fogyasztanunk ezeket az alapvetõ élelmiszereket. Õsszel számtalan ízletes almafajta sorakozik a zöldségesek pultjain. A kerekded gyümölcs nem véletlenül tartja távol az orvost: olyan létfontosságú tápanyagok forrása, mint a kálium, a kalcium, a C-vitamin vagy a különféle rostok.

  • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

    Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

  • A jó magyar pálinka

    Pálinka vagy pálinkához hasonló szeszes ital? Hozzá nem értõknek a kettõ egy és ugyanaz, pedig a valóságban óriási különbség van a két nedû között. A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minõségû, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszbõl, aromák hozzáadásával állítják elõ. A legegyszerûbben a hátcímke megfigyelésével deríthetõ ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevõk között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.

  • Edzésterv otthonra - legyen télen is fitt

    Állj fel a gép elõl, és fogj egy partvisnyelet. Ugyanis nem kell feltétlenül drága edzõterembe menned, hogy feszesedj és formásodj! Nem feltétlenül kell a konditermi edzést választanod, hogy megszabadulj felesleges kilóidtól. Igaz, az otthoni testmozgáshoz nagyobb kitartásra van szükség, hiszen az edzõ és a többi mozogni vágyó hiánya miatt nagyobb a kísértés, hogy feladd, mielõtt eléred a kívánt eredményt. Ezekkel a gyakorlatokkal az otthontornázókban szeretnénk kedvet ébreszteni a rendszeres mozgáshoz. Elsõsorban az idõsebb és a molettebb hölgyek gondolják úgy (helytelenül)...

  • Meglátni és megszeretni - Szex, szerelem és a hormonok

    Meglátni és megszeretni. Mindezért a kémia is felelõs. Például az oxytocin nevû vegyület, amelyet a kutatók a társas kapcsolatok hormonjának hívnak. Többek között ez is kell az örömteli és szilárd emberi kötõdéshez. Minderrõl Szendi Gábor pszichológus részletesen ír Szex, szerelem, kötõdés címû munkájában. Az oxytocin az anyai szervezetben szüléskor szabadul fel nagy mennyiségben. A hírvivõ molekulából jó nagy adag jut az újszülöttnek. Ez fontos, mert amikor a hormon az agyba jut, erõs vonzalom támad az iránt a személy iránt, aki "kézre esik". Ezért kötõdik a kisbaba az anyához.

  • Egy jó szegedi halászlé?!

    A szegedi halászlé az alaplé elkészítésével kezdõdik. Elsõ lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evõkanál zsíron megpuhítjuk. Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefõzzük. Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tûznél fõni hagyjuk. Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk. Máris elkészült a sûrû, tartalmas hal-alaplé!

  • Nem hízunk el, ha lassan eszünk?

    Az édesanyák évszázadok óta figyelmeztetik gyermekeiket az étkezõasztalnál, hogy ne kapkodjanak, hanem alaposan rágják meg az ételt. Úgy tûnik, õk már régóta tudnak valamit.

    Kutatók ugyanis az utóbbi években találták meg annak bizonyítékát, hogy az ételt gyorsan felfalók jóval több kalóriát fogyasztanak el, mint amikor visszakapcsolják a sebességet, és lassan esznek. Az eltérés a gyors táplálékfelvétel hormonokra gyakorolt hatására vezethetõ vissza.

  • A pezsgõ nõies és nem hízlal

    A francia nõk is egyre jobban kedvelik a rosé pezsgõt. A pezsgõfogyasztás mindenütt megnõtt, ahol felbukkant A francia nõk nem híznak el címû kötet - a szerzõ ugyanis a világ egyik leghíresebb francia pezsgõjének amerikai forgalmazója. A magyar könyvpiacon is nagy sikert aratott a vékony kis kötet, amelynek Mireille Guilliano a szerzõje. Eszerint mindent lehet enni - sajtot, csokoládét, libamájat - csak éppen mértékkel, és az sem mindegy persze, hogy mikor. No meg arról, hogy mindenhez kiváló egy pohár jó minõségû pezsgõ.

  • Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!

    Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával. „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.).

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • A pizza fogyasztása megóv a ráktól

    A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthetõ a fejlõdõ stádiumban lévõ nyelõcsõ daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva. Ám mielõtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. "A hagyományos olasz pizzával ellentétben a brit változat tele van zsíros húsokkal és sajtokkal, melyek az elhízásért felelõsek, így közvetetten a rák kialakulásának rizikófaktorai" - olvasható a BBC honlapján.

loading...