2024.04.18. - Andrea, Ilma

Ételek fejfájás ellen

Ételek fejfájás ellen
Amikor lecsap a fejfájás, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tõle, sokan azonban ódzkodnak a fájdalomcsillapító szerek szedésétõl. Jó tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek.

Hatásos lehet a fejfájás, fõleg a másnaposság miatti sajgás csillapítására a héjában sült burgonya. Az alkohol vizet von el a szervezetbõl, ahonnan emiatt más fontos anyagok, például elektrolitok is távoznak. Ezeket - így az idegrendszer és az izmok megfelelõ mûködéséhez szükséges potassziumot - pótolni kell, ebben segíthet a krumpli.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fejfájás oka igen gyakran a kiszáradás, ezért ha hasogat, egyen inkább elõbb valamilyen lédús gyümölcsöt vagy zöldséget ahelyett, hogy rögtön bedobna egy fájdalomcsillapítót. A szervezet vízháztartásának helyreállításában segíthet például a görögdinnye, amelynek levében olyan létfontosságú ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a magnézium, amely segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Olykor a kávé is segíthet, de fontos a mértékletesség. Az alkoholfogyasztás hatására kitágulnak az erek, emiatt még jobban fájhat a fej, a koffein azonban érszûkítõ hatású, ezért tehet jót egy csésze kávé, ha macskajajjal ébredünk. Nem szabad azonban túl sokat inni belõle, mert nagy mennyiségben csökkenti a szervezetben lévõ víz mennyiségét, és végsõ soron súlyosbíthatja is a fejfájást.

A kevés szénhidrátot fogyasztóknak gyakrabban fájhat a fejük, mivel a diéta miatt hamar a szervezet hamar felhasználja a megfelelõ agymûködéshez szükséges glikogéntartalékokat (a szõlõcukor, azaz glükóz poliszacharidja). Ez folyadékvesztéssel is jár, ami hozzájárulhat a kiszáradáshoz, és így a fejfájás kialakulásához. Ha sajog, érdemes lehet olyasmit enni, ami egészséges, mégis szénhidrátban gazdag. Ilyen például a teljes kiõrlésû gabonából sütött kenyér, a zabkása, a gyümölcsök vagy a joghurt.

A magnézium megelõzni is segíthet a fejfájást, ezért a migrénnel küzdõknek érdemes lehet többet fogyasztani olyan élelmiszerekbõl, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az ásványi anyagot. Ilyen például a banán, a mandula, az aszalt sárgabarack, a kesudió, a barnarizs és a hüvelyesek.

A fûszeres ételek is segíthetnek csillapítani a fejfájást akkor, ha az nátha miatt alakul ki. Ebben az esetben a csípõs falatok hatására kitisztulnak a légutak, és enyhülhet a fájdalom.

A magnézium mellett a kalcium is igen fontos a szervezet számára: ez az ásványi anyag is elengedhetetlen az agy megfelelõ mûködéséhez, a hiányát pedig fejfájás is jelezheti. Érdemes lehet ilyenkor joghurtot fogyasztani - lehetõleg görögöt, és olyat, amelyben nincs hozzáadott cukor.

Menstruáció idején is sokaknál jelentkezik fejfájás, ilyenkor érdemes lehet az ösztrogénszintet stabilizáló E-vitaminban gazdag szezámmagot enni akár salátára, akár zabkására, akár sültekre szórva. A szezámmag javítja a keringést is, ami ugyancsak enyhítheti a fájdalmat.

A spenótot lehet szeretni vagy utálni, de az biztos, hogy akárcsak a fentebb felsorolt ételek, segíthet csillapítani a fejfájást azzal, hogy csökkentheti a vérnyomást, és hatásos lehet a másnaposság ellen is. Ehhez azonban nyersen, salátaként érdemes elfogyasztani a spenótleveleket.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!