
A desszert különleges ismertetõjele, hogy rácsos formájú sütõben készül. Így a barázdák felfogják azokat az önteteket, amelyekkel ízesíthetjük az USA kedvenc édességét. Ma már itthon is különbözõ formájú, mintájú és ízû gofrit kapthatunk a boltokban, de az igazi az, amikor otthon sütjük meg, és a készülõ finomság illata bejárja az egész lakást.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Általános tapasztalat, hogy a sütõt be kell járatni (fõleg, ha új), és ki kell tapasztalni, hogy mennyi ideig kell az adott sütõben tartani a nyers tésztát, mert sajnos a hõfokok készülékenként változhatnak.
Az igazi fogri külseje ropogós, a belsõ része pedig puha. Ha a ropogós részre öntetet teszünk, akkor pont úgy megpuhul, mint a belsõ rész.
Nézzünk pár gofri receptet:
Alap Gofri
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evõkanál cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1 csomag sütõpor, 50 dkg finom liszt, 1 citrom héja lereszelve, 20 dkg olvasztott vaj, 0,5 l tej, csipet só.
Gofri készítése: szitált lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk, bele tesszük a kettészedett tojások sárgáját, cukrot, sót, olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a sütõport, és a tejet, majd az egészet simára keverjük. A félretett tojásfehérjét géppel keményre felverjük és ovatosan belekeverjük a már elkészített tésztába. A híg tésztát a forró gofrisütõbe merõkanállal célszerû beletenni, hogy a végén egyforma méretûek legyenek a gofrik. A kész gofrikat tálalhatjuk pudingal, lekvárral, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, csokiöntettel, vagy juharsziruppal ízlés szerint.
Piskóta gofri
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1/2 cs sütõpor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg margarin, 2,5 dl tej, kb. 2 dl víz, 1 citrom reszelt héja, csipet só.
Elkészítés: A fentieket alaposan kikeverjük és ugyan úgy sütjük, mint ahogy az alapreceptnél írtuk.
Narancsos gofri
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 narancs reszelt héja, 4 tojás, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütõpor, 1 evõkanál triple sec vagy más narancslikõr (eredetileg rum), 7,5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva.
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojást, végül a narancsok reszelt héját. Kis adagonként belekeverjük a sütõporral elkevert, szitált lisztet, végül az alkoholt és a cukrozott narancshéjat. Forró gofrisütõben kisütjük.Narancslekvárral, vagy citromlével és cukorral ízesített narancshússal tálaljuk.
Túrós gofri
Hozzávalók: 375 gramm túró, 60 gramm vaj, 50 gramm cukor, 100 milliliter tej, 3 tojás, 1 citrom héja, 50 gramm porcukor, néhány evõkanál citromlé, egy kis csomag hámozott pisztácia.
Elkészítés: Olvassza fel a vajat, és keverje össze az átpasszírozott túróval. Reszelje le a citromot, és adja a héját, valamint a cukrot a túróhoz. Válassza szét a tojás fehérjét és a sárgáját, s az utóbbit keverje össze a tejjel, majd adja ezt is a túróhoz. A fehérjét verje kemény habbá, és adja a tésztához. Melegítse elõ a gofrisütõt, és süsse meg a gofrikat. Keverje össze a túrókrémet a hámozott pisztáciával, kóstolja meg, és ha szükséges, édesítse.
A túrókrém felét tegye habnyomó tasakba, a másik felét pedig kenje a gofrik belsejébe. A habnyomó tasakkal nyomjon egy kis krémet a gofrik tetejére is, majd díszítse egy-egy szem pisztáciával.
Jó étvágyat!
