2024.03.19. - József, Bánk

Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik

Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik
Budapest - Allergiás reakciót kiváltó színezék, hõkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.

A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, fõként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A teszt során 11 szempont szerint értékelték a termékeket. A szempontok között szerepelt például, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítõszert, élõflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messzirõl szállítják és milyen a csomagolása.

A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján elsõ helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Mûhely joghurtja, harmadikon pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett.

Mivel a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, ezért megvizsgáltatta szénhidráttartalmukat a TVE. Elgondolkodtató, hogy 100 gramm, tehát nem egészen egy pohár termékben átlagosan másfél teáskanál cukornak megfelelõ szénhidrát található. Különösen szemet szúró az egyik "diétás" joghurt esetében, amely 2,1 teáskanálnyi cukrot tartalmaz - tudatta a TVE.

A teszt során fény derült még arra, hogy számos pirosas színû gyümölcsjoghurtban fordul elõ az E120 jelû, kármin nevû színezék, amelyet a fügekaktuszokon élõsködõ bíbortetû nõstényeinek porítmányából vonnak ki, ez pedig allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálatból kiderült, hogy a gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsöket hõkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken.

Fogyasztóvédelmi szempontból egy félrevezetõ momentumra bukkantak: az egyik joghurt fél centiméteres talapzaton állt, így a polcon nagyobbnak tûnt a pohár térfogata valós méreténél.

A TVE a gyümölcsjoghurtpiac szereplõinek is utánanézett. Vizsgálta, hogyan értékelhetõ mûködésük környezeti és társadalmi szempontok szerint. Szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Varga bio, a Zöldfarm bio és a Virágoskút lett. Az etikus, felelõs gyümölcsjoghurt-gyártók rangsorában a legkevesebb pontot a Friesland, a Danone és a Zott kapta.

A pontozás:

Varga bio 10.5
Zöldfarm Bio 10
Virágoskút 10
Spar NaturPur BioFit 9.5
Bio+ 9.5
Andechser 9
Yogolle 8
Cserpes 8
Parmalat 7.5
Dini 7.5
Seraph 0,1% 7
Mövenpick 7
Bauer 7 J.
Sole 6.5
Norbi update1 6.5
Müller 6.5
Flört 6.5
Jogobella 6
Früchtegut 6
Danone 4
Oké! 3
Milli 3
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!