2024.04.27. - Zita

Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj
Budapest - Zöldségek és gyümölcsök bõségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthetõ a felnõttekre jellemzõ 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.

A felnõttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelõzésére és ennek egyik legésszerûbb és legegyszerûbb módszere a táplálkozás befolyásolása.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Lydia Bazzano és munkatársai azt vizsgálták, hogy a megszokottnál több zöldlevelû növény, salátafélék és különbözõ gyümölcsök fogyasztása milyen mértékben befolyásolja az új cukorbetegség-esetek megjelenésének gyakoriságát a nõk között.

Amikor a múlt század hetvenes éveiben már fiatal nõk milliói használták a fogamzásgátló tablettát, az amerikai közegészségügyi hatóságok megszervezték az Ápolónõk Egészsége Tanulmányt, hogy tisztázhassák a hosszú idõn keresztül szedett hormonok esetleges veszélyeit. A vizsgálathoz 1976-ban 122 ezer ápolónõ csatlakozott és ezeket azóta különbözõ, egyéb szempontok szerint is vizsgálva sok fontos egészségügyi adatot sikerült összegyûjteni. Most 71 346 ápolónõ 18 éves megfigyelése arra vonatkozott, hogy van-e kimutatható összefüggés naponta három adagnyi zöldség, illetve mindenféle gyümölcs rendszeres fogyasztása és a cukorbetegség bekövetkezése között.

A kutatók azt találták, hogy a rendszeresen mozgó és nem dohányzó hölgyek több gyümölcsöt, salátát ettek, mint a ritkán gyalogló, nem sportoló és esetleg cigarettázó nõk. Több zöldség és gyümölcs fogyasztása esetén a cukorbetegség ritkábban következett be, a sok fehér lisztbõl készült pékárú és a sok krumpli fogyasztása viszont cukorbajra hajlamosít.

Fontos figyelmeztetés, hogy miközben a gyümölcsevés cukorbetegség ellen védõ hatásúnak bizonyult, a gyümölcslevek ivása esetén az anyagcserezavar korábban és gyakrabban jelent meg. Lydia Bazzano hangsúlyozta, hogy a gyümölcsitalok általában nagy cukorterhelést jelentenek, ráadásul az oldott cukor gyorsan fölszívódik.

Eredményeik alapján mindenkinek azt tanácsolják, hogy gyümölcsitalok fogyasztása helyett egyenek természetes gyümölcs formájában almát, narancsot, banánt és dinnyét.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!