2024.04.20. - Tivadar
bohócdoktor vizit szja 1%

Leveles pogácsa

Leveles pogácsa

  Ft

  Csak regisztrált felhasználóknak!

 

( Habkönnyû, leveles, idõigényes, de megéri vacakolni vele, mert nagyon finom!) Hozzávalók: 1 evõkanál rum 3 evõkanál olaj 2,5 dl jéghideg víz 2 teáskanál só 55 dkg liszt 50 dkg margarin 15 dkg reszelt sajt 1 tojás a kenéshez Elkészítés: 50 dkg lisztet elkeverjük a sóval, beleöntjük a vizet, olajat és a rumot. Rugalmas tésztává gyúrjuk és 20 percre betesszük a hûtõbe pihenni. A maradék 5 dkg lisztet összedolgozzuk a kockára vágott vajjal. Sütõpapíron téglalap alakúra formázzuk, tetejére is papírt teszünk, és ezt is hûtõbe rakjuk 20 percre. A tésztacipót téglalapra kinyújtjuk, vízzel bekenjük és a margarinos lisztet a közepére tesszük. Ráhajtogatjuk a tésztát, minden oldalról, és kettéhajtjuk. Nyújtófával elütögetjük benne a margarint, majd kinyújtjuk, és összehajtjuk. 20 percre megint a hûtõben pihen. Sodrás, hajtás, pihentetés, ezt megismételjük még háromszor. Ettõl lesz réteges! Utoljára 1 cm vastagra kisodorjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ügyelve arra, hogy minél kevesebb hulladékunk legyen, mert még egyszer összegyúrni nem lehet. A pogácsákat kiolajozott tepsibe tesszük. Tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajtot teszünk rá, és enyhén megszórjuk sóval. Elõmelegített légkeveréses sütõben, 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük Egyéb tanácsok: A hajtogatásnál figyelni kell a sorrendre, mindig egy felé szabad hajtogatni, mert különben nem lesz réteges!! ( Én úgy szoktam : fentrõl, alulról, jobbról, balról.) A szaggatásnál, ahol elkerülhetetlen, a "hulladékot" kicsit vastagabbra hagyom, és azt kis rumbusz alakokban megsütöm, ahogy kiadja magát. Lehet a pogácsát kockákra metélni, vagy rudakba hagyni, akkor nincs vele ennyi macera.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!