2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Házi sós perec

Házi sós perec
Házi sós perecEgy széles lábasba, vagy serpenyőbe vizet töltünk és felforraljuk. A lisztet tálba szitáljuk, a szobameleg margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, 1,5 kiskanál sóval ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. A sütőt forróra előmelegítjük. A tésztát gyúrólapon kissé hosszúkásra sodorjuk, majd 12 részre vágjuk. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha forr a víz, megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.

Ha mind kész, felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben 16-20 percig sütjük. Közben a tetejére való sót, lisztet és vizet összekeverjük és félidőben a perecekre locsoljuk.

Hozzávalók:

A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg instant élesztő
- 1,5 kiskanál só
- 3 dl langyos víz, vagy tej
- 6-7 dkg margarin

A lekenéshez:
- 1 db tojás

A tetejére:
- 0,25 dl víz
- 1 evőkanál finomliszt
- fél kiskanál só

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!