
A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tea elkészítése
Teáskanálnyi összemorzsolt orvosi-zsályalevelet két dl vízzel öt percig fõzzük, aztán szûrjük le. A zsálya kis mennyiségû mérgezõ anyagot tartalmaz, de az ötperces fõzéssel ez elillan. Az így elkészült tea naponta kétszer fogyasztható.
Fogászati alkalmazása
Használatos foglazulásnál, fogínyvérzésnél, fogínygyulladásnál, kellemetlen szájszag esetén és szájpenésznél. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére alkalmas. A fogkövek leválasztásában is hatékony. A zsályakivonatból öblögetéshez húsz cseppet oldjunk fel fél pohár vízben, naponta többször.
Emésztés
Keserû íze miatt kitûnõ étvágyjavító, gyenge gyomorerõsítõ, epeelválasztást fokozó, a cserzõanyagokkal, valamint az illóolajokkal megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fûszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Ha emésztési zavarokra alkalmazzuk, akkor édesítés nélkül, étkezés elõtt húsz perccel fogyasszuk.
A zsályaolaj serkenti a méhösszehúzódásokat, teája pedig szoptatás után a tejmirigyek kiválasztását csökkenti. Ezért várandós és szoptató mamák gyógyszermennyiségben ne használják.
Külsõleg
Az orvosi zsálya sebek gyógyítására, nedvedzõ ekcémára és egyes bõrbetegségekre alkalmazható.
Ízesítés
Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más erõsen fûszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fûszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad. A virágját salátákba keverik.
