2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A gyógyító zsálya

A gyógyító zsálya
A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sajátossága, hogy erõsen izzadó egyénekre izzadáscsökkentõ hatása van, a kevésbé izzadósakat pedig megizzasztja.

A tea elkészítése

Teáskanálnyi összemorzsolt orvosi-zsályalevelet két dl vízzel öt percig fõzzük, aztán szûrjük le. A zsálya kis mennyiségû mérgezõ anyagot tartalmaz, de az ötperces fõzéssel ez elillan. Az így elkészült tea naponta kétszer fogyasztható.

Fogászati alkalmazása

Használatos foglazulásnál, fogínyvérzésnél, fogínygyulladásnál, kellemetlen szájszag esetén és szájpenésznél. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére alkalmas. A fogkövek leválasztásában is hatékony. A zsályakivonatból öblögetéshez húsz cseppet oldjunk fel fél pohár vízben, naponta többször.

Emésztés

Keserû íze miatt kitûnõ étvágyjavító, gyenge gyomorerõsítõ, epeelválasztást fokozó, a cserzõanyagokkal, valamint az illóolajokkal megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fûszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Ha emésztési zavarokra alkalmazzuk, akkor édesítés nélkül, étkezés elõtt húsz perccel fogyasszuk.

A zsályaolaj serkenti a méhösszehúzódásokat, teája pedig szoptatás után a tejmirigyek kiválasztását csökkenti. Ezért várandós és szoptató mamák gyógyszermennyiségben ne használják.

Külsõleg

Az orvosi zsálya sebek gyógyítására, nedvedzõ ekcémára és egyes bõrbetegségekre alkalmazható.

Ízesítés

Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más erõsen fûszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fûszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad. A virágját salátákba keverik.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!