rss
  • Hallal az egészségért

  • A halaknak alapvetõen három csoportja van:édesvizi, tengeri és vándorló.

    A halak osztályozása szempontjából a fehér húsú halak gyengébb, a barna húsúak erõsebb fûszerezést kívánnak.

    A hal az egészség forrása A halban levõ eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban: kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

    loading...

    Mindezek felelõsek a szervezetben lévõ hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bõr fenntartására és az érzékelésre. Ezen kivül a hal növeli a hasznos koleszterin koncentrációját.

    Milyen a friss hal?

    Ha halas ételt készítünk, lehetõleg mindig élõ hallal vagy frissen vásárolttal dolgozzunk, mert nagyon könnyen megromlik. A friss hal szeme telt, tiszta, tükrözõdõ. Pikkelyei épek, kopoltyúja vörös vagy rózsaszín. De így is csak 2-4 napig tároljuk.

    Árulkodó jelei, ha a szeme apadt, homályos, pikkelyei hiányos, lepedékesek vagy lazák, kopoltyúja szürkés, sárgás vagy barnás, és kellemetlen szagot áraszt. Ha a halhusa elõkészítés során szétesik, akkor az azt jelenti, hogy a hal már öreg, vagy pedig túlpároltuk.

    A gyorsfagyasztott halat mindig lassan nulla körüli hõmérsékleten engedjük ki, és azonnal dolgozzuk fel.

    A hal és hagymaszagot úgy ûzzük el, hogy sóval bedörzsöljük a kezünket, majd leöblítjük.

    A halak mellé milyen bort kínáljunk?

    A halas ételekhez általában fehérbort kínáljunk.

    A hidegen tálalt fõtt halhoz és a hideg halsalátához a mártástól függõen tálaljuk a bort.

    A semleges mártás a finomabb savtartalmú, üde fehérbort kedveli.

    A dominánsabb mártásokhoz a savasabb, testesebb fehérbor dukál.

    A füstölt halhoz leginkább a száraz, testes és harmónikus savú fehérbor illik.

    A párolt halhoz lágy, illatos és üde fehérbort igyunk.

    A halászlét és a halpörköltet testesebb fehérborral, vagy a fûszeres, de nem túl csersavdús vörösborral öblíthetjük le.

    A sült halhoz testes fehérbort, illetve bársonyos és harmónikus vörösbort szervírozzunk.

    A rántott hal tüzes és határozott savú fehérbort, valamint a karakteres, csersavdús vörösbort szereti.

    A roston vagy nyárson sült halakhoz testes és harmónikus savú fehérbor dukál.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

  • A gyógyító méz

    Élet, erõ, egészség...

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Vitaminok és a szem

    Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.

  • Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát

    Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormátCsípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re (hörghurut) érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz.

  • Gyulladáscsökkentõ citrusfélék

    A gyulladásokra bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentõ gyógyszerként hatnak. Megfelelõ táplálkozással gyulladás esetén tehát segíthetünk a szervezetünknek.

    A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelõ táplálkozás lehet. Az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz.

  • Nyusziváró húsvéti falatok

    Nyusziváró húsvéti falatok A különbözõ hidegtálak elmaradhatatlan kellékei a húsvéti ünnepeknek, így, ha mutatós hidegkonyhai ételekkel szeretnénk meglepni vendégeinket, érdemes elõre megterveznünk a tálak díszítõelemeit.

    A vajat ízesítés elõtt, egy robotgép segítségével jól dolgozzuk el, majd keverjük hozzá a fûszereket-pasztákat, amelyek a következõk lehetnek: apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika, snidling, sárgarépa, fekete olívabogyó, só-bors keveréke.

  • Probiotikumok étellel-itallal

    Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • Õszi méregtelenítõ gyümölcsdiéta

    Ha gyakran kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz, emellett pedig fáradt és ingerlékeny is vagy, éppen itt az ideje egy méregtelenítésnek!

    A tisztítókúrát nem szabad túl sûrûn alkalmazni, azonban négyhavonta nem árt, ha kihasználsz egy hetet a megtisztulásra! A hét napos intenzív gyümölcsös-zöldséges méregtelenítõ kúrát idõzítsd úgy, hogy a kezdeti fáradtság ne legyen rossz hatással mindennapjaidra, és a következõ hetet már újult erõvel, egészségesen, és akár 4 kilóval karcsúbban kezdheted.

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • Csípõs ételek fogyasztásával hatékonyabban fogyhatunk

    A csilipaprika fogyasztása serkenti az anyagcserét és segít a zsírégetésben - derült ki egy új amerikai kutatásból.

    A University of California kutatói azt állítják, a csípõs paprikával ízesített ételek oxidálják a lerakódott zsírrétegeket és az anyagcserét is serkentik. Az érzékenyebb ízlelõbimbókkal rendelkezõk is profitálhatnak a csilipaprika jótékony hatásaiból anélkül, hogy meg kellene küzdeniük a csípõs ízzel. A csípõs paprikák fõ alkotóelemét, a kapszaicint ugyanis a nem csípõs paprikákban is megtalálták.

  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

    Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

  • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

    Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Fogyasztanak az ízfokozók?

    Új fogyókúradivat terjed Amerikában: az aromadiéta. Tudományos hátterében egyszerû felismerés áll: ha ember eltelik az étel ízével és illatával, kevesebb is elég belõle.

    A tesztvizsgálatban résztvevõ önkéntesek súlyuk 15 százalékával könnyebbedtek meg a kísérlet végére. Az aromadiéta receptjének kidolgozása egy dr. Alan Hirsch kaliforniai kutatóorvos érdeme. Miközben az emberi érzékszervek mûködését tanulmányozta, új összefüggésre lett figyelmes.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

  • Hazai eperfesztivál, eperszezon - olcsóbb, finomabb, mint az import!

    A szokásosnál korábban kezdett érni idén az eper. Május közepétõl már látni az utak, a panelházak mentén kitelepült eperárudákat. Jó biznisz a panelosoknak a „Szedd magad” akció is, az eperszüret akár családi programnak is kitûnõ.

    Aki igazi, friss, hazai szamócára vágyik az ízetlen import helyett, és nem sajnál egy kis idõt a szedésre, így jóval olcsóbban juthat hozzá ehhez a finomsághoz.

  • Mit adjunk a picinek? - Egészségtelen gyermek-élelmiszerek

    Tíz kifejezetten gyermekek számára készült élelmiszer közül kilencnek csekély a tápértéke, mivel sok benne a cukor, a zsír vagy a só - derül ki egy kanadai tanulmányból.

    A 367 vizsgált termék 70 százaléka túl sok cukrot, csaknem egy negyede (23 százalék) túl sok zsírt és 17 százaléka túl sok sót tartalmazott. Ennek ellenére a csekély tápértékû termékek hatvankét százaléka hirdette csomagolásán, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz - írja a ScienceDaily internetes portál.

  • Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkel

    Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkelA gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat.

loading...