rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • Farsangi fánk tippek és tanácsok

  • Farsangi fánk tippek és tanácsok A fánk melynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben azért sütötték előszeretettel a fánkot, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A fánknak különböző változata ismert: szalagos, farsangi, rózsafánk, forgácsfánk vagy csöröge, cseh fánk stb. Magyarországon a XIX. században terjedt el széles körben, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán már fánkot szolgáltak fel hetedik fogásként. A francia királyi konyhába Maria Antoinette közvetítésével került be a fánk.

    Egy álarcos bálban mulatozva kóstolta meg először, és annyira ízlett neki, hogy megvette a mézeskalácsos összes fánkját, sőt a receptet is elkérte, majd elmondta az udvari cukrásznak. Eredetileg Francia étel volt és beigno- nak hívták. Maria Antoinette annyira megkedvelte a kalandja után, hogy a királyi udvarban rendszeresen szolgálták fel ezt a finomságot.

    Erdélyben ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, és az ottaniak pánkónak hívják. Hazánkban eleinte csak a Dunántúlon sütötték, de ma már egyre több helyen vált szokássá, hogy farsangkor édességként a fánk kerül az asztalra.A kelt tészták közül a szalagos fánk a legkényesebb: kidolgozása, kelesztése és sütése nagy figyelmet kíván. Még arra is ügyelni kell, hogy a helyiség, ahol dolgozunk, meleg és huzatmentes legyen. Az alapanyagokat és eszközöket már órákkal korábban ki kell készíteni, hogy felvegyék a konyha hőmérsékletét.


    Fortélyok fánkokhoz

    Mitől lesz szalagos a fánk? Ha az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd amikor megfordítjuk, levesszük a fedőt, és nélküle sütjük tovább. Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk. Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie. A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.


    A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni. Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát. A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni. A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta. Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.

    Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.

    A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. A fánk oldalon részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Salátának, levesnek, töltve, fõzve, sütve - itt a paradicsomszezon

    A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédõ likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésûnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érõ magyar paradicsom zamatának nincs párja - állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelõk és a mezõgazdászok is.

    Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem évben évbenlehetett kapni egész, hanem csak amikor szezonja volt.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Kiderült, miért vagyunk éhesek akkor is, ha épp ettünk

    A kutatók végre kiismerték annak a hormonnak a mûködését, amelynek hiányában akkor is eszünk, ha már túl vagyunk az étkezésen, túltermelõdése esetén pedig akkor sem veszünk magunkhoz ételt, ha órák óta nem ettünk semmit. Az úgynevezett PYY hormon kulcstényezõ lehet az evési rendellenességek kezelésében. Szerepének felismerése teret adhat újfajta eljárásoknak, amelyekkel az elhízást próbálják megelõzni vagy visszafordítani. A kutatás igen fontos lehet, hiszen manapság egyre több embert érint az elhízás.

  • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

    Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

    Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

    Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

  • 3 különleges sült étel a nagyvilágból

    Sok olyan készétel van, amely kapcsán azt gondolnánk, hogy belõlük már nem lehet újabb gasztronómiai csodát kihozni.

    Ez, mostantól nem így van, mert 3 olyan különleges ételt mutatunk be, amely nem mindennapi finomság lehet az Ön asztalán.

    Szereti a fagyit? Készített már sajttortát? Evett már gyorséttermi sajtburgert? Akkor most süssünk fagyit, panírozzuk be a készen csomagolt sajtburgert, és dobjunk a sütõbe egy szeletet a házilag készített sajttortából.

  • Szilvagombóc torta, az ország tortája

    A Szilvagombóc (tévesen több helyen szilvásgombóc jelent meg) torta lett Magyarország Tortája 2010-ben, amely 2 napig készült.

    A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén negyedik éve választja meg pályázat útján az Ország Tortáját Magyarország születésnapjának kikiáltott augusztus 20-ra. A pályamûveknek kapcsolódniuk kell valamilyen formában a nemzeti ünnephez és mindenképpen a magyaros ízvilágot kell tükrözniük. A döntõbe három torta került: Túrógombóc, Széchenyi epres, és a Szilvagombóc torta.

  • Az egészségvédõ élelmiszereké a jövõ

    Az élelmiszert gyártó és forgalmazó cégek a természetes élelmiszereket gyakran különféle adalékanyagokkal feldúsítva hozzák forgalomba. Ezek egy részétõl joggal tart a fogyasztó, hiszen a kódjelek olykor az egészséget veszélyeztetõ szerekre utalhatnak. Ám vannak élelmiszereinkhez adott hasznos anyagok, étrend kiegészítõk is, amelyek fogyasztásával betegségek elõzhetõk meg.

    A közfogyasztásra szánt élelmiszerek egyre jelentõsebb csoportját alkotják az egészségvédõ, betegségek kockázatát csökkentõ élelmiszerek.

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

    A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • Mûzlit reggelire

    Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

    Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

    A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik - Ön közéjük tartozik?

    Megdöbbentõ, hogy a magyar vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évrõl-évre egyre nagyobb piaci értékben elõforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erõsíthetnék, de úgy tûnik nem teszik. Mind a négy országban többségben vannak a tudatos vásárlók, azonban a csehek és a szlovákok inkább az adott termékektõl teszik függõvé a mustrát, a magyar és lengyel "gyanakvó alapossággal" szemben.

  • A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

    A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.

  • Hideg napokon együnk csicsókát és fekete retket

    Csicsóka: a szegények krumplija

    Ezt az amerikai kontinensrõl származó takarmánynövényt õsszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthetõ, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is. Alacsony glikémiás indexének köszönhetõen cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • A paradicsom - Az egy fõre jutó fogyasztása az egyik legnagyobb a zöldségfélék között

    Eredetileg az Andokban õshonos zöldség. 1498-ban Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Megkülönböztetünk kerek paradicsomot ( sok gyümölcssavat tartalmaz ), húsos paradicsomot ( édesebb, mert kevesebb gyümölcssavat tartalmaz, mint a kerek fajták ), koktélparadicsomot ( többféle színben létezik ) és ovális paradicsomot ( világító piros, kevés magot tartalmaz ). A paradicsomban hétféle ásványi anyag, tízféle nyomelem, tizenháromféle vitamin és cukor található. A paradicsom serkenti a gyomormûködést és meghozza az étvágyat.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.