rss
  • Nem egészségtelen a kenyér!

  • Az emberiség közel tízezer éve termeszt különféle gabonákat. A nyers állapotban emészthetetlen magvakból az õrlés után számtalan ízletes kenyérfajta készíthetõ. A legismertebb, finomlisztbõl készült fehér kenyér kevés értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen a búzát megfosztották a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó korparésztõl. A teljes kiõrlésû lisztbõl készült péksütemények azonban megõrzik az egészségvédõ hatóanyagokat. Egyre több élelmiszerüzletben találkozhatsz a változatos összetevõkbõl készült kenyerekkel, de otthon is megpróbálkozhatsz a sütéssel.

    Milyen kedvezõ hatásukat élvezheted a felhasznált gabonaféléknek?

    Búza – a népszerû energiaforrás

    A teljes búzaszemet tartalmazó liszt a legismertebb kenyéralapanyag. Könnyen emészthetõ, és gyorsan hasznosítható energiával látja el szervezetedet. Magas B-vitamin-tartalma gondoskodik kiegyensúlyozott idegrendszeredrõl, csökkenti a stressz egészségkárosító hatásait. Álmatlanság esetén segít a lefekvés elõtt fogyasztott, búzából készült, vékony szelet pirítós. Ha hosszas betegség után veszítettél testsúlyodból, a búzakenyér naponta többször is szerepeljen az étrendedben! Emésztési zavarok esetén válaszd az élesztõ nélkül készült változatot.

    Tönkölybúza – az izomépítõ

    A hagyományos búzához képest kevésbé ismert tönkölybúza Délkelet-Ázsiából származik, és nem véletlenül lett egyre népszerûbb Európában is. Az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, felveszi a versenyt a sovány húsokkal. Magas aminosav-tartalma táplálja izmaidat, elejét veszi a gyengeségnek, az izomsorvadásnak. A németországi Hildegard Klinikán az orvosok is rendszeresen alkalmazzák ideg- és csontbetegségek, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és krónikus fertõzõ megbetegedések kiegészítõ kezelésére.

    Kukorica – az anyagcsere-szabályozó

    A tengerentúli vendég szerencsére kedvelt péksütemény-alapanyaggá vált. Búzaliszttel keverve használják a kenyérsütéshez, és segítségével kiválóan lendületbe hozhatod lelassult anyagcserédet.
    A kukorica serkenti a méregtelenítésért felelõs máj munkáját, és a legfontosabb kiválasztószerv, a vese mûködését is támogatja. Káliumtartalmánál fogva természetes vizelethajtó, megszabadít a végtagokon kialakult ödémáktól. Ásványi anyagai a fogak és az íny egészségét õrzik.

    Zab – a rostdús emésztésserkentõ

    A zablisztbõl készült pékáru gyógyír lehet a különféle emésztési zavarokra. Magas rosttartalma bõséges folyadékfogyasztás mellett megduzzad a bélrendszerben, és a salakanyagok könnyebben távoznak. Cukorbetegség esetén megelõzi a hirtelen vércukor-ingadozásokat, hiszen szénhidrátja egyenletesen szívódik fel, és hosszan tartó energiát biztosít. Ha túlsúllyal küzdesz, a zabkorpával készült kenyeret válaszd! Már egy-két vékony szelet is tartós jóllakottság-érzésrõl gondoskodik, és a koleszterinszinted is csökkenti.

    Olajos magvak – a szívbarát társak

    Akár õrölt formában rejtõznek a kenyér tésztájában, akár egészben díszítik a péksütemény tetejét, az olajos magvak fogyasztásával nagy lépést teszel szíved és érrendszered egészségéért. A diófélék, a napraforgómag és a lenmag rendkívül gazdagok E-vitaminban, mely erõsíti a sejtfalat, és oxigénnel látja el szervezetedet. A többszörösen telítetlen zsírok jelentõsen mérséklik a koleszterinszintet, emellett szívbarát zsírsavakkal látnak el.
    A tökmag csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit, a szezámmag pedig valódi kalciumbomba: a tejnél is hatékonyabban szívódik fel, így csontritkulás megelõzésében és kiegészítõ kezelésében is gondolj rá!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei

    Érdemes felkészülni arra, hogy tavasszal jóval több finomsághoz juthatsz, mint a narancs, grépfrút vagy alma. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tõled, akkor valószínûleg utóérlelik õket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.

  • Gyógyulás mézzel - nem csak finom, egészséges is

    A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet, a piramisokban pedig mézes sütemények receptjeit is felfedezték.

    Az ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet. Plinius egyenesen mennyei csodaszernek nevezte, Püthagorasz pedig úgy tartotta, hogy a méz szüli a gondolatokat. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken pedig fizetõeszközként szolgált.

  • Terhesség alatt tilos a mogyoró

    Ha a leendõ anyuka várandóssága alatt sok mogyorót eszik, nagyobb eséllyel alakul ki gyermekénél a mogyoróallergia – állítják amerikai kutatók.

    Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa és kutatócsoportja öt Egyesült Államokbeli helyszínen vizsgált meg 500 gyereket, akiknél az orvosok tej- vagy tojásallergiára gyanakodtak. A szakértõk a 3-15 hónapos babáknál nem gyanakodtak a mogyoróallergiára, már csak azért sem, mert a gyerekek többsége soha nem is evett mogyorót.

  • Álmatlanság és az éjszakai evés

    A stressz, az idegeskedés, a túlfeszített munkatempó sokak számára álmatlanságot és alvásproblémákat okoz.

    Napjainkban egyre gyakoribb azoknak a száma, akik nem tudnak nyugodtan aludni, gyakorta felébrednek és ennek következtében napközben fáradtság, kimerültség jellemzi õket, ami sajnos a munkájukra is kihat. A régi bölcs tanácsok, hogy lefekvés elõtt igyunk meg egy pohár tejet, vagy miután álomra hajtottuk a fejünket, számoljuk a bárányokat, nem mindenkinek nyújtanak tökéletes megoldást.

  • A kuszkusz

    A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Kuszkuszt itthon is be tudunk szerezni a nagyobb áruházakban (lisztek, tészták mellett kell keresni), nem kell otthon gyúrogatni. A speciális fõzõedényt nemigen lehet megvásárolni, de megteszi egy nagyobb fazék is.

    A Kuszkusz elkészítése:

    Egyenlõ mennyiségû búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel.

  • Lúdláb álomdiéta módra

    Elkészítés módja: 8 tojásból barna piskótát sütünk.

    A krémhez 4 dl tejet, édesítõszert, 3 evõkanál kakaót, 8 evõkanál Dream-Food álomdiéta lisztkeveréket jól összekeverünk, majd átöntjük a lábosba és állandó keverés mellett sûrûre fõzünk. Ha langyosra hûlt, habverõvel beledolgozunk 20 dkg margarint. A krémet rummal vagy rumaromával ízesíthetjük. A krém elkészítése után a piskótát kitesszük egy deszkára, megkenjük a krémmel. 20 dkg diétás csokoládét ( tej ) felolvasztunk, és a krém tetejét bevonjuk vele. Amikor megkötött, háromszög alakú darabokra vágjuk, tálaljuk.

  • Feng shui a konyhában

    A feng shui a feng (szél) és a shui (víz) kínai írásjelek összetételébõl áll. A szót a régi taoista mesterek alkották, akik a hegyekben vándorolván a halhatatlanság keresésének szentelték életüket. A feng shui célja, hogy olyan állapotot hozzon létre, amelyben az ember és a természet harmóniában van.
    Az õsi Kínában úgy gondolták, hogy a konyha és a tûzhely kedvezõ elhelyezésével kedvükbe járnak a „konyha istenének”.

  • Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök

    Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin elõanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

    Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.

  • A megfelelõ méregtelenítés!

    Méregteleníteni kell, csak nem mindegy, hogyan is csináljuk. Néhány alapvetõ szabályt kínálunk útmutatásul.

    A háromnapos méregtelenítést havonta egyszer (de legalább évszakonként egyszer) érdemes elvégezni. A 72 órás programot lehetõleg a hétvégére tegyük, amikor tudunk sokat pihenni és nem vagyunk kitéve mindenféle kísértésnek. A rendszeres méregtelenítés az egészséges életmód egyik alapköve. Ez a program az egynapos méregtelenítés három variációjára alapszik.

  • Sokoldalú fûszernövényünk: a kurkuma

    A kurkumát indiai sáfránynak, de sárga gyömbérnek is nevezik. Kínában és Indiában termesztik, ahol a növény gyökérszerû szárát porrá zúzzák. Felhasználása igen sokoldalú. Sárga színpigmentjei miatt a gasztronómiában ételek színezésére és ízesítésére használják, de Ázsiában még ma is gyakori, hogy textilt festenek vagy szentképeket színeznek vele. A kurkumát régóta használják nem csak fûszerként, hanem mint mágikus gyógynövényt is. A benne lévõ kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabadgyök- molekulák ellen amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • Egy elfeledett étel: a hajdina

    A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.

  • Zsírégetést segítõ élelmiszerek

    Amikor zsírégetésrõl van szó, nem minden élelmiszer számít egyenlõnek. Mindenki tudja, hogy több zöldséget és kevesebb cukrot kellene ennünk, kerülnünk kellene a gyorsételeket.

    A zsírégetést bizonyítottan serkentõ négy élelmiszer kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrás programokat. Természetesen, ha valaki valamilyen alapbetegségben vagy allergiában szenved, az étrendi változtatások elõtt feltétlenül beszélnie kell orvosával vagy dietetikusával.

  • Gyümölcsök, melyekkel évekkel tovább élhet!

    Sok kávé, dohányzás, fékész, egészségtelen ételek? Ezek mind-mind komoly károkat okoznak a szervezetünkben, amelyek hosszú távú hatásai ellen csak úgy harcolhatunk, ha változtatunk az életmódunkon! De hogyan is tehetjük meg ezt? Az egyik fontos lépés a sport, hiszen mozgás nélkül sokkal korábban ér el minket mindenféle betegség! A következõ teendõ: a káros, rákokozó anyagok elhagyása, lásd cigaretta, túl sok koffein stb. És végül: együnk minél több egészséges élelmiszert, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget!

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

    A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

    Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • Nagy adag saláta, kisebb adag hús, sok gyümölcs

    Fogyasztóbarát kalóriaszegény étrend

    A kalóriaszegény étrenden élõk egy nap alatt jóval nagyobb tömegû ételt fogyasztanak el, és több hasznos tápanyaghoz juttatják szervezetüket, mint azok, akik kalóriadús élelmiszereket fogyasztanak - tûnt ki az amerikai dietetikusok szövetségének folyóiratában megjelent írásból.A sok gyümölcs, zöldség, és a rostban gazdag, teljes kiõrlésû magvak kedvelõi naponta több száz kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz, a létfontosságú vitaminokból...