Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Búza – a népszerû energiaforrás
A teljes búzaszemet tartalmazó liszt a legismertebb kenyéralapanyag. Könnyen emészthetõ, és gyorsan hasznosítható energiával látja el szervezetedet. Magas B-vitamin-tartalma gondoskodik kiegyensúlyozott idegrendszeredrõl, csökkenti a stressz egészségkárosító hatásait. Álmatlanság esetén segít a lefekvés elõtt fogyasztott, búzából készült, vékony szelet pirítós. Ha hosszas betegség után veszítettél testsúlyodból, a búzakenyér naponta többször is szerepeljen az étrendedben! Emésztési zavarok esetén válaszd az élesztõ nélkül készült változatot.
Tönkölybúza – az izomépítõ
A hagyományos búzához képest kevésbé ismert tönkölybúza Délkelet-Ázsiából származik, és nem véletlenül lett egyre népszerûbb Európában is. Az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, felveszi a versenyt a sovány húsokkal. Magas aminosav-tartalma táplálja izmaidat, elejét veszi a gyengeségnek, az izomsorvadásnak. A németországi Hildegard Klinikán az orvosok is rendszeresen alkalmazzák ideg- és csontbetegségek, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és krónikus fertõzõ megbetegedések kiegészítõ kezelésére.
Kukorica – az anyagcsere-szabályozó
A tengerentúli vendég szerencsére kedvelt péksütemény-alapanyaggá vált. Búzaliszttel keverve használják a kenyérsütéshez, és segítségével kiválóan lendületbe hozhatod lelassult anyagcserédet.
A kukorica serkenti a méregtelenítésért felelõs máj munkáját, és a legfontosabb kiválasztószerv, a vese mûködését is támogatja. Káliumtartalmánál fogva természetes vizelethajtó, megszabadít a végtagokon kialakult ödémáktól. Ásványi anyagai a fogak és az íny egészségét õrzik.
Zab – a rostdús emésztésserkentõ
A zablisztbõl készült pékáru gyógyír lehet a különféle emésztési zavarokra. Magas rosttartalma bõséges folyadékfogyasztás mellett megduzzad a bélrendszerben, és a salakanyagok könnyebben távoznak. Cukorbetegség esetén megelõzi a hirtelen vércukor-ingadozásokat, hiszen szénhidrátja egyenletesen szívódik fel, és hosszan tartó energiát biztosít. Ha túlsúllyal küzdesz, a zabkorpával készült kenyeret válaszd! Már egy-két vékony szelet is tartós jóllakottság-érzésrõl gondoskodik, és a koleszterinszinted is csökkenti.
Olajos magvak – a szívbarát társak
Akár õrölt formában rejtõznek a kenyér tésztájában, akár egészben díszítik a péksütemény tetejét, az olajos magvak fogyasztásával nagy lépést teszel szíved és érrendszered egészségéért. A diófélék, a napraforgómag és a lenmag rendkívül gazdagok E-vitaminban, mely erõsíti a sejtfalat, és oxigénnel látja el szervezetedet. A többszörösen telítetlen zsírok jelentõsen mérséklik a koleszterinszintet, emellett szívbarát zsírsavakkal látnak el.
A tökmag csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit, a szezámmag pedig valódi kalciumbomba: a tejnél is hatékonyabban szívódik fel, így csontritkulás megelõzésében és kiegészítõ kezelésében is gondolj rá!