rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Nem egészségtelen a kenyér!

  • Az emberiség közel tízezer éve termeszt különféle gabonákat. A nyers állapotban emészthetetlen magvakból az õrlés után számtalan ízletes kenyérfajta készíthetõ. A legismertebb, finomlisztbõl készült fehér kenyér kevés értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen a búzát megfosztották a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó korparésztõl. A teljes kiõrlésû lisztbõl készült péksütemények azonban megõrzik az egészségvédõ hatóanyagokat. Egyre több élelmiszerüzletben találkozhatsz a változatos összetevõkbõl készült kenyerekkel, de otthon is megpróbálkozhatsz a sütéssel.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Milyen kedvezõ hatásukat élvezheted a felhasznált gabonaféléknek?

    Búza – a népszerû energiaforrás

    A teljes búzaszemet tartalmazó liszt a legismertebb kenyéralapanyag. Könnyen emészthetõ, és gyorsan hasznosítható energiával látja el szervezetedet. Magas B-vitamin-tartalma gondoskodik kiegyensúlyozott idegrendszeredrõl, csökkenti a stressz egészségkárosító hatásait. Álmatlanság esetén segít a lefekvés elõtt fogyasztott, búzából készült, vékony szelet pirítós. Ha hosszas betegség után veszítettél testsúlyodból, a búzakenyér naponta többször is szerepeljen az étrendedben! Emésztési zavarok esetén válaszd az élesztõ nélkül készült változatot.

    Tönkölybúza – az izomépítõ

    A hagyományos búzához képest kevésbé ismert tönkölybúza Délkelet-Ázsiából származik, és nem véletlenül lett egyre népszerûbb Európában is. Az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, felveszi a versenyt a sovány húsokkal. Magas aminosav-tartalma táplálja izmaidat, elejét veszi a gyengeségnek, az izomsorvadásnak. A németországi Hildegard Klinikán az orvosok is rendszeresen alkalmazzák ideg- és csontbetegségek, ízületi gyulladás, Alzheimer-kór és krónikus fertõzõ megbetegedések kiegészítõ kezelésére.

    Kukorica – az anyagcsere-szabályozó

    A tengerentúli vendég szerencsére kedvelt péksütemény-alapanyaggá vált. Búzaliszttel keverve használják a kenyérsütéshez, és segítségével kiválóan lendületbe hozhatod lelassult anyagcserédet.
    A kukorica serkenti a méregtelenítésért felelõs máj munkáját, és a legfontosabb kiválasztószerv, a vese mûködését is támogatja. Káliumtartalmánál fogva természetes vizelethajtó, megszabadít a végtagokon kialakult ödémáktól. Ásványi anyagai a fogak és az íny egészségét õrzik.

    Zab – a rostdús emésztésserkentõ

    A zablisztbõl készült pékáru gyógyír lehet a különféle emésztési zavarokra. Magas rosttartalma bõséges folyadékfogyasztás mellett megduzzad a bélrendszerben, és a salakanyagok könnyebben távoznak. Cukorbetegség esetén megelõzi a hirtelen vércukor-ingadozásokat, hiszen szénhidrátja egyenletesen szívódik fel, és hosszan tartó energiát biztosít. Ha túlsúllyal küzdesz, a zabkorpával készült kenyeret válaszd! Már egy-két vékony szelet is tartós jóllakottság-érzésrõl gondoskodik, és a koleszterinszinted is csökkenti.

    Olajos magvak – a szívbarát társak

    Akár õrölt formában rejtõznek a kenyér tésztájában, akár egészben díszítik a péksütemény tetejét, az olajos magvak fogyasztásával nagy lépést teszel szíved és érrendszered egészségéért. A diófélék, a napraforgómag és a lenmag rendkívül gazdagok E-vitaminban, mely erõsíti a sejtfalat, és oxigénnel látja el szervezetedet. A többszörösen telítetlen zsírok jelentõsen mérséklik a koleszterinszintet, emellett szívbarát zsírsavakkal látnak el.
    A tökmag csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kellemetlen tüneteit, a szezámmag pedig valódi kalciumbomba: a tejnél is hatékonyabban szívódik fel, így csontritkulás megelõzésében és kiegészítõ kezelésében is gondolj rá!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Táplálkozzunk egészségesebben!

    Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és folyamatosan számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelenti. A következõkben Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a helyes táplálkozásra vonatkozóan.

    „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel."

  • A zsíros ételek és a mozgáshiány megterhelik a májat

    Egy svéd kutatócsoport nemrég tette közzé az egészségtelen életmód májra gyakorolt hatásait vizsgáló új tanulmányának eredményeit: a felmérésben 18 egészséges egyetemistát kértek meg rá, hogy a vizsgálat ideje alatt kizárólag gyorséttermi ételeket fogyasszanak és emellett folytassanak mozgásszegény életmódot. Zsírmáj ugyan nem alakult ki a résztvevõknél, de az egyik májenzim szintje gyors emelkedést mutatott, ami utalhat a máj károsodására. Fredrik Nystrom (Sweden’s University Hospital of Linkoping) és munkatársai...

  • A pezsgõ nõies és nem hízlal

    A francia nõk is egyre jobban kedvelik a rosé pezsgõt. A pezsgõfogyasztás mindenütt megnõtt, ahol felbukkant A francia nõk nem híznak el címû kötet - a szerzõ ugyanis a világ egyik leghíresebb francia pezsgõjének amerikai forgalmazója. A magyar könyvpiacon is nagy sikert aratott a vékony kis kötet, amelynek Mireille Guilliano a szerzõje. Eszerint mindent lehet enni - sajtot, csokoládét, libamájat - csak éppen mértékkel, és az sem mindegy persze, hogy mikor. No meg arról, hogy mindenhez kiváló egy pohár jó minõségû pezsgõ.

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőek

    Gyümölcsök melyekből szinte bármennyit fogyaszthatunk, ugyanis zsírégetőekSzerencsére nemcsak olyan ételek vannak, amelyek hizlalnak, hanem akadnak olyanok is, amelyek épp az ellenkező hatást váltják ki: segítenek eltüntetni a felesleges kilókat. A zsírégető gyümölcsök egészségesek, hiszen amellett, hogy segítenek fogyni, rengeteg folyadékot juttatnak a szervezetbe, valamint méregtelenítenek is. Ebből következően nem csak esztétikailag javítjuk külsőnket, hanem egészségünkért is sokat teszünk. Sokan nem csupán szebbek, de energikusabbak is szeretnének lenni, mely által a jó közérzet is garantált.

  • A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát

    A cukor- és gyümölcscukor-tartalmú gyümölcslevek akár 85%-kal is növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiak esetében - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló munkacsoport az egyik neves orvosi szaklapban, a British Medical Journal-ban megjelent új tanulmányában. A köszvény ismétlõdõ rohamokban jelentkezõ, fájdalmas ízületi gyulladás, amelynek oka a vérben található, túlzott mennyiségû húgysav nátrium-urát kristályok formájában történõ lerakódása az ízületek körül.

  • A paprika története

    Láng Görgyöt faggatta egy angol vendége a magyar konyha titkairól. Ezt válaszolta: édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sûrû tejföl és ezer év tapasztalat. Emeljük ki ezek közül a paprikát, a hazai gasztronómia büszkeségét, amelynek nimbuszát az utóbbi idõben igencsak sikerült megtépázni. Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fûszer. A paprika a magyar konyhamûvészet számára nemcsak egy fûszer a sok közül, hanem ...

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Melyik zöldség mit gyógyít?

    A narancssárga színû élelmiszerek csökkentik a rákbetegségek kockázatát. A bíbor és sötétpiros ételek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

    A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Tojás, tengeri hal, szárnyas, tej és tejtermékek, zöldség és gyümölcs a kismamáknak

    Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

    A kismamák táplálkozásában különösen fontos, hogy a napi energiamennyiség mindenféle élelmiszercsoportot tartalmazó élelmiszerekbõl, ételekbõl álljon össze, olvasható a Magyar Dietetikusok Szövetségének hírlevelében. Terhesség idején mindenféle szélsõséges táplálkozási forma kerülendõ, mivel a baba egészséges fejlõdéséhez minden tápanyagra szükség van.

  • Nem elég csak a csomagoláson lévõ reklámszöveget elolvasni

    Az amerikai élelmiszeráruházakban a vásárlók csak rápillantanak a csomagolásra, és ha az azt állitja, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz vagy szénhidrátban szegény, egészségesnek és testsúlycsökkentõnek gondolják. A most megjelent tanulmány elõzménye, hogy az Egyesült Államok polgárai, gyerekek és felnõttek egyaránt feltartózhatatlanul híznak. Nagy reklámmal meghirdetett diéták lettek népszerûek, különösen azok, melyek a cukor és általában a szénhidrátok fogyasztásának csökkentését, sõt leállítását hirdették egyedül üdvözítõ megoldásnak.

  • A türelmes, ráérõs evés technikája

    Hagyományos ételek, régi ételkészítési fortélyok, komótos evés, az ételek és italok összehangolása, egészséges alapanyagok, a gasztronómiatörténeti értékek ápolása. Ma sokan luxusnak tartják, ha valaki így étkezik, hiszen idõ kell hozzá, türelem és odafigyelés - márpedig manapság éppen az idõ a legdrágább kincs. Idõközben a kutatók megállapították, hogy az ember, ha igazán éhes, szinte mindegy számára - legalábbis az elsõ percekben - hogy mit eszik, megelégszik bármivel, így van a szervezet õsidõk óta beprogramozva. Ráadásul ma az emberek egyre túlhajszoltabbak, az üzemi étkezdék száma csökkent, ha van is, az ebédidõ szûkre szabott.

  • Divatból szedjük a táplálékkiegészítõket vagy valóban fontos a számunkra?

    Mára az emberiség két táborra oszlott fel. Az egyik, akik azért szedik a táplálék- vagy más néven étrendkiegészítõket, mert tudják, hogy fontos a számukra.

    Ide tartoznak az élsportolók, hírességek és az egészségtudatos életmódot folytatók. A másik oldalon azok állnak, akik csupán múló divatnak tartják és nem hisznek benne. Akkor mi az igazság? A tábor egyik fele azt állítja, hogy elég gyümölcsöt és zöldséget esznek, elég egészségesen táplálkoznak ahhoz, hogy nekik nem kell kiegészíteni a táplálékukat.

  • A szívet védõ diétának nem kell drágábbnak lennie

    Akit érdekel szívének egészsége, az felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz, a kedvezõbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen.

    Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minõségû, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták. Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nõk élelmezési kiadásait mérte fel.

  • Nem csak zamatos, de kiváló diétás gyümölcs is a körte

    A körte talán az egyik legzamatosabb õszi gyümölcsünk, vitamin- és ásványianyag-tartalma viszont alacsony. Ebbõl adódóan nem javasolt túlságosan szigorú diétát építeni rá. Ami miatt azonban érdemes fogynod vele, az rendkívül magas rosttartalma, melynek köszönhetõen serkenti az anyagcsere mûködését.
    A körtében található ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium - melynek köszönhetõen a gyümölcs vízhajtó hatással bír. Tehát segít megszabadulni a has tájékán könnyen felgyülemlõ, sejtek közötti vízmennyiségtõl, ami sokszor áll a pocak hátterében.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...