rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Újév: szerencsefőzés lencsével!

  • Újév: szerencsefőzés lencsével!A karácsonyi ünnepek alatt többszörösét ettük meg annak a kajamennyiségnek, mely egészségesen jól eshetne. Volt túlevés, gyomorrontás, túlzott süti, káposzta, husi bevitel. Teljesen lemérgeztük magunkat a jobbnál jobb finomságokkal... Mit együnk az újév elsõ napjaiban? Kifejezetten üdítõ, hogy a kötelezõ újévi ételek java része sós. A hagyomány szerint az óév búcsúztatása után lencsés, pikkelyes ételeket kell magunkhoz venni, hogy egész évre biztosítsuk magunk számára a szerencsét.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Javasolt a disznó, bármilyen formában, hisz õ hivatott kitúrni a szerencsénket, halat is lehet enni, ha abban a kultúrközegben nõttünk fel, ahol a halpikkelyek száma fokmérõje lehet az új évben befolyó pénzünknek, de tilos, ha családunk régi hiedelemvilágában a hallal elúszik a szerencsénk.

    A magyar újévi ételek közül viszont vitathatatlanul a legnépszerûbb a lencse. Ez a biztos, ha meggazdagodni vágyunk. Könnyen elkészíthetõ, kellemesen sós és nagyon finom.

    A babona szerint kerülendõ még minden szárnyasból készült húsétel, hiszen ezek elkaparhatják a szerencsénket!

    Keress a többezres receptgyûjteményünkben!

    B.U.É.K.!



Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Életmódunk meglátszik az arcunkon

    Van pár óvintézkedés, amire minden ápolt és üdén fiatalos bõrre vágyónak érdemes odafigyelnie. Valószínûleg már közhelyszámba megy, hogy az érzékeny arcbõrt védeni kell a káros napsugaraktól, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis legtöbbször a nap sugarai tehetõk felelõssé a ráncokért, az elpattant véredényekért és a foltos vagy vékonyodó, száraz bõrért. Ha mindezt meg szeretnéd elõzni, akkor használj bõrszínednek megfelelõ, de legalább 15-ös faktorszámú naptejet, és erre nem csak nyáron érdemes odafigyelni, és egyúttal a bõrrák kockázatát is csökkentheted.

  • C, a csodavitamin

    Dr. Szentgyörgyi Albert, a C-vitamin felfedezõje azt nyilatkozta egy amerikai újságnak, hogy a C-vitamin rendszeres és megfelelõ mennyiségû fogyasztásának köszönheti, hogy kilencven felett is friss maradt szellemileg, sõt képes volt egy kutatóintézet irányítására is. A vitaminok közül talán a C-vitaminról tudják a legtöbbet a laikusok és a betegség során fellépõ C-vitamin hiány szakirodalma a legnagyobb. Azt tudja mindenki, hogy szervezetünk számára fontos a C-vitamin, azt már kevesen tudják miért?

    A teljesség igénye nélkül néhány példa, arról, hogyan változik a betegségek kialakulásának kockázata C-vitamin hiány következtében:

  • Miért olyan egészséges az olajbogyó?

    Az erek falára kifejtett jótékony hatás mellett egyre több tanulmány számol be az olajbogyóban található anyagok daganatnövekedést gátló képességérõl is.

    Sokat hallhattunk már arról, milyen egészséges az olívaolaj. Európa mediterrán országainak lakói jellemzõen jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

  • Kis koffein a terhesség alatt

    Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetõen nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát - közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nõgyógyászkollégium (ACOG).

    A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nõt követtek nyomon. A legutóbbi idõkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövõdményekkel.

  • Enni, enni, enni

    Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

  • Ételek, amitől szép barna színünk lesz

    Ételek, amitől szép barna színünk leszKevesen gondolnák, de barnulni egészségesen is lehet, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről, mely belsőleg vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, és a bőr védekezőképességét fokozó béta-karotinnal és egyéb értékes tápanyagokkal történik. Ma már mindenki előtt ismert, hogy napozáskor a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás - hosszú távon - a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője.

  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

    Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

    Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

  • Januártól fogyókúra?

    Itt az ünnepek utáni fogyókúra ideje - a keserû ételek és a teaivás hasznos lehet

    A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserû ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelõzni - tájékoztatta a recept.zug.hu magazint az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

    Mi a leghatásosabb út a fogyáshoz?

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

    Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

  • Fel a kalóriákkal az étlapra!

    New York
    Vége a felelõtlen habzsolásnak: New York városa júliustól könyörtelenül megbírságolja azokat az étteremláncokat, amelyek nem tüntetik fel a fogások kalóriáit az étlapjukon.

    Az állami Étteremszövetség bíróságon támadta meg a rendelkezést, mondván az elhízás elleni küzdelem támogatására hozott törvény a vendéglátóhelyek szólásszabadsághoz való jogát sérti, amelyet az alkotmány elsõ kiegészítése (First Amendment) biztosít minden polgár számára.

  • A jó egészség 10 parancsolata

    Ennyit megér az egészségünk

    Bármennyire is profánnak és közhelyesnek tûnik ez a 10 parancsolat, betartása nagyon hatásos - állítják a francia szakértõk. Szinte nullára csökkenthetjük a kockázatot és ellenállóbbá válhatunk a betegségekkel szemben. Francia orvosok és életmód szakemberek a wellness, franciául bien etre, azaz magyarul "jóllét" állapotának elérésére és fenntartására az alábbi 10 ajánlást fogalmazták meg. Ne gondoljuk azt, hogy bonyolult dolgokat kell betartanunk, csak hát tudjuk milyen ezeket a fogadalmakat nap mint nap megjegyezni és figyelni rájuk. Ne járjanak úgy, mint ahogy sokan a szilveszteri fogadalmakkal szokták. Sok sikert a megvalósításhoz!

  • Őszi finomság: a sütőtök és a tökmag

    Őszi finomság: a sütőtök és a tökmagA népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) fontos jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó, valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító hatású. A tökmag pedig a depressziós tünetek ellen is hatásosnak bizonyult.

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye: a medvehagyma

    A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetõen kiváló erõsítõszer, szívvédõ hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelõ növény. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fûszernövény, hogy a tömeges gyûjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyûjtése.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Isteni gyors, nyári leves - ezzel fél kilót is leadhat!

    Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. Az új zöldségekbõl (karalábéból, répából, zöldbabból) bõ fél óra alatt összeütheti a minestronét. Mivel kalóriában szegény, tulajdonképpen annyit ehet belõle, amennyit bír (a lényeg, hogy lehetõleg a napi tésztaadagot ne lépje túl...). A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelõzheti az éhezést. A szénhidrátban és rostokban gazdag durum (vagy tönköly) tészta ugyanis órákra megemeli a vércukor szintjét. Csak így elõzhetõk meg az éhségrohamok.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...