2024.04.27. - Zita

Mérgezõ ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?

Mérgezõ ételek, avagy mit (nem) ehetnek a keresztallergiások?
Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióra tehetõ a pollenallergiások száma. Hat százalékuk, tehát körülbelül 120 ezer beteg küzd a keresztallergiával - állítja Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont szakorvosa. A gyógyítás legjobb esélyét az immunterápia kínálja.

Az allergiával küzdõk egy része tapasztalhatja, hogy panaszai az allergiás szezonban akkor is erõsödnek, ha nem emelkedik a pollen-koncentráció a levegõben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia áll.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez azt jelenti, hogy bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerõsítik az allergiás tüneteket.

- Keresztreakció lehet pollen és étel között. Ez azt jelenti, hogy bizonyos gyümölcs, zöldség vagy fûszerféle elfogyasztása után viszketés tapasztalható a nyelven, a szájüregben, megduzzadhat a száj, a nyelv, rosszabb esetben a garat, esetleg a gége. Igen ritkán görcsös hasi fájdalom is kialakulhat. A tünetek jellemzõen a kiváltó pollen szezonjában lépnek fel - tudatta Dr. Balogh Katalin.

- Milyen ételek esetében fordul ez elõ a leggyakrabban?

- Tapasztalatom szerint a nyírfapollen allergiásoknál az alma, körte, õszibarack, cseresznye, kivi, mandula, dió, mogyoró, spenót, sárgarépa, burgonya, paradicsom okoz a legtöbbször keresztallergiát. A fûpollen-allergiásoknál a gabonafélék, borsó, bab, lencse, szója, földimogyoró, burgonya és paradicsom. A parlagfû-, fekete üröm- és aranyvesszõ allergiás betegeknél keresztallergiát okozhat a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, tök, banán, napraforgómag, zeller és még számos fûszer, mint a bazsalikom, szerecsendió, fehérbors, paprika és oregánó.

- Az allergiásoknak kerülniük kell ezeket a ételeket?

- Nem mindenkinek. A keresztallergia a pollenallergiás betegek mintegy hat százalékát érinti. Aki még soha nem tapasztalta, hogy allergiás reakciót váltott volna ki egy étel, az nyugodtan fogyassza a fentiekben felsoroltakat is. Amennyiben már elõfordult már ilyen tünet, tisztázni kell, hogy a beteg allergiás-e a szimptómákat kiváltó élelmiszerre vagy pollenallergiás, és ezért alakult ki allergiás keresztreakció. Ha az utóbbiról van szó, az ételek fogyasztása elsõsorban a pollen szezonjában kerülendõ. Elõfordul, hogy szezonon kívül is jelentkeznek a keresztallergia tünetei, de ez nem gyakori. Ha valaki az ételre allergiás, egyáltalán nem fogyaszthatja azt.

- Milyen tévhitek alakultak ki a keresztallergiával kapcsolatban?

- A leggyakoribb tévhit szerint a keresztallergia önálló betegség. Nem errõl van szó. A keresztallergia a pollenallergiás betegek sajátos reakciója.

- A keresztallergiával küzdõk számára a megoldás az allergiás tünetet kiváltó ételrõl való lemondás?

- Nem feltétlenül. De olyankor mindenképpen szükséges, ha a keresztallergia a kiváltó pollen szezonjában jelentkezik. Sajnos a pollenallergia tüneteit megszüntetõ gyógyszerek a keresztallergia esetében nem hatásosak. Szakirodalomban megjelent adatok szerint az immunterápia, amely az allergia jelenleg ismert egyetlen oki terápiája, amennyiben sikeres, nem csak a pollenallergia tüneteit csökkenti jelentõs mértékben, hanem a pollen-étel keresztallergia tünetei is közel 70 százalékban csökkennek. Az immunterápia lényege, hogy az allergiát kiváltó úgynevezett allergént hosszú idõn át, minimum három évig, szigorúan meghatározott és ellenõrzött, emelkedõ, majd fenntartó adagban juttatják a beteg szervezetébe, amely erre immunanyag termelésével reagál. A gyógyhatás már a kezelés elsõ évében megmutatkozhat.

Móritz Rita
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!