Kecsketej, kecskesajt, kecskehús. A kecske nemcsak haszonállat, hanem hasznos állat is. Teje gyógyító hatású, sajtját még a tejérzékenyek is ehetik, húsa zsírszegény, egészséges csemege.
A kecsketej a tejek teje, gyógyító hatású, forralás nélkül is nyugodtan megihatod, hiszen ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kecsketej vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Amíg a szarvasmarha testsúlyának kb. hatszorosát termeli meg tejben, addig a kecske tíz-tizenkétszeresét. A kecsketej A-vitamin tartalma 400 százalékkal is magasabb lehet, mint a tehéntejé. A kecsketej nagy mennyiségben tartalmaz rákos megbetegedések ellen védelmet nyújtó savakat is.
A folyékony "fehér gyógyszerben" a kalcium, a magnézium és a foszfor aránya a legideálisabb az emberi szervezet számára. A tartalmas innivaló nem terheli meg a gyomrot, könnyen emészthetõ. A világ számos részén az antibiotikumok felfedezése elõtt a tüdõbajt kecsketej-kúrával gyógyították. Francia természetgyógyászok szerint a szervezet méregtelenítésére is a legjobb a kecsketej savókúra. A kozmetikaipar is felfigyelt a kecsketej áldásos hatásaira, így nem egy szépítõszerben találunk belõle egy jókora adaggal. A kecskének nemcsak a teje, hanem a húsa is értékes, hiszen zsírszegény és nagyon finom. Kicsit édeskés, ezért ügyesen kell fûszerezni, hogy a legjobbat hozzuk ki belõle.
A kecsketejbõl készült sajt ízes és egészséges, Franciaországban állítanak elõ belõle rengeteg fajtát. Ezt a sajtot sok helyen még mindig kézzel készítik, úgy bánnak vele, mint a hímes tojással. A hosszas "sajtgondozásnak" köszönhetõen finomabbnál finomabb csemegékkel örvendeztetnek meg minket a mûhelyek. A tehéntej és a belõle készült ételek okozhatnak allergiát, viszont a kecskesajtból az ételallergiások is nyugodtan ehetnek. Ha éppen nincsen otthon kecsketej, akkor a következõ fehérjedús italokkal helyettesíthetjük a tehéntejet: juh-, kanca-, rizs-, kókusz- és mandulatej.
Kecsketejjel az allergia ellen
A legújabb kutatások szerint a parlagfû okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, ugyanis az állat vérében a lelegelt növény allergén anyagai hatására ellenanyag képzõdik – számol be a Somogyi Hírlap.
A kecske nem válogatós, szinte minden növényt, így a parlagfût is megeszi. Az orvostudomány már régóta ismeri a kecsketej jótékony - így például immunerõsítõ - hatásait. A népi gyógyászatban is alkalmazták, például a tbc ellen. Hivatalosan gyógyszerként - így a parlagfû-allergia ellen sem lehet felírni - mivel nem lehet garantálni, hogy a kecsketejben mindig megfelelõ mennyiségû ellenanyag legyen – írja a lap.
A kutatás eredményei a somogyiaknak is jó hír, mivel a megye a parlagfûvel legfertõzöttebb területeknek egyike. Itt él a legtöbb parlagfû-allergiás és pollenérzékeny ember.