2020.12.02. - Melinda, Vivien

A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát

A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát
A cukor- és gyümölcscukor-tartalmú gyümölcslevek akár 85%-kal is növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiak esetében - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló munkacsoport az egyik neves orvosi szaklapban, a British Medical Journal-ban megjelent új tanulmányában. A köszvény ismétlõdõ rohamokban jelentkezõ, fájdalmas ízületi gyulladás, amelynek oka a vérben található, túlzott mennyiségû húgysav nátrium-urát kristályok formájában történõ lerakódása az ízületek körül.
bohócdoktor vizit szja 1%

A köszvény általában a középkorú férfiakat és a változókor után lévõ nõket érinti: a köszvényes rohamok során az érintett ízületek megduzzadnak és érintésre fájdalmassá válnak, de általános panaszok - például láz - is felléphetnek. A köszvény leggyakoribb elõfordulási helye a nagylábujj alapízülete, de ugyancsak gyakran érinti a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületét is.

Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedekben nagyjából megduplázódott a köszvényes esetek száma, ami együtt járt a cukrozott, illetve a gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmazó üdítõitalok fogyasztásának nagymértékû növekedésével (a fruktózról ismert, hogy fogyasztása megnöveli a vér húgysav-koncentrációját). A köszvényes betegek táplálkozási elõírásai eddig elsõsorban az úgynevezett purinok és az alkohol táplálékkal bevitt mennyiségének visszaszorítását tartották szem elõtt, a cukrozott üdítõitalok fogyasztásával kapcsolatban azonban nem fogalmaztak meg konkrét ajánlásokat: Hyon K. Choi és kollégája, Gary Curhan ezért döntött úgy, hogy megvizsgálják a cukros üdítõk és a fruktózbevitel, illetve a köszvény késõbbi kialakulásának kockázata között fennálló lehetséges összefüggéseket.

A kutatók 46 000, negyven éves és ennél idõsebb férfit követtek nyomon 12 éven keresztül, akiknél korábban nem fordult elõ a betegség. A férfiaknak 130-féle cukrozott, illetve diétás üdítõitallal, valamint a magas fruktóztartalmú gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel kapcsolatos fogyasztásai szokásairól kellet beszámolnia (a vizsgálatot kérdõíves módszerrel végezték). A felmérés kezdetekor, majd ezt követõen kétévente feljegyezték a résztvevõk testsúlyát és az általános egészségi állapotukra vonatkozó információkat, továbbá azt, hogy szedtek-e valamilyen gyógyszert a vizsgálat ideje alatt.

A tizenkét éves utánkövetési idõszakban a kutatócsoport 755 esetben diagnosztizált köszvényes esetet. Kiderült, hogy a köszvény kialakulásának kockázata statisztikailag kimutatható mértékben emelkedik abban az esetben, ha valaki hetente 5-6 adaggal fogyaszt cukrozott üdítõitalt, azoknál pedig, akik naponta kettõ vagy kettõnél több adagot ittak ezekbõl az italokból, már 85%-os volt a kockázatnövekedés azokhoz képest, akik havonta egynél is kevesebb adaggal fogyasztottak ilyesmit (egy adag gyümölcslé 125 milliliternek, azaz körülbelül fél csészényi üdítõitalnak felel meg). Ezek az összefüggések függetlenek voltak a betegség egyéb kockázati tényezõitõl, így például a testtömeg-indextõl, az életkortól, a magasvérnyomástól, az alkoholbevitel mértékétõl és a többi étrendi tényezõtõl is - olvasható a Sciencedaily hírportálján.

A cukormentes üdítõitaloknál ezzel szemben nem találtak ilyen összefüggést, de a magas fruktóztartalmú gyümölcsleveknél és gyümölcsöknél (például alma és narancs) szintén nõtt valamelyest a köszvény kialakulásának kockázata. A kutatók hangsúlyozták, hogy a zöldségek, a gyümölcsök, illetve a százszázalékos gyümölcslevek fogyasztásáról természetesen senkit sem szeretnének lebeszélni, de az eredmények egyértelmûen mutatják, hogy a magas fruktóztartalmú gyümölcsök is hozzájárulhatnak valamelyest a köszvény kialakulásához, annak ellenére, hogy egy sor betegség megelõzésében rendkívül hasznosnak tekinthetõ a fogyasztásuk.

origo
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!