2024.03.29. - Auguszta

A sztapacska - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

A sztapacska - a világ 5 legfinomabb étele sorozat
Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol (leginkább az utak melletti Motorestekben, illetve a kempingek Koliba nevû vendéglátóhelyein) kapni sztrapacskát pár koronáért. Kérdés azonban, hogy mire is fáj a fogunk. A sztrapacska (szlovákul: strapaèky) népies kifejezés, mint például a „magyar” sárma vagy szárma a töltött káposzta helyett. A magyarul sztrapacskaként ismert étel felvidéki megfelelõje a szlovák környelvben bryndzové halu¹ky (ejtsd: brindzovje haluski), azaz juhtúrós galuska.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ami a kifejezés elsõ részét illeti, a bryndza nem juhtúrót jelent (az oucsí tvaroh), hanem utólagosan túrószerûvé erjesztett sajtreszeléket. A halu¹ky magyarázata pedig az, hogy az ilyen ételneveknél szlovákul a többes szám használatos, mert nem csak egy galuskáról van szó, lásd: strapaæka ~ strapaèky.

A strapaæka szó egyébként a korallgombák bizonyos fajainak népies neve is. Az elnevezés alapja mind az ételnél, mind a gombánál a ’borzas, kócos’ (szlovákul strapatý) kinézet. Amikor a galuskatészta a forró vízbe ér, akkor kisebb-nagyobb kinövésekkel szilárdul meg. A jó galuskát egy deszka szélérõl késsel szaggatják le, így alakja sokkal szabálytalanabb, mint a reszelõszerû galuskaszaggatókkal készülõké.

A sztrapacska csak a magyar használatban kapta a jelenlegi jelentését a bryndzové strapaèky ’juhtúrós sztrapacska’ kifejezésbõl. A sztapaæka a szlovák nyelvterület nagy részén a halu¹ka szinonímája: a különféleképp elkészített galuskaszerû tésztáknak helyrõl-helyre eltérõ nevei vannak (vö. magyar galuska, nokedli, csipetke). Északi szomszédaink fülében a strapaæky elsõsorban krumplival készült galuskát jelent, szemben a nokedlevel, amelyben nincs burgonya, a halu¹kyn pedig inkább vastagmetélt vagy egyéb ilyesféle tészta értendõ.

Ha Szlovákiában sztrapacskát rendelünk, akkor általában savanyú káposztás galuskát kapunk, ami úgyszintén finom, viszont mégsem az, amire gondoltunk. Az halu¹ky s bryndzou az étlapon. Szupermarketekben zacskós készítményként is kapható immár, aki tehát itthon szeretné megkóstolni, a hozzávalókat sloven¹ké halu¹ky o prá¹ku feliratú tasakban szerezze be, hozzá a juhtúrót a Danone Tvaroh (bez tuku) jelzetû dobozában találja.

A tátrai öregek a sztrapacskát krumplis tésztából készítik, vagyis belereszelik a nyers krumplit a tésztába, majd lobogó sós vízbe szaggatják. Leszûrve összekeverik kiolvasztott szalonna zsírjával, majd juhtúróval, amíg az el nem olvad a forró galuskán, és a tányéron megszórják töpörtyûvel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!