rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A zöld dió lekvár:
    Készítése évszázadokra nyúlik vissza. A zölddió lekvár receptet a dédanyák adják át az unokáiknak... A karácsonyi puncstortába ez kell a dinnyehéj befőttel együtt tenni. Június vége és július eleje a zölddió szedésének (mikor még puha a belseje, addig jó).


    Hozzávalók: 1 kg zölddió, 3 db fahéj, 10-12 db szegfűszeg, 1 kg cukor.

    A diót megszurkáljuk 2-3-helyen villával, utána berakjuk egy nagy befőttes üvegbe, és vízzel leöntjük.

    9 napig áztatjuk, minden nap tiszta vizet teszünk rá, majd megfőzzük félpuhára és leszűrjük. Ismét megszurkáljuk fahéjjal és szegfűszeggel. 1:1 arányú szirupot készítünk, egy liter vízhez egy liter cukrot keverünk és felforraljuk. A diót szűrőbe tesszük, beledobjuk a forró szirupba, kétszer tottyanjon, majd sziruppal együtt eltesszük 2 nap pihenni.

    3. nap megint tottyantunk rajta, ismét két napot pihentetni kell, majd megint tottyantunk rajta egyet. Üvegbe rakjuk és sziruppal leöntjük. Semmi tartósítószer nem kell rá és dunsztolni sem kell. Mennyei finomságú.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tippek az egészséges uzsonnához

    Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!

  • Dinnyemustra - tippek a jó választáshoz

    Elõfordult már önnel, hogy tököt vett? A jó dinnyéhez érteni kell!

    A magyar dinnye még jószerivel csak ezután kerül a piacokra, de az importált és Magyarországon termett dinnyénél egyaránt számtalan apró részletre kell figyelni, hogy igazán jó dinnyét vásároljon valaki. A dinnyét csak akkor szabad leszedni, ha megérett, - nem utóérõ gyümölcs - mert ha korábban szedik le, ízetlen marad. Míg a sárgadinnye esetében eligazíthatja a termelõt és a vevõt az illat, addig a görögdinnye esetében ez nincs így.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • Mûzlit reggelire

    Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Helyes táplálkozással az allergia ellen

    Ha beköszönt a tavasz, a természet éledezik - de vele együtt sajnos az allergia is... Sokan ismerik a kellemetlen tüneteket, az eldugult orrot, a vörös és könnyezõ szemeket, a sípoló lélegzést és társaikat... Nézzük, mit tehetünk a helyes táplálkozással az allergia ellen!

    Így nem kevesen vannak, akik sorscsapásként, sõt valóságos kálváriaként élik meg ezt a civilizációs betegséget. Hogy ez ne így legyen, most igyekszünk néhány adalékkal bõvíteni az allergiával, annak megelõzésével kapcsolatos ismereteinket.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • Hónapos retket minden asztalra

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is.

    Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínû, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetûek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegû, 2-10 cm átmérõjû.

  • A nyár gyümölcsei: ribizli, málna és a földieper

    Napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is.

    A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások I.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutatok be, amelyek segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • Egészséges táplálkozás Karácsonykor?

    A hagyományok igen fontosak mindannyiunk életében, a lelki egészség megõrzéséhez is hozzájárulnak. Van azonban egy terület, ahol még az ünnepek alatt is eltérhet a szokásostól az, aki úgy gondolja, hogy kipróbálja az ünnepi menüt másképpen. Receptekkel is igyekszünk ebben segíteni!

    A legtöbb családnál a karácsony nemcsak az együttlét, az ajándékozás, de a nagy zabálások ideje is. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, majonézes saláták, és persze bejgli meg számtalan apró és nagyobb sütemény kerül ilyenkor az asztalokra.

  • Egy kis fûszertan - milyen növénnyel ízesítsük ételeinket

    Minden nap tüsténkedünk a konyhában, elkészítünk sok féle finomságot.

    Az ételkészítés egyik elengedhetetlen kelléke a fûszer. Rengeteg féle fûszerrel találkozhatunk. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy melyiket milyen ételbe kell tenni.

    A következõkben láthatják, hogy milyen fûszerekkel ízesíthetjük a különféle leveseket, húsokat, halakat, vadakat, zöldségeket.

  • Amit a földimogyoró-allergiáról tudni kell

    A mogyoró és más ételallergia hamarabb kialakul a gyermekeknél, mint a korábbi években. Az ok egyelõre ismeretlen, a szülõknek ezért azt tanácsolják, hogy minél késõbb adjanak allergiára hajlamos gyermekeiknek földimogyorót.

    A tanulmányt 140 allergiás gyermek körében vizsgálták, amibõl kiderült, hogy a gyermekeknél átlagosan 14 hónapos korban jelentkezett az allergia, míg az 1998 és 1999 között születetteknél 22-24 hónapos korban. "Idõsebb korban könnyebb felismerni az allergiás reakciót, hiszen a gyerekek el tudják mondani a maguk módján, ha furcsán érzik magukat.

  • A mák régi kultúrnövényünk, termesztik, de nem csak a háztartásban hasznosítják!

    Papaver somniferum, népies neve: közönséges mák.

    A növény leírása: A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint õshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. Nem csak mákossütihez jó, a vegyipar, a gyógyszeripar a gubóját, a elsõsorban a szárát hasznosítja.

    A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhetõ.

  • Az öt legkedvetebb kínai fûszer

    Ebben a hónapban hirtelen megnõhet a kereslet a kínai ötfûszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézõi valószínûleg nemcsak ezzel a különleges ízesítõvel kerülnek közelebbi kapcsolatba, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte.

    A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos (természetesen nem a lebutított büfé kínaira gondolunk). A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízû fûszerkeverék Kína déli részérõl származik, évszázadok óta használják.

  • Amit a szójababról tudni kell

    A szójabab tömegének kb. 60%-át olajok és fehérjék alkotják, ebbõl a fehérje 40% és az olaj 20%.

    A szójafehérjék nagyobb része hõálló fehérje, ezért magas hõmérsékleten kell fõzni. A szója oldhatatlan szénhidrátjai poliszacharidok: cellulóz, hemicellulóz, és pektin. A szója legtöbb szénhidrátja rostanyag. A szójabab genistein és daidzein izoflavonokat is tartalmaz, amelyek fitoösztrogén molekulák. A mag fehérjetartalma elérheti a 40%-ot, zsírtartalma a 20%-ot. Zsírjának és fehérjéjének az összetétele rendkívül hasonlít az állati eredetû zsírokhoz és fehérjékhez.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Magas vérnyomás ellen - Próféták kölese: sokáig titkos volt a recept

    A monda szerint a tejterméket maga Mohamed ajándékozta híveinek, ezért az oltótelepeket "a próféták kölesének" is nevezik. Azt pontosan tudjuk, hogy a kefirt a Kaukázus északi részén már régóta házilag készítették.

    Ezt a terméket itt 2500 méter magasságban, relatíve alacsony és erõsen váltakozó hõmérsékleten, 5-23 °C között állítják elõ, és ehhez bõrbõl készült edényeket használnak. A magokhoz tejet öntenek, az elegyet erjedni hagyják, és amikor néhány nap múlva készen lesz a kefir, leöntik és aztán újból tejet adnak a telepekhez.

  • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

    Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

    A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

    A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...