2024.03.29. - Auguszta

Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai

Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai
Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásaiHeti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre" - hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora. Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.

"Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában - mondta Aedín Cassidy, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakembere.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében. Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.
Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.

A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!