rss
  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai

  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásaiHeti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak.

    loading...

    "Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre" - hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora. Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.

    "Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában - mondta Aedín Cassidy, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakembere.

    Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében. Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.
    Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.

    A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Babér - Újra divatban, újra a konyhában

    A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fûszernövények közé tartozik.

    A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de fõleg kultúrákban növõ örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterû fûszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Nélkülözhetetlen gyümölcsök a nyári forróságban

    Az élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások eredményei alapján napjainkban szinte már mindenki számára ismert, hogy a gyümölcsök táplálkozás-élettani tulajdonságai rendkívül elõnyös szerepet játszanak a szervezet mûködésében, az egészség megtartásában és bizonyos betegségek kezelésében is. A melegebb hónapokban nagyon sokféle, hazánkban is termõ gyümölcs közül választhatunk, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelõzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.

  • A sima vagy a grillezõs mikrosütõ a jobb?!

    A hagyományos mikrohullámú sütõk melegítenek jobban

    A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.

  • Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

    A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

    „Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.

  • Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

    Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

    A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.

  • Gyógyító ételek a rák ellen

    A legtöbb kutatás szerint naponta legalább ötször, de inkább kilencszer kellene zöldséget és gyümölcsöt ennünk, hogy hatékonyan elõzhessük meg a rákos megbetegedéseket. Van néhány tippünk az unalmas étrendek ellen. Nem sikerül mindennap megenni az elõirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt? Sajnos nekünk sem.

    Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettõl még nem leszünk életfogytiglan brokkolira kárhoztatva.

  • Snickers, kevesebb kalóriával

    Mars Inc, a snickers és a twix csokoládét gyártó cég leállítja a több mint 250 kalóriát tartalmazó csokoládék gyártását és árusítását – mondta a cég szóvivõje, Marlene Machut.

    A vállalat ugyanis a meg szeretné valósítani a felelõs nassolást. A cég még 2007-ben azt közölte, hogy nem fog többet reklámra költeni, hogyha a vásárlók egynegyede 12 év alatti. Azt is mondták, hogy 2015-ig minden termékük nátrium szintjét 25 százalékkal fogják csökkenteni.

  • Melyik gyógyszer mire való?

    Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

  • Gombák: ételkülönlegességek, vagy kegyetlen gyilkosok?

    Az ehetõ gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fûszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják õket.

    Az ehetõ gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele.

    A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztõ glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

  • Rozmaring, a konyhai fûszercsoda

    A fûszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában õshonos, ahol még most is vadon él.

    Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elõ, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.

  • Figyelj, a színes ételek az orvosságod!

    A The Times 1991augusztusi számában megjelent egy cikk néhány libanoni túszról, akik kaptak egy tál piros cseresznyét. Három éve nem láttak semmiféle színt, és csak ültek és "egész nap bámulták a cseresznyét annak ellenére, hogy ellenállhatatlan vágyuk volt arra, hogy megegyék". A cikk arról szólt, hogy a túszok nem tudták levenni a szemüket a piros színû cseresznyérõl. Lilian Verner Bonds szeint: "A szín esszenciális táplálék. A színéhség létezõ dolog. A szín éppoly szükséges számunkra, mint az étel a gyomrunk, vagy a levegõ a tüdõnk számára."

  • Megjelent a szupergyümölcs: jóval több benne a C-vitamin

    Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

    A baobab nevû gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most elsõ ízben tette lehetõvé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebbõl az alapanyagból.

  • Szülõ + reklám = elrontod a gyerekedet a helytelen táplálkozással!

    A védõnõk szerint szülõk és a reklámok befolyásolják leginkább a gyermekek étkezési szokásait!

    A Meki, a Burger, meg a hambi... amitõl dagadhat a máj és beteggé tehet!

    A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlanak a véleményeik - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésébõl.

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Dúsított gyógyvíz a sebre

    Amerikai kutatók olyan szuperoxidált vizet fejlesztettek ki, amely jelentõsen gyorsítja a sebek gyógyulását. Az Ocoltus nevû kaliforniai vállalat olyan vizet állított elõ, sós membránon szûrve át a folyadékot, mely megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat. A New Scientist beszámolója szerint a szer az igen veszélyes MRSA "szuperbaktérium", a Staphylococcus aureus methicillinnek ellenálló változatát is elpusztítja, s a cukorbetegek lábfekélyét is képes gyógyítani.

  • A vörös rizs csökkenti a koleszterinszintet

    Egy sor táplálékkiegészítõ és az életmód megváltoztatása ugyanolyan hatékony a koleszterinszint csökkentésében, mint a gyógyszerek, például a sztatinok szedése, a testsúly csökkentésében pedig jobban segíti az embereket - állítják amerikai kutatók.

    Júniusban közölte az amerikai szívgyógyászok szaklapja egy nagy kínai tanulmány eredményét, mely szerint a kínai vörös rizsbõl származó gyógyszerkészítmény koszorúérbetegeknek adva jelentõsen csökkentette a szívroham ismétlõdésének kockázatát, javította a betegek életkilátásait.

  • Egész évben friss fûszerek!

    Tegyünk egész évben friss, természetes ízesítõket az ételbe! Nem okozhat gondot, ha nincs kertünk, ahol megtermelhetnénk, de még az sem, ha a balkonnak, vagy egy kis terasznak is híján vagyunk, hisz ott az ablakpárkányunk! Lássuk, hogyan alakíthatunk ki egy fûszerkertet a párkányunkon! Fûszernövényes kertjét az ablakpárkányon is kialakíthatja, ha nincs kert, de még egy kisebb balkonnak is híjján van. Számos fûszernövény megél konténerekben, és csak minimális gondozást igényel, azt is meghálálja, mert egész évben frissen használhatja õket saját konyhájában!

loading...