2024.05.13. - Szervác, Imola

Babos káposztaleves

Hozzávalók: 150 g tarkabab, 400 g savanyú káposzta, 1 db füstölt sertéscsülök 50 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 30 g zsír, 20 g liszt, 3 dl tejföl, fûszerpaprika, babérlevél, csípõs zöldpaprika.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szárazbabot elõzõ nap, vagy az elkészítés elõtt legalább 6 órával beáztatjuk. A füstölt csülköt vízben kiáztatjuk, hideg vízben feltesszük fõni, és addig fõzzük, amíg a csontról könnyedén leválik. A fõzõvízbõl kivéve kihûtjük, és kockára daraboljuk, a savanyú káposztát átmossuk, kissé megvágjuk, és a vöröshagymát finomra vágjuk.

A babot a csülök fõzõlevében feltesszük fõni, míg az átmosott savanyú káposztát kevés vízben a babérlevéllel fûszerezve félpuhára pároljuk. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk az elõpárolt káposztát, és együtt majdnem puhára fõzzük. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és fehér habzásig hevítjük, majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát és barnára pirítva - vigyázzunk, hogy a hagyma meg ne égjen - a tûzrõl levéve belekeverjük a péppé zúzott fokhagymát, fûszerpaprikát, és a levest ezzel berántjuk, kiforraljuk, hogy rántás ízét elveszítse.

Tálaláskor a tál aljára tesszük az apró kockára vágott csülökhúst, rámerjük a forró levest. Külön edényben adjunk hozzá tejfölt, valamint az apróra összevágott erõs zöldpaprikát, hogy ki-kiízlése szerint használhassa azokat.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!