2024.05.13. - Szervác, Imola

Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes

Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes
A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthetõ, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevõit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A C-vitaminon kívül még számos jótékony összetevõvel büszkélkedhet: B1-vitamin, niacin, karotin, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium mind-mind található benne. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), tehát még a napi folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne.

Aligha találni olyan fogyókúrázót, aki ne próbálkozott volna még meg a savanyú káposzta-leves kúrával. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, viszont rendkívül laktató. Segíti az emésztést, és magas rosttartalmának köszönhetõen tulajdonképpen kipucolja a beleket. Ha fogyni szeretnél, ne csak a levesben gondolkozz: nyersen kevés olivaolajjal meglocsolva, pár szelet almával vagy paradicsommal dúsítva kiváló salátának is.

Ám, ha emésztõrendszeri megbetegedésben, epebetegségben szenvedsz, vigyázz ezzel a savanyított eledellel, ugyanis a káposzta problémákat is okozhat nálad, éppen a magas élelmirosttartalma miatt.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!