2024.04.19. - Emma

Rumos csokis csiga

Rumos csokis csiga
Rumos csokis csigaAz élesztőt kevés cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Közben kimérjük a tésztához a többi hozzávalót és egy tálban jól eldolgozzuk, majd a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, felemeljük, liszttel megszórjuk az edényt, majd a tésztát visszatesszük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, jól összedolgozzuk a töltelékhez a cukrot és a margarint. Kicsit habosítjuk, hogy könnyen kenhető legyen. Belekeverjük a narancshéjat és a rumaromát - persze lehet eredeti jamaikai rummal is készíteni.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy hagyományos lemeztepsit vékonyan kikenünk sertészsírral. A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 1/2 ujjnyi vastagságúra. Megkenjük az ízesített cukros margarinnal, majd egy kis szita segítségével megszórjuk a kakaóporral. Felgöngyöljük és 3-4 cm vastag karikákra vágjuk, tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük a vizes cukorral és 20 percig kelesztjük.

Amíg a tészta újra kel, a sütőt előmelegítjük 200 C fokra, és 20-25 perc alatt megsütjük a csigákat. A sütés befejezése előtt 3-4 perccel a 2 dl vaníliás cukorral ízesített tejjel meglocsoljuk.
Sütés után azonnal kiszedjük a tepsiből, mert a megolvad töltelék és a tej kicsit karamellizálódik, és a csigák beleragadnak a tepsibe, ha abban hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 2,5 dl langyos tej
- csipetnyi só
- késhegynyi kurkuma

Töltelék:

- 15 dkg cukor
- 12 dkg margarin
- 1/2 narancs reszelt héja
- 5-6 csepp jamaikai rum aroma
- 1 ek jó minőségű kakaópor

Tetejére:

- 1 ek vizes cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dl langyos tej

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!