rss
  • Házi készítésű croissant

  • Share on Tumblr

    Házi készítésű croissantA tejben megfuttatjuk az élesztőt és beleteszünk egy kk. cukrot. A többi hozzávalót – a margarin kivételével - beletesszük egy tálba és a végén hozzáadjuk az élesztős, cukros tejet, így összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ezután a tésztát 10 részre vágjuk és 10 gombócot formálunk belőlük. A gombócokat pihentetjük legalább fél óráig meleg helyen. Ezután 2 részre osztjuk, így 5-5 gombóccal dolgozunk tovább. A gombócokat palacsinta formájúra nyújtjuk. Egy palacsinta formát megkenünk olvasztott margarinnal, majd a tetejére helyezünk egy újabb palacsintaformát.

    Ezt addig folytatjuk, míg az 5. gombócot is ráhelyezzük, az 5. gombóc tetejét már nem kenjük meg margarinnal, hanem így nyújtjuk ki egy nagy palacsintaformára.

    Cikkelyekre vágjuk, belsejébe virslit, szalámifélét, sajtot ízlés szerint tehetünk, de akár töltelék nélkül is felsodorhatjuk a vékonyabb végétől kezdve a vastagabb felé haladva. Vajazott lisztezett tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük és megszórhatjuk szezámmaggal is.

    Hozzávalók:

    - 80 dkg liszt
    - 2 egész tojás
    - 1 kis doboz tejföl
    - 1 ek. só
    - 1 kk. cukor
    - 1 dl olaj
    - 5 dkg élesztő
    - 2 dl tej
    - 15 dkg margarin
    - 1 tojás a kenéshez


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gomba tükörtojással

    A gombát megtisztítva, megmosva szeletekre vágjuk és zsírban pároljuk addig, míg megpuhult.

  • Sajtos rudacskák

    Sajtos rudacskákA lisztet, sót, parmezánt, oregánót a borssal összekeverem, majd a vajat pici mennyiségekben rákockázom. Robotgéppel fél perc alatt morzsássá dolgozom, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a hideg vizet, majd összegyúrom a tésztát, majd lisztezett deszkán fél cm vékony téglalappá nyújtom és szintén fél cm vastagságú hasábokat vágok a pizzavágómmal. (Lehet nagyobb rudakat is készíteni és sütés után darabolni.) Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem a rudakat, majd kissé felvert tojásfehérjével megkenem és megszórom a szezámmaggal.

  • Bolognai mártás

    Hozzávalók: 0.5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 ág friss rozmaring, 1 ger. fokhagyma, 5-6 ek paradicsompüré, 1 szál sárgarépa, 1 kis darab zeller, 10 dkg darált hús, törött bors, csipet só.

  • Mandula

    Hozzávalók:

    25 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 22 dkg porcukor, 1 cs. ráma, 2 kanál rum, 2 kanál kakaópor, 2 dl tej, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor

  • Malacsült lencsesalátával

    Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bõrös malackaraj csonttal, 1 kávéskanál õrölt majoránna, 15 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 1 dl sör, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 db babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póré, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál méz, 1-2 evõkanál fûszeres ecet, 1/2 csokor snidling, 1 dl tejföl.

  • Túró-szõlõ torta

    A tészta anyagait annyi tejföllel gyúrja össze, hogy rugalmasan puha tésztát kapjon. Tegye hûvös helyre, és egy óráig pihentesse, majd nyomkodja egy kb. 25 cm-es kivajazott tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. 200 °C-os sütõben süsse aranysárgára.

  • Túrós rétes

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 1 csomag hatlapos réteslap

    Töltelékhez:

    - 1 kg sovány vagy félzsíros tehéntúró
    - 200 g porcukor
    - 30 g puha vaj
    - 2 egész tojás
    - 2 tojássárgája
    - 50 g mazsola
    - reszelt citromhéj
    - 100 g zsemlemorzsa
    - 100 g porcukor a szóráshoz

  • Túrós spenótos lasagne

    Túrós spenótos lasagneA lasagnelapokat forró, sós vízben kicsit előfőzzük. A spenótot, ha fagyasztott, kiolvasztjuk. Hozzákeverjük a túrót, alaposan sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd legalább négy gerezd aprított fokhagymát is hozzáadunk. Egy tepsit olajozzunk ki, és béleljük ki egy réteg tésztalappal. A lapokon oszlassuk el a spenótos túró felét, majd fedjük be lasagnelappal, amire öntsük rá az egyik konzervparadicsomot, fűszerezzük oregánóval és bazsalikommal. Erre közvetlenül öntsük rá a második konzervből a paradicsomot. Oszlassuk el és fűszerezzük.

  • Eperszósz

    Hozzávalók: 3 evõkanál cukor, 0,5 dl víz, néhány csepp citromlé, 2/3 csésze (15 dkg) eper.

  • Lakodalmas leves

    Hozzávalók: 1,2 kg fiatal tyúk, 20 dkg sérgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 3-4 dkg hagyma, 8 dkg zöldborsó (friss, konzerv, vagy fagyaqsztott), 6 dkg gomba, 2 dkg só, kb 1 g õrölt bors, 1 cs petrezselyemzöld, 5 dkg cérnametélt.

  • Hideg hal tartár mártással

    Veszünk egy szép süllõt, megtisztítjuk, fölbontva jól megmossuk, azután kívül–belül megsózva 1-2 órán át fekve hagyjuk. Halfõzõ edényben, háromnegyed részben vizet teszünk, azt ízlés szerint savanyítjuk egy kis borecettel, 1-1 sárgarépa, petrezselyem gyökeret megtisztítva, karikára vágva, pár szem borst, 1 babérlevelet, kis citromhéját teszünk bele.

  • Gyümölcsös kosárkák

    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 25 dkg, reszelt citromhéj, 10 dkg kristálycukor.

  • Alfredo tészta

    Hozzávalók: 50 dkg tészta (penne, spagetti...), 15 dkg frissen reszelt parmezán sajt, 3,2 dl tejszín, 9 dkg sütõmargarin, 3 evõkanál felaprított, friss petrezselyem, só, bors, kakukkfû;

  • Gombás jégsaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 csõ csemege kukorica (vagy helyette konzerv kukorica), só, cukor, 200 g mélyhûtött zöldbab, 1 fej jégsaláta, 150 g gomba, 150g tejszínes joghurt, 1 limett leve, bors, 1-2 tk. juharszirup, durvára tört rózsabors 1 tk. balzsamecet.

  • Kolbászos káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 30 dkg páros debreceni, vagy virsli, 60 dkg burgonya, 1/2 dl olaj,1 húsleves kocka, 2 dl tejföl, só.

  • Vaniliás kifli

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 1 cs vaniliás cukor, 1 tk sütõpor. + csokimáz, + vaniliás porcukor.

  • Gombás makrélahal saláta

    Hozzávalók: 30 dkg. gomba, 2 doboz paradicsomos makréla konzerv, 1 fej vöröshagyma, 1 citrom leve, 1-2 babérlevél, ízlés szerint édesítõszer, vagy cukor, csipet fehérbors, olaj, só.

  • Sárgaborsó fõzelék

    Az elõzõ napon beáztatott borsót leszûröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfõzni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sûrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfott levét mindig pótolom. Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belole. Áttörve is készíthetõ.

  • Egészben sült, töltött csirke

    Egészben sült, töltött csirkeMár a tisztításnál ügyeljünk arra, hogy bőre szét ne szakadjon! Kezünkkel ügyesen a bőr alá nyúlva elválasztjuk a bőrt a comb- és a mellehúsától. A csirkét kívül- belül gyengén besózzuk, kevés majoránnával fűszerezzük. A zsemlét tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirke elkapart máját, a zsemlét, a nyerj tojást, sót, borsot, apróra vagdalt zöldpetrezselymet. A tölteléket egyenletesen a bőr alá töltjük, egészen le a comb tövéig, amíg a bőr fel van nyitva, vagy a csirke hasüregébe nyomkodjuk, a nyílást a végén összetűzve.

  • Ricottás-spenótos lasagne egyszerûen

    Hozzávalók: 1 vöröshagyma finomra vágva, 3 zúzott fokhagymagerezd, kb. 2-3 ek olívaolaj, 100 g friss spenót (én bébispenótot használtam), 150 g ricotta, 6 lap lasagne tészta, kb. 3 ek friss parmezán forgács, frissen õrölt só és bors;