2024.04.24. - György

Fõtt húsvéti sonka

Hozzávalók:

- kb. 2-2,5 kg-os jó minõségû sonka (ha nem kötözött, lazán átkötözöm, hogy véletlenül se essen szét)
- 2 vöröshagyma héjastól - csak félbehasítva
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál egész bors
- kevés egész kömény
- 2 babérlevél
- 2 dl száraz fehérbor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A sonkát elõzõ este beáztatom. Másnap tiszta vízben felteszem a tûzhelyre. Beleadom a fûszereket, a bort, és forrástól számított 2-2,5 órát lefedve fõzöm csendesen (ahány kg a sonka, annyi óra a fõzés idõ – mondja a fáma). Általában a kisüzemi sonkáknak elég ez az idõ, de hústûvel ellenõrzöm, hogy megpuhult-e kellõképpen.

Ha puhának találom, félreteszem, és hagyom a saját levében teljesen kihûlni, majd kiemelem, megtörölgetem, alufóliába csomagolva a hûtõbe teszem, legalább fél nap idõt hagyok a teljes dermedéshez, kifagyáshoz.

A kötözõ anyagot szeletelés elõtt fejtem le róla. (Általában pénteken szoktam elkészíteni, és szombaton könnyedén szeletelem.)

A sonkalébõl annyi levet veszek ki, amennyiben a fõzni való tojások megfõnek, vigyázzunk, a tojások ne hidegen a hûtõbõl kerüljenek bele, mert elrepedhetnek! A maradék sonkalevet leszûrve a hûtõben üvegben tárolom további felhasználásig, de fagyasztottam is már mûanyag üvegben (bableves, káposztaételhez stb. jól használható).
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!