- 2 szál sárgarépa
- 2 nagyobb fej fõzõhagyma
- 4 kis fej lilahagyma
- fél piros húsú kaliforniai paprika
- 1 marék nagyon zsenge cukorborsó héjastól
- 7-8 dkg cukor
- 0,5 dl fehérborecet
- 1,25 dl forró víz
- csipet só
- citromlé
- bors

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A borsóhüvelyekrõl levágjuk a kocsányt. A sárgarépát 3-4 mm vastag karikákra, a hagymákat cikkekre, a paprikát pedig 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
A borsót és a sárgarépát egy kis sóval ízesített forró vízben 5 perc alatt elõfõzzük. Ha kész, alaposan lecsepegtetjük.
Közben egy magasabb falú teflon serpenyõben közepes lángon elkezdjük olvasztani a cukrot. Mikor már karamellszerû, óvatosan felöntjük a forró vízzel és a borecettel. Nagyon vigyázzunk, nehogy leforrázzuk magunkat a forró cukorral.
2-3 perc elteltével feloldódik a karamell a folyadékban, és gyöngyözve forrni kezd a máz. Ekkor beletesszük a hagymcikkeket, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, újabb 5 percig pároljuk a zöldségeket, majd következik a répa és a cukorborsó. Ha ezek is belekerültek a mázba, óvatosan átforgatjuk a zöldségeket, majd ismét 5 percnyi párolás után elkészül a karamellizált tavaszi zöldségköretünk. Még forrón ízesítjük citromlével, mivel meglehetõsen édesek lesznek a zöldségek a mázban, kell egy kis ellensúly.
Tálalás elõtt meghintjük egy csipet sóval és frissen õrölt borssal.