rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
  • A befõzés elengedhetetlen lépései

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    A nyári gyümölcsök egészséges tartósításához korábban adtunk már tippeket. Ám mielõtt nekilátnánk a befõzésnek néhány fontos és feltétlenül szükséges lépésrõl se feledkezzünk meg, ezek nélkül ugyanis a végeredmény sem lehet tökéletes.

    Csírátlanítás

    A felhasználás elõtt minden üveget csírátlanítanunk kell. Ehhez jó alaposan mossuk el az üvegeket, és hagyjuk megszáradni. Soha ne töröljük meg, a véletlenül rajta maradt textilszál vagy papírdarab tönkreteheti az egész savanyúságot, befõttet. A teljesen száraz üvegeket mindig forrón öntsük tele, és ütögessük meg, hogy sehol ne maradjon levegõ, majd szorosan zárjuk le. Ne használjunk csatos üvegeket! Nem zárnak légmenetesen, így a befõtt könnyen megpenészedhet.

    Száraz dunszt

    A befõzés utolsó lépése a száraz dunszt. Ha minden üveget lezártunk, tegyük az egészet egy nagyobb, lapos lábosba, majd vastag takarókkal, paplannal bugyoláljuk be, és hagyjuk így, amíg teljesen ki nem hûlnek. Ha jó a dunszt, akkor ez 2-3 nap is lehet. Így az utolsó baktériumokat is elpusztítjuk.

    Megfelelõ mennyiség

    Bármennyire is belejöttünk a téli eltevésbe, bánjunk óvatosan az adagokkal. Senki nem szeret több éves befõttet, savanyúságot vagy lekvárt enni, hiszen addigra már sokat romlik az állaga és az íze is. Készítsünk inkább többféle, de kevesebb befõttet, így mindig változatos csemegéket tálalhatunk családunknak a spájzból.


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rántott hagymakarikák

    A hagymákat 7-8 mm vastag szeletekre vágom és karikákra szedem.

  • Görög rizses tyúkleves

    A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig fõzzük. Egy keverõtálban a keményítõt, a tejet a sót és a tojás sárgákat alaposan elkeverjük. Habverõvel állandóan keverve, apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk!

  • Hagymás-savanykás babsaláta

    Hozzávalók: fél kg szárazbab, 3 fej hagyma, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 tk almaecet, 1 tk citromlé, vegeta.

  • Hagymás káposzta

    Hozzávalók: 1/2 kg káposzta vagy kelkáposzta, 3 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, felszeletelve, 8 dkg barna rizs nyersen, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál frissen vágott kapor, 1/4 kávéskanál köménymag, jódozott tengeri só, õrölt bors, 3 evõkanál zöldségleves, reszelt sajt.

  • Orsótészta illatos zöldségraguval

    Hozzávalók: 1 kisebb padlizsán, 30 dkg paradicsom, 30 dkg cukkini, 1 piros húsos paprika, 2 szál bazsalikom, 1 ágacska rozmaring, majoranna, 3 db hagyma, 6 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg parmezán sajt, 40 dkg orsótészta.

  • Brandy Blazer

    A brandyben feloldjuk a cukrot, beleteszünk egy-egy kis darab narancs- és citromhéjat, néhány másodpercre meggyújtjuk, s még forrón kínáljuk.

  • Karfiolpörkölt

    Hozzávalók: három ek olaj, 80 dkg karfiol, egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika.

  • Bodzalekvár

    A bodzát, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila.

  • Pácolt hal sörtésztában

    Hozzávalók: 2 nagy, pácolt, hagymás hal (kb. 50 dkg-nyi), 2 evõkanál ecetes hagyma, másfél deci sör, 1 db egész tojás, 10-12, dkg finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, késhegynyi õrölt, gyömbér, mokkáskanálnyi õrölt fehér bors, csipetnyi só, kevés cukor;

  • Gombás jégsaláta

    Hozzávalók 4 személyre: 1 csõ csemege kukorica (vagy helyette konzerv kukorica), só, cukor, 200 g mélyhûtött zöldbab, 1 fej jégsaláta, 150 g gomba, 150g tejszínes joghurt, 1 limett leve, bors, 1-2 tk. juharszirup, durvára tört rózsabors 1 tk. balzsamecet.

  • Almás málnaital

    Hozzávalók 4 pohárhoz: 1 dl almalé, 6 dl vörös szõlõlé, 3 dl ásványvíz, jégkása, 4 hurkapálca, 10 dkg málna, 1 vékony gerezdekre vágott alma, friss mentalevél.

  • Petrezselymes újburgonya

    Hozzávalók: 1 kg újburgonya, S dkg vaj, 1-2 csokor petrezselyemzöld, só.

  • Húsvéti fonottas kalács

    Hozzávalók: 1kg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás + 1 a kalács megkenéséhez, 5 ek cukor, 5 dl tej, 4 dkg élesztõ, 1 kk só;

  • Gesztenyegolyó

    25 dkg gesztenyemasszát 5 dkg vajjal, 2 evõkanál porcukorral, kevés vaníliával és 1 kávéskanál kakaóporral jól elkeverünk, majd vizes kézzel golyókat formázunk.

  • Búzapogácsa sajttal

    Hozzávalók: 3,5 dl víz, 20 dkg búzapehely, egy közepes nagyságú vöröshagyma, egy szál sárgarépa, 10 dkg zeller, egy tojás, só, 10 dkg reszelt sajt, 3 kanál liszt, 10 dkg napraforgómag, margarin.

  • Tojáskrém

    Megfõzünk 4 tojást keményre. Hideg vízbe lehûtjük. Megtisztítjuk, a sárgákat egy tálba tesszük. A fehérjét apróra felvágjuk. A tojássárgákhoz felvágunk 3-4 szál újhagymát vagy egy kisebb fej vörös-hagymát, megsózzuk.

  • Francia rakott burgonya

    Hozzávalók: 1 és fél kg burgonya, 8 db tojás, 30 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, csipet delikát, só, bors, Besamel mártás kb. 1 liter.

  • Török túrókrém

    Hozzávalók: 1/8 l tej, 3 dkg õrölt kávé, 5 dkg vaj, fél kg túró, 4 ek rum, 8 dkg cukor, reszelt csokoládé.

  • A királynõ kalácsa

    Hozzávalók (egy 30 cm hosszú 2 liter térfogatú sütõformához): A tésztához: 15 dkg Rama margarin, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukrozott citromhéj, 2 evõkanál rum, 27,5 dkg porcukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, 9 db tojás, 27,5 dkg liszt, Rama margarin a sütõforma kikenéséhez.

  • Körözött metélõhagymával

    Hozzávalók: 40 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélõhagyma, egy csipet õrölt kömény.