rss
  • A befõzés elengedhetetlen lépései

  • Share on Tumblr

    A nyári gyümölcsök egészséges tartósításához korábban adtunk már tippeket. Ám mielõtt nekilátnánk a befõzésnek néhány fontos és feltétlenül szükséges lépésrõl se feledkezzünk meg, ezek nélkül ugyanis a végeredmény sem lehet tökéletes.

    loading...

    Csírátlanítás

    A felhasználás elõtt minden üveget csírátlanítanunk kell. Ehhez jó alaposan mossuk el az üvegeket, és hagyjuk megszáradni. Soha ne töröljük meg, a véletlenül rajta maradt textilszál vagy papírdarab tönkreteheti az egész savanyúságot, befõttet. A teljesen száraz üvegeket mindig forrón öntsük tele, és ütögessük meg, hogy sehol ne maradjon levegõ, majd szorosan zárjuk le. Ne használjunk csatos üvegeket! Nem zárnak légmenetesen, így a befõtt könnyen megpenészedhet.

    Száraz dunszt

    A befõzés utolsó lépése a száraz dunszt. Ha minden üveget lezártunk, tegyük az egészet egy nagyobb, lapos lábosba, majd vastag takarókkal, paplannal bugyoláljuk be, és hagyjuk így, amíg teljesen ki nem hûlnek. Ha jó a dunszt, akkor ez 2-3 nap is lehet. Így az utolsó baktériumokat is elpusztítjuk.

    Megfelelõ mennyiség

    Bármennyire is belejöttünk a téli eltevésbe, bánjunk óvatosan az adagokkal. Senki nem szeret több éves befõttet, savanyúságot vagy lekvárt enni, hiszen addigra már sokat romlik az állaga és az íze is. Készítsünk inkább többféle, de kevesebb befõttet, így mindig változatos csemegéket tálalhatunk családunknak a spájzból.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fokhagymás rizs

    Hozzávalók: 4 adag párolt rizs, 5-6 gerezd fokhagyma, némi fokhagymaszár (ha van), 3 ek olaj.

  • Csirkezúza pörkölt

    Hozzávalók: 50 dkg csirkezúza, 1 dl száraz vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 3 ek olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk pirospaprika só, bors.

  • Tejes bableves

    Hozzávalók:

    1 evõkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 ág kakukkfû, 5 dl tej, 1 doboz fehérbab konzerv, 30 dkg burgonya, egy darab 20 centis póréhagyma, só, darált bors, õrölt szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 db karalábé

  • Tejszínes-barackos csirkekockák

    Tejszínes-barackos csirkekockákA kifilézett csirkemellet apró kockákra vágjuk, ízlés szerint megfűszerezzük, majd forró olajon megpirítjuk az apró kockára vágott hagymával. Ezután kis vízzel felöntve puhára főzzük. Ha a csirkemell megfőtt, hozzáadjuk az apró kockára vágott barackot, a főzőtejszínt és a barack levéből 1 decilitert. Addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Ha szükséges, 1 ek liszttel sűrűsíthetünk. Megfőzzük a rizst. Ha kész, együtt tálaljuk. De tálalhatjuk kukoricás rizzsel is, az is nagyon jól passzol a barackos ételekhez. Igazén ízletes és nem túl bonyolult étel.

  • Füge gyógybor

    1 kg fügét apróra összevágunk. Egy 7-8 l-es uborkásüvegbe 1 dkg élesztõt, 1 dkg borkõsav port teszünk majd ráöntjük az apróra vágott fügét. 5 liter vizet 1kg cukorral felforralunk, ha kihült ráöntjük az uborkásüvegben lévõ anyagokra.

  • Gefillte fis - modern recept

    Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott tonhal, 3 tojás, 3 kanál morzsa, 3 kanál darált mandula, só, bors, cukor, 3 fej hagyma, 2 szál sárgarépa, petrezselyem.

  • Zsályás fehérbab leves

    Hozzávalók: 35 dkg burgonya, 50 dkg nagyszemû fehérbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldségleves (kockából), 1 dl tej, 1 babérlevél, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 6 zsályalevél, frissen õrölt fekete bors, só.

  • Almás-diós zellersaláta

    Hozzávalók: 40 dkg zellergumó, só, 1 evõkanál cukor, 1 citrom, 3 nagyobb alma, 1 dl majonéz, 1 evõkanál fehérbor, 1-2 evõkanál tejszín, 4 dkg tisztított dióbél, 8 dkg piros vagy fekete szõlõ.

  • Paprika-paradicsom saláta

    Hozzávalók: 3 paradicsomprika (pritaminpaprika), fél kg paradicsom, fél tk só, 3 ek cukor, 2 ek ecet, 1 ek olaj, 1 ek vágott zöldpetrezselyem.

  • Káposzta hagymával

    Hozzávalók: 2 kg káposzta vagy kelkáposzta, 3 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, felszeletelve, 8 dkg barna rizs nyersen, 3 evõkanál olaj, 2 evõkanál frissen vágott kapor, 1 kávéskanál köménymag, jódozott tengeri só, õrölt bors, 3 evõkanál zöldségleves, reszelt sajt.

  • Apró kiflik

    Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 45 dkg vaj, 2,4 dl tejföl, 4 tojássárgája, porcukor.
    A töltelékhez: baracklekvár vagy dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.

  • Joghurtos gomba egytál

    Hozzávalók: fél kg gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 pohár joghurt, fél csomag spagetti száraztészta, 1 csokor petrezselyem, 1 evõkanál olaj, 1 teáskanál só, késhegynyi õrölt bors, vegeta.

  • Paksi dunai halászlé

    Hozzávalók: 1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznye paprika, 4 adag gyufatészta.

  • Svájci olasz pacalleves

    Hozzávalók: Fél kg pacal, 20 dkg karotta, 1 fej zeller, 20 dkg póréhagyma, fél fej kelkáposzta, 1 fej hagyma, 50 g császárszalonna, 5 ek olívaolaj, 4 szem paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 8 deci erõleves, 1 tk kömény, rozmaring, bazsalikom, só, 1 luganiga (olasz kolbászféle), reszelt parmezán.

  • Lakodalmas leves

    Hozzávalók: 1,2 kg fiatal tyúk, 20 dkg sérgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 3-4 dkg hagyma, 8 dkg zöldborsó (friss, konzerv, vagy fagyaqsztott), 6 dkg gomba, 2 dkg só, kb 1 g õrölt bors, 1 cs petrezselyemzöld, 5 dkg cérnametélt.

  • Taiföldi elrakott fokhagyma (Krathiam Dong)

    Hozzávalók: 6 dl rizsecet (vagy gyenge borecet), 60 dkg cukor, 6 dl víz, 1 ek só, fél kg aprófejû fokhagyma.

  • Farsangi fánk

    Hozzávalók:

    A fánkhoz:

    - 500 g búzaliszt
    - 200 ml tej
    - 40 g élesztõ
    - 50 g porcukor
    - 60 g vaj
    - 5 db tojássárgája

    A sütéshez:

    - étolaj

    A díszítéshez:

    - baracklekvár
    - porcukor

  • Káposztasaláta

    Hozzávalók: 1 kg káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, kevés só, 50-60 deka érett paradicsom, 5 deka cukor, 3 deci savanyú tejföl.

  • Narancsos darakrém

    Hozzávalók: 1 dl tej, 2 dkg búzadara, 1 db tojás, 0,5 dl narancslé, 1 kk reszelt narancshéj, 1 kk rum, édesítõszer.

  • Hagymás rostélyos

    Hozzávalók: 80 dkg marha hátszín, 4 dkg olaj, vagy zsír, 2 fej hagyma, mustár, kevés õrölt paprika, kevés õrölt bors, liszt, só.

loading...