rss
  • Borsos tokány

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg hagyma, 1 tk só, 1+1 tk õrölt feketebors, 3-4 ek olaj, 3 gerezd fokhagyma.

    A húst megmosom, leszárítom és tokánycsíkokra vágom. A szalonnát úgyszintén, majd az olajban kisütöm. Rádobom az apróra vágott hagymát és aranysárgára párolom.

    Megsózom és ráteszem az elsõ teáskanál borsot. Kevergetem, majd lefedem és kis lángon párolom. Mikor félpuha, beleteszem a szétnyomott fokhagymagerezdeket és a bors másik felét, majd fedõ alatt készre párolom.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Elzászi almalepény

    Hozzávalók 4 személyre: 4 alma, 4 tojás, 4 dl tej, fél evõkanál fahéj, 50 gramm cukorpótló por.

  • Gyümölcsös háromszög

    Hozzávalók: 20 dkg méz, 45 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 3 tojás, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs, 1 csomag sütõpor, amennyi tejet felvesz, összesen 1 kiskanál ánizs, fahéj, szegfûszeg, barackdzsem, fél gr citrom reszelt héja.

  • Erdélyi tepertõs pogácsa

    Hozzávalók: fél kg liszt, fél kg tepertõ, 2 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütõpor, só, bors.

  • Káposzta, vagy korhely leves

    Vegyünk jó savanyított hordós káposztát, azaz inkább káposzta levét, kevés vagdalt káposztával s fõzzünk bele disznóhúst, bordásrészét, frisset, vagy füstöltet, szalonnát s ha mindez puha, készítsünk rántást hagyma és paprikával, öntsük fel a káposztalével és hússal és hagyjuk mindezzel még jól elfõni.

  • Croquettes

    Hozzávalók: 3 db nagy tojás, 180 g illatos méz (pl. hársméz), 200 g cukor, 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat, 1/2 teáskanál tiszta mandulaolaj, 1 csipetnyi só, 300 g egész, hámozatlan mandula, 335 g korpás liszt.

  • Sajtos hagymaleves

    Sajtos hagymalevesA hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, majd az olaj és az olvasztott vaj keverékében kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Ekkor a liszttel meghintjük, s együtt sütjük. Azután a borral és a levessel fölöntjük. Fölforraljuk, és közben megkeverjük, mert könnyen odaéghet. Majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben a kenyeret felkockázzuk, sütőben megpirítjuk, majd trappista sajttal összekeverjük. A levest - ha kell - ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tányérokba merjük és a tetejére reszelt parmezánt szórunk díszítésként.

  • Palacsintában sült sajt

    Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz;

  • Házi mustár - egyedi recept

    Az u.n. magyar-mustár mindennemû francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhetõ meg könnyen, a hol szõlõ termesztéssel foglalkoznak.

  • Resztelt krumpli

    Hozzávalók: 6-8 db közepes fõtt burgonya, 1 fej hagyma, 1 kanál libazsír, vagy 2 evõkanál olaj, só, pirospaprika.

  • Töltött tök

    Hozzávalók:

    1 zsenge spárgatök, 20 dkg gépsonka vagy sovány tarja, 20 dkgbesamel, 10 dkg vaj, 1 citrom, 1 csomó kapor, 1 pohár joghurt, féltubus kapros majonéz, 10 dkg aszpik, só, õrölt bors, cukor ízlésszerint

  • Bazsalikomos paradicsomleves

    Bazsalikomos paradicsomlevesA paradicsomokat meghámozzuk, félbevágjuk, majd kikaparjuk a magjaikat, majd körülbelül dobókockányi darabokra aprítjuk őket. A sült paprikát is apró darabokra felkockázzuk. (Ezt a hozzávalót a sütőben mi is elkészíthetjük, de készen is meg lehet vásárolni.) A paradicsomkockákat és a paprikakockákat a mézzel és a bazsalikommal mixerbe belerakjuk, majd teljesen simára pürésítjük. Ha kész, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszítjük a levest.

  • Paradicsomturmix

    2 dl forralt és lehûtött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk.

  • Lángos medvehagymásan

    Lángos medvehagymásanA tejet meglangyosítjuk, majd a felébe belekeverünk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva pár perc alatt felfuttatjuk.Tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, belekanalazzuk az olajat, beleöntjük a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét és az apróra vágott medvehagymát. Fakanállal elkezdjük keverni, és a maradék vizet apránként hozzáöntjük. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Ezután jól kidagasztjuk, majd kelesztőtálban kb. 1 óra alatt megkelesztjük.

  • Burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 evõkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet.

  • Tepsis busa

    Hozzávalók: kb. 3 kg- os busa, 0,5 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 dl tejföl, hal fûszerkeverék, 2 db. halászlé kocka, zöldpaprika, só, zsír.

  • Zöldfûszer mártás

    Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, néhány bazsalikom levél, 1 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál kapribogyó, 2 ajókafilé, 2 evõkanál nagyon finom borecet, 1 dl olíva olaj, õrölt fekete bors, csipet só;

  • Párolt káposzta

    Hozzávalók: 1 kg káposzta, 5 deka zsír, 3 deka porcukor, 6 deka vöröshagyma, 1 deci ecet és só.

  • Habos málnás

    Hozzávalók:

    - 25 dkg édeskés kétszersült
    - 2 dl nem túl erõs fekete kávé
    - 25 dkg friss málna
    - 5 db tojásfehérje
    - kevés cukor

  • Tojásos padlizsános lecsó

    Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 db padlizsán, 1 kg paprika, 2 fej hagyma, 10-12 db tojás.

  • Színes gyümölcssaláta narancslikõrrel

    Hozzávalók 6 személyre: 1 doboz mandarinbefõtt , 4 db narancs, 1 db rózsaszín húsú grapefruit, 1 db sárgadinnye, 120-120 g fehér és piros szõlõ, 100 g porcukor, 50ml cointreau.