2024.03.29. - Auguszta

Ecetes cékla

A céklát tárolhatjuk nyersen is, egész télen át, ha van erre megfelelõ helyünk. Ha nincsen, de elég céklánk termett, érdemes savanyúságnak eltenni. Legjobb az Egyiptomi lapos, a Bordó, a Bíborhenger és a Detroit fajta. Ne legyen túl nagy, a kisebbeknek általában szebb, erõsebben piros a színük. Legjobb a legfeljebb 10-12 cm átmérõjû.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Válogassuk ki, hibás darabokat ne konzerváljunk, azokat inkább már õsszel fogyasszuk el salátának. A cékla szár- és gyökérrészét is vágjuk le simára, erõsen mossuk, áztassuk, majd keféljük le, hogy tiszta legyen, és így fõzzük meg bõ vízben, héjában. A fõzési idõ 2-3 óra, mindenesetre villával megszúrva érezzük, elég puha-e már. Túl puhára se fõzzük, mert evésnél nem gusztusos. Fõzés után a hámozás már nagyon könnyen megy, késsel szinte csak le kell húzni a héját. Majd öblítsük le vízzel. Hullámos élû zöldségszeletelõvel egyenletes, 4-5 mm vastag szeleteket vágjunk.

Az elõkészített üvegekbe tegyünk 1-2 karika tisztított tormát és egy mokkáskanál köménymagot. Közben készítsük el a felöntõ levet: minden liter vízre számítva adjunk 3 dkg sót, és 3,5 dkg cukrot. Amikor felforr, öntsük hozzá a 2-2,5 dl 10%-os ecetet, és ezzel töltsük fel az üvegeket. A szokásos módon légtelenítsük, majd zárjuk le csavaros tetõvel. Régi receptekben szerepel olyan eljárás is, amikor a céklát kierjesztették, mint a sós vizes uborkát. Ebben az esetben csak 1,5 dl ecetet adtak hozzá.

Jobb ízû és szinte korlátlanul tartós azonban, ha az elsõ eljárás szerint készítjük, majd meleg vízfürdõben, 10 perc fölmelegítés után, 15 perces 85 C fokos hõmérsékletû sterilezéssel tartósítjuk. Így szinte a következõ új cékláig eltartható.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!