rss
  • Kemoterápia alatt

  • Share on Tumblr

    E nem mindennapi szakácskönyv célja, hogy betegeknek és hozzátartozóknak egyaránt támasza legyen a betegség ellen folytatott küzdelemben, mindenekelõtt azzal, hogy összefoglalja a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az étkezés megkönnyítse, és ezzel a fizikai erõnlét fenntartását segítse a kemoterápia és a sugárkezelés során.

    Ez pedig a felépülés egy alapvetõ feltétele.

    A betegek számára élvezhetõ és elfogyasztható, ízletes, kívánatos ételeket kínálunk, amelyek összeállításánál figyelembe vételre kerültek a kezelések gyakori mellékhatásai, az étvágytalanság, a hányinger, a száj- és torokszárazság, az íz- és szagérzékelés megváltozása, a nyelési nehézségek. A receptek az ételek állaga, hõmérséklete és fûszerezettsége szerinti csoportosításban kerültek a kiadványba, amelyek segítségével könnyû igazodni ahhoz, mit is kíván éppen a beteg a leginkább.

    E könyv abban is segít, hogy kedvet csináljon az étkezéshez olyan, jótékony hatású összetevõkbõl álló ételekkel, amiket akár a legsúlyosabb étkezési nehézségekkel küzdõ betegek is el tudnak fogyasztani - örömmel és szívesen.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bakonyi betyárleves

    Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség,
    1 fej hagyma, só, egész bors, csípõs paprika, csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztbõl.

  • Sült cukkini

    Hozzávalók: 6 cukkini, só, liszt, sör, olaj.

  • Almás-mézes érmék

    Hozzávalók:

    1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál õrölt fahéj, 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab;

  • Articsókaszív - saláta

    Hozzávalók: 4 szép articsókaszív, 2 adag Provancei mártás, só.

  • Francia hagymaleves

    A szeletekre vágott hagymát megpirítjuk az olajon. Ráöntünk kb. másfél liter vizet és beletesszük az ízesítõket (vegetát bõven!). Puhára fõzzük, majd a tûzrõl levéve összeturmixoljuk és beleöntjük a tejszínt. Összefõzzük, majd hozzáadjuk a konyakot. Eközben megpirítjuk a kenyérszeleteket. A pirítósokat a tányérokba helyezzük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Így tesszük rá a forró hagymalevest. Azonnal fogyasztjuk.

  • Burgonyaleves

    BurgonyalevesA megtisztított, megmosott burgonyát kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük főni. Közben zsemleszínű rántást készítünk, amelyet ízesítünk fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott petrezselyem zöldjével. Hideg vízzel fölengedjük, a lecsót hozzáadjuk és a tűzről lehúzva simára keverjük. Amikor a burgonya megfőtt, besűrítjük a levest. Még egyszer kiforraljuk, és ha szükséges, utóízesítjük.

  • Nagyi császármorzsája

    Hozzávalók: 30dkg búzadara, 10dkg cukor, 1/2 lit. tej, 3 db tojás, pici só, 10dkg zsír.

  • Hideg hal tartár mártással

    Veszünk egy szép süllõt, megtisztítjuk, fölbontva jól megmossuk, azután kívül–belül megsózva 1-2 órán át fekve hagyjuk. Halfõzõ edényben, háromnegyed részben vizet teszünk, azt ízlés szerint savanyítjuk egy kis borecettel, 1-1 sárgarépa, petrezselyem gyökeret megtisztítva, karikára vágva, pár szem borst, 1 babérlevelet, kis citromhéját teszünk bele.

  • Sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 1,5 ek olaj, 2 dkg liszt, hagyma, só, paprika, virsli.

  • Rakott medvehagyma

    Hozzávalók: 70 dkg medvehagymalevél, 6 evõkanál zsemlemorzsa, 10 dkg margarin, 20 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 2 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, 4-5 ek. olívaolaj, só, bors, petrezselyem ízlés szerint.

  • Camembertleves

    Hozzávalók: 20 dkg érett camembert, 4 dl zöldségleves, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 2 gerezd fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, bors, 3,5 dl fehérbor, pirított zsemlekockák.

  • Diós-csokis-vaníliás muffin

    Hozzávalók:

    1 3/4 csésze reszelt tejcsokoládé, 1/3 csésze tej, 3 evõkanál vaj, 1 csésze bármilyen liszt, 2 evõkanál kristálycukor, 2 teáskanál sütõport, 1/4 teáskanál õrölt fahéj, 3/4 csésze darált pekándió / hikori dió, 1 nagy tojás, 1/2 teáskanál vaníliaaroma
    az öntethez: 1/4 csésze bármilyen liszt, 1/4 csésze barnacukor, 1/4 teáskanál õrölt fahéj, 2 evõkanál olvasztott vaj, 1/4 csésze darált pekándió / hikori dió

  • Lekváros derelye

    A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, de nem hagyjuk szikkadni, mint más tésztánál, mert megszáradva a tészta nem ragad össze. Szilva, vagy baracklekvárból kávés kanállal keveset teszünk 3 ujjnyi távolságra egymástól, a tésztát felülrõl ráhajtjuk és kerekcsével kis párnaalakú darabokra osztjuk.

  • Genovai pesto

    Hozzávalók: gyökér, 1 csésze húsleves, 1 csésze bor, 2 salotthagyma, 1 csésze barna mártás, 1 húsleveskocka, 10 dkg vaj, 2 tk citromlé, 2 tk apróra vágott petrezselyemzöld.

  • Provence-i céklasaláta

    Hozzávalók: 6 közepes cékla, 1 fej lilahagyma, olívaolaj, só, bors.

  • Mozzarella paradicsommal

    10 szelet mozzarella sajtot egy tálba lerakunk, 1 db paradicsomot szeletekre vágunk és ráhelyezzük a tálra.

  • Sütés nélküli almatorta

    Hozzávalók:

    - 1 csomag babapiskóta
    - 1 kg alma hámozva, lereszelve
    - 2 csomag vaníliás pudingpor
    - 1/2 citrom leve
    - csipet őrölt fahéj
    - 2 ek. cukor
    - 5 dl víz

  • Tejszínes krumpli

    A krumplit meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük, és forrásban lévõ vízben kb. 4 percig elõfõzzük, majd leszûrjük és papírtörlõvel felitatjuk a nedvességet. 3 dl fõzõtejszínt 0,5 dl tejjel összekeverünk.

  • Birsalmapuding

    Hozzávalók: 1 kg birsalma (vagy birskörte), 25 dkg édes Hóvirág kétszersült, 20 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 3 dkg vaj, 3 szem összetört szegfûszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés liszt, fahéjas porcukor a tetejére.

  • Sajtos rizsgombóc

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 evõkanál paradicsompüré, 5 dkg sajt, só, zsemlemorzsa, a sütéséhez olaj.