2024.04.25. - Márk

Sarokház

Egyszerû piskóta: 6 db tojás, 15 dkg liszt, 17,5 dkg cukor, 2,5 dkg kakaó, só, pici margarin.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A liszthez hozzákeverjük a kakaót és a habbal váltakozva kanalanként a sárgájához keverjük. Nagyon óvatosan, lyukas fakanállal összedolgozzuk, hogy a hab össze ne eseen.

Egy tepsit vagy kerek sütõformát margarinnal kikenünk, meglisztezzük - az oldalát nem, csak az alját! - beleöntjük a masszát és elõmelegített sütõben, mérsékelt tûznél (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük. A sütõ ajtaját 15 percig kinyitni nem szabad, mert a tészta összeesik. Egyszerûen ellenõrizhetõ, hogy megsült-e a tészta, meg kell paskolni picit a tetejét, és ha vizes szivacsra emlékeztet, akkor még sütni kell tovább. Ha nem, akkor jó a tészta. Egy kicsit mindenképpen össze fog esni, de ez nem jelentõs. Ha kész, még 5-8 percig a sütõben tartjuk, az ajtaját kitámasztva, hogy a gõz lassan távozzon el és a tészta ne essen össze. Néhány percig még a formában pihentetjük, majd kiborítjuk és ha kihûlt, megtöltjük.

Töltelék: 20 dkg cukor, 10 dkg kakaó, 1,75 dl tejszín, 25 dkg Rama sütõmargarin.

A tejszínt a cukorral felfõzzük, majd hozzáadjuk a kakaóport és besûrítjük. Ezután hozzákeverjük a margarin egyharmadát és lassú keverés mellett kihûtjük. A maradék kétharmad rész margarint kihabosítjuk, majd a lehûtött kakaós tejszínt hozzákeverjük és tovább habosítjuk.

Miután megtöltöttük a tésztát a krémmel (ha sima tepsiben sütöttük) háromszög formájúra vágjuk (tortaformában ez egyszerûbb) és teljesen befedjük tejszínhabbal. Lehet dobozossal is, de lehet növényi tejszínbõl készült tejszínhabbal is.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!