rss
  • Tojásos-sajtos galuska

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 25 dkg korpás liszt, 20 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dkg reszelt karaván sajt, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 5 evokanál olaj, 1 teáskanál só;

    loading...

    Elkészítése:

    Mély tálba ütünk 1 tojást, amit habosra felverünk 1 dl vízzel és 3 evokanál olajjal. Belekeverjük a sót és a zúzott fokhagymát. A kétféle lisztet összekeverjük, és apránként hozzáadjuk. Annyi vizet öntünk még bele, hogy a szokásos galuskatésztát kapjuk belole. (Készítheto csak finomlisztbol vagy csak korpás lisztbol, utóbbi az egészséges.) Legalább 4 liternyi vizet forralunk, megsózzuk, és belecsorgatunk egy evokanálnyi olajat, hogy a galuska ne ragadhasson össze. A hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskát. Közben egy tálban habosra keverjük a tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyobe öntjük a megmaradt olajat, és felforrósítjuk. A leszurt galuskát ráöntjük, és eros lángon addig kevergetjük, amíg az jól megforrósodik. A tejfölös tojást ráöntve, folytonosan kevergetjük. Addig pirítjuk, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a galuskákon, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki. Ezután még tuzforrón rászórjuk a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálaljuk. (Ha nem rögtön fogyasztjuk, célszeru a forró sütoben addig melegíteni, amíg a sajt egészen ráolvad, és szálasan nyúlik.)

    Fejes salátával vagy paradicsomsalátával a legjobb.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Forgácsfánk

    Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 3 tojássárga, 1 evõkanál rum, 1 dl tejföl, 1 evõkanál citromlé, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor.

  • Tojáslikõrös húsvétitorta

    Hozzávalók: 12 szelethez, 100 g liszt, 50 g margarin, 3 ek. cukor, 1 tojássárgája, 1 db kész sárga piskótatorta;

    A töltelékhez: 350 ml tejszín, 1 cs. habfixálópor, 80 ml tojáslikõr, 12 lap zselatin, 1000 g rebarbara,75 g cukor, 250 g túró, 1 cs. tortazselé, 3 ek. aprított pisztácia;

  • Diós-meggyes szelet

    Hozzávalók:

    - 30 dkg liszt
    - 30 dkg cukor
    - 15 dkg margarin
    - 15 dkg darált dió
    - 3 tojás
    - 3 dl tej
    - 1 sütõpor
    - 1 üveg meggybefõtt

  • Kukoricafõzelék

    Hozzávalók: 30 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, õrölt fehér bors (1 csokor petrezselyem).

  • Mákos guba

    Hozzávalók: 10 db. vajas kifli, 2 ek. méz, 4 dl. tej, 8 dkg vaj, mák, cukor.

  • Birsalmás csirkemáj

    Hozzávalók: 8 db csirkemáj, 1 közepes nagyságú birsalma (vagy birskörte), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evõkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi õrölt szegfûszeg.

  • Tejfölös kapros káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fehérkáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, só, ecet, 1 nagy csokor kapor.

  • Banana Bliss

    Keverõpohárban készítjük, és koktélospohárba szûrjük.

  • Hideg töltött paradicsom

    A paradicsomok kalapját levágjuk és alul is levágunk belõlük egy kicsit, hogy megálljanak. Hegyes kis késsel kivájjuk a belsejüket és az üres paradicsomokat elrendezzük egy tálon. A juhtúrót habosra keverjük a vajjal, a curryvel, a mustárral, az egészen finomra vágott petrezselyemmel és a többi ízesítõvel, majd megtöltjük vele a paradicsomokat. A sajtot lereszeljük, majd a paradicsomkalapok nedves oldalát belemártjuk, és úgy helyezzük vissza a már megtöltött paradicsomokra. Köretként fogyasztjuk nehezebb fõételekhez.

  • Ayran - török joghurtital

    Hozzávalók: 5 dl joghurt, 2,5 dl víz, 1 mk só.

  • Sárgaborsóleves

    Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 1,5 ek olaj, 2 dkg liszt, hagyma, só, paprika, virsli.

  • Tonhalas rizs saláta

    Elõször is 30 dkg rizst megfõzök enyhén sós vízben. Közben páclét készítek 5-6 ek. olajból, 2 citrom levébõl, 5 ek. tárkonyecetbõl, sóval, borssal fûszerezve. Ebbe a lébe teszek 3 paradicsomot nyolcadokra vágva, 3 színes paprikát csíkokra vágva, egy méretes kígyóuborkát szeletelve, 4 gerezd fokhagymát és 4 fej v. hagymát apróra vágva.

  • Tonhalsaláta

    3 dl tejfölben elkeveresz 1 kis tubus majonézt, némi mustárt, sózod, fehérborssal ízesíted. 2 konzerv kukoricát, 2 fürtösuborkát (kockára vágva), 2 szép, színes kaliforniai paprikát (vagy 3-4 haza paprikát), szintén kockára vágva a salátástálba öntesz. 2 konzervtonhalat villával szálkásítasz, mehet a tálba.

  • Teás tej

    Hozzávalók: 1/2 l tej, 3 filter fekete vagy zöld tea, 2 evõkanál nádcukor, fahéj, 1 csipetnyi vanília.

  • Török túrókrém

    Hozzávalók: 1/8 l tej, 3 dkg õrölt kávé, 5 dkg vaj, fél kg túró, 4 ek rum, 8 dkg cukor, reszelt csokoládé.

  • Bounty-s muffin

    Hozzávalók: 15 dkg Bounty csoki feldarabolva, 20 dkg liszt, 10 dkg búzakeményítõ (vagy finomliszt), 2 teáskanál sütõpor, 1 csipet só, 5 dkg kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 4 tojás;

  • Sörös gombóc

    Hozzávalók: 25 dkg sovány sertés- vagy marhahús, 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér, 3 dl világos sör, 1 db egész tojás, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, 1 mokkáskanál õrölt gyömbér, késhegynyi cukor, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Sajtos-sonkás karfiol

    A citromlével, szerecsendióval és egy pici sóval ízesített húslevesben puhára pároljuk a karfiolt, hagyjuk, hogy a leve csaknem elpárologjon, jól lecsepegtetjük. Kivajazott tûzálló tálba helyezzük. A sonkaszeletek egyik oldalát vékonyan megkenjük mustárral, betakarjuk vele a lerakott karfiolt, tetejét befedjük a vékony sajtszeletekkel.

  • Uborkás hal

    Locsoljon meg citromlével 2 szelet tengeri halfilét, majd gyengén sózza be, s szórjon rá frissen vágott kaprot. Csavarja fel, s fogja össze fogvájóval. Párolóban 7-10 perc alatt fõzze meg.

  • Erdélyi aprópecsenye

    Hozzávalók: 1/2 kg paprika, 1/4 kg kisebb fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1/2 kg disznócomb, 2 dl tejföl, 20 dkg paradicsom, mustár, pirosarany, pirospaprika, törött bors, só.

loading...