rss
  • Karfiolkrémleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    1 közepes fej karfiol (40 dkg), 1 nagyobb szál sárgarépa, 2 evõkanál olaj, 1 evõkanálnyi vaj, 1 dl tejföl, 2 evõkanál finomliszt, fél csokor petrezselyemzöld, csontlé vagy 1 db húsleveskocka, 2 db szikkadt zsemle, szeletelt mandula

    A karfiolt rózsáira szedem, alaposan megmosom. A sárgarépát hámozás után kockákra vágom. A petrezselyemzöldet finomra aprítom. Az olaj-vaj keveréken kissé megpirítom a sárgarépát, ráteszem a karfiolrózsákat és felöntöm a csontlével.

    Ha a zöldségek megpuhultak, behabarom: A tejfölt elkeverem a liszttel, felöntöm 1-2 merõkanál forró levessel, majd visszaöntöm a levesbe. Kiforralom. Ráteszem az apróra vágott zöldpetrezselymet, utóízesítem sóval, õrölt borssal. Botmixerrel (vagy turmix gép segítségével) pürésítem a levest.

    A szeletelt mandulát forró serpenyõben szárazon megpirítom, ha elég színt kapott, azonnal tányérra borítom – a serpenyõben tovább pirulna, hiába zárom el a tüzet. 2 zsemlét kockákra vágok, száraz serpenyõben vagy a sütõben szintén megpirítom. Tálalásnál a levest megszórom a pirított mandulával, pirított zsemlekockát kínálok mellé.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Igazi cseh fánk

    Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojás, 2 dkg élesztõ, 2 ek. porcukor, 1 dl tej, 1 mk. olaj, vaníliás cukor, só.

  • Paradicsomos káposzta

    Hozzávalók: 1 kg fejeskáposzta, 4 evõkanál sûrített paradicsom, 3 púpozott evõkanál liszt, 4 evõkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, zellerzöld, 3 csapott evõkanál cukor, kömény, só.

  • Joghurtos padlizsán

    Hozzávalók: 3 padlizsán, olívaolaj, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 400 gramm joghurt.

  • Kókuszleves

    Hozzávalók: 1 liter tej, 1 csomag pudingpor, 8-10 evõkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 evõkanál kókuszreszelék.

  • Rakott zöldbab

    Hozzávalók: fél kg zöldbab, 20 dkg párolt rizs, 30 dkg pörköltmaradék, vágott petrezselyem, reszelt sajt, 2 pohár tejföl, só.

  • Szõlõs kalács

    Hozzávalók: 25 dkg. vaj, 20 dkg. cukor, 50 dkg. liszt, 6 tojás, 1 csésze tej, 1 cs. sütõpor, 25 dkg. fekete szõlõ, 5 dkg. citrom, 10 dkg. mazsola, 2 kk. õrölt fahéj, só.

  • Bacon szalonnás Ferdinánd kifli

    Hozzávalók: 350 g liszt, 2 db tojás sárgája, 30 g élesztõ, 1 db kockacukor, 80 ml tej, 1 ek vaj, só, 250 g bacon szalonna, 250 g reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás sárgája és kevés sós tej.

  • Sajtos bundáskenyér

    Hozzávalók: 8 vékony szelet kenyér, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 4 vékony szelet sajt, 3 dkg vaj (vagy margarin), 1 teáskanál mustár, 1 mk törött fekete bors, 1 mk currypor, ízlés szerint só.

  • Gerslileves

    Hozzávalók: 1 kg leveshús (lehet marha, pulyka, vagy tyúk), 20 dkg fehér bab, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, l0 dkg gomba, 4 evõkanál gersli, 2 l víz, só, bors.

  • Hamis Brassói

    Hozzávalók: 1 kiló burgonya, 15 deka szójalocka, 2 húsleveskocka, fokhagymakrém, 1 nagy fej vöröshagyma, olaj, petrezselyem, bors, só.

  • Banánlikõr

    Elkészítése: 1/2 kg banánt felszeletelünk, és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet.

  • Keleti szárazbab-fõzelék

    Hozzávalók: fél kg szárazbab, 1 db kisebb kígyóuborka, 2 fej hagyma, 3 db burgonya, fél pohár joghurt, késhegynyi õrölt bors, 1 db babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, vegeta.

  • Kukorica leves

    Kukorica levesA vajat hevítsük fel az olajjal. Szedjük rá a karikázott pórét, és a kb. másfélszer másfél centis kockára vágott burgonyákat. Enyhén sózzuk, majd legalább 8-10 percig dinszteljük. Ezt követően öntsük fel az alaplével, és pároljuk puhára a zöldségeket. A főzés utolsó fázisában adjuk hozzá a lecsepegtetett kukoricát, és a tejet. 5 percig forraljuk. 2 merőkanálnyi levest pépesítsünk le, majd öntsük vissza a levesbe. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítsük. Az elkészített levest pirítós kockával díszíthetjük, de csak közvetlen tálalás előtt, mert szétmállik benne a pirítós.

  • Sült kukorica

    Hozzávalók: kizárólag nagyon zsenge, vékonyka, tejes kukoricacsövek tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só.

  • Pikáns csirkemell

    Hozzávalók: 2 db csirkemell, 15 dkg gomba, 10 dkg trappista sajt, majoránna, bors, Delikát, liszt, kevés olaj, paradicsompüré, rizs.

  • Tojás aszpikban

    Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 karfiolrózsa, só, 2 dkg zselatin, ecet, 4 keménytojás, petrezselyemzöld.

  • Egyszerû tejfölös pogácsa

    Langyos tejben 2 dkg élesztõt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsírral jól elmorzsolunk.

  • Aranysárga tyúkleves

    Hozzávalók: 1 egész tyúk, 30 dkg marhafartõ, 1 borjúláb, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 dkg vaj, 7-8 dkg rizs, só, bors.

  • Deák torta

    Hozzávalók:

    15dkg vaj, 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg õrölt mandula, 15 dkg lekvár(legfinomabb a málna), 20 dkg porcukor, 0,5dl tej, 9 tojásfehérje, 1 cs vaniliás cukor, 1 tábla tortabevonó

  • Gumikocka

    Hozzávalók:

    - 2 kis pohár tejföl
    - 1,5 evõkanál kakaópor
    - 4,5 dl víz
    - 7,5 evõkanál zselatin
    - 3 csomag vaníliás cukor
    - 13 evõkanál porcukor
    - 6 db tojás
    - 1 csomag gyümölcskocsonya