rss
  • Kagylóleves

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:

    2 kg kagyló, 1 l halleves, csipetnyi õrölt cseresznyepaprika, 10 db szemes bors, 2 tojássárgája, 2 evõkanál liszt, 2 dl tej, 1 zellerdarab, csokor petrezselyemzöld, só és bors

    A kagylókat megtisztítjuk, megmossuk (élõ, friss kagyló esetén 1 napot folyó hidegvízben áztatjuk), fedõ alatt közepes lángon néhány percig forraljuk hogy kinyíljanak. Ekkor a fõzõlét finom gézen át beleszûrjük a már elkészített hallevesbe és (a zellerdarabkával együtt) felforraljuk. A kagylótesteket kiemeljük és a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a borsot és a cseresznyepaprikát, majd néhány percig fõzzük.

    A lisztbõl és az apránként adagolt tejbõl folyamatos keverés mellett krémszerû mártást keverünk, beletesszük a tojássárgáját, megsózzuk, borsozzuk, majd felhígítjuk levessel. Ezt követõen a megmaradt levessel elegyítjük, újra lassan felforraljuk, majd kivesszük belõle a zellert, meghintjük petrezselyemzölddel és tálaljuk.

    Kagylóleves


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hógolyó

    Hozzávalók:

    - 4 db tojássárgája
    - 1 csomag margarin
    - 40 dkg liszt
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 db citrom leve
    - 10 dkg cukor

    A habhoz:

    - 20 dkg cukor
    - 30 dkg darált dió
    - 4 db tojásfehérje

    A beforgatáshoz:

    - porcukor és vaníliás cukor keveréke

  • Szajmóka

    3 kg-hoz: 1 kg sertéslapocka, 1 kg friss, húsos hasaalji szalonna, 1 kg frissen pörzsölt bõr, 6 dkg édes-nemes pirospaprika, 2 dkg csipõs pirospaprika, 7,5 dkg só, l dkg durvára õrölt köménymag, 5 dkg fokhagyma, 3 sertésgyomor (a tisztitáshoz 1 marék durva só, 3 fej kockára vágott vöröshagyma, 7 dl ecet).

  • Lencsefőzelék

    Hozzávalók:

    - 20 dkg lencse
    - 3-4 szem közepes méretű burgonya
    - 1 kisebb fej vöröshagyma
    - 1 ek zsiradék
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 2 babérlevél
    - só
    - 2 dl tejföl
    - 1 ek étkezési keményítő
    - víz
    - virsli

  • Zöld bab saláta

    A friss zöld babot megtisztítjuk, megmosva, egész vékony metéltre vágjuk és sósvízben puhára fõzzük.

  • Nyári hûsítõ citromfagylalt

    Hozzávalók: 2 dl kefir, 2 dl tejszín, 15-20 dkg porcukor ízlés szerint, 3 közepes nagyságú citrom leve, 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj, csipetnyi só.

  • Rakott borsó

    Hozzávalók: 1 üveg zöldborsó, 50 dkg darált hús (lehet szárnyas is), 3 kis pohár tejföl, vöröshagyma, 2 csomag gyors rizs, só, bors, ételízesítõ, pirospaprika.

  • Libamell fasírt

    Hozzávalók: 1 nagy libamell, 1 evõkanál libazsír, 1 áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

  • Tavaszi raguleves

    Hozzávalók: 2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, l zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evõkanál liszt, só.

  • Rántott harcsaszelet

    Hozzávalók: 1 kg harcsa (tisztított), liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, só.

  • Fokhagymás rakott csirke

    A sütõtepsibe lerakunk az aljára egy sor hajszálvékony baconszalonnát. Majd arra kerül a vékony karikára vágott burgonya. Aztán jöhet a tejszínes fûszerben pácolt csirkecomb.

  • Almás csirkevagdalt

    Hozzávalók: 2 csirkemell (40-50 dkg), 1 dl tejszín, 1 nagy, savanykás alma, 2 tojássárga, 10 dkg ementáli sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, ízlés szerint õrölt fehér bors, kevés zsemlemorzsa.

  • Sajtos nokedli

    Fél kg lisztet 1/8 l tejjel és 1/4 l szódavízzel összekeverünk, hozzákeverünk 4 egész tojást és egy teáskanál sót. Addig keverjük, míg hólyagos lesz, majd állni hagyjuk. Mialatt áll, sós olajos vizet felforralunk, majd a nokedlitésztát beleszaggatjuk.

  • Narancsos kefírturmix

    Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 dl méz, 1 narancs reszelt héja, 1 l kefír.

  • Mandulás joghurt leves

    Hozzávalók 3-4 személyre: 8 dl joghurt, 10 dkg darált mandula, 2 gerezd fokhagyma, olaj, fehér bors, só.

  • Karácsonyi borjúgerinc

    Hozzávalók 4 fõre: 600 g borjúgerinc, 1 evõkanál repceolaj, 4 db savanyúkáposzta-levél, 1 evõkanál étolaj, 1 evõkanál cukor, 40 g káposzta, 200 g füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 0,5 l borjúalaplé, 2 evõkanál tejszín, 60 g vaj, só, bors – ízlés szerint.

  • Borleves

    Hozzávalók: 4 dl száraz fehérbor, 1 dl méz, 4 g szegfûszeg, 4 g kardamon, 1 citrom, 4 g gyömbérgyökér, 5 dkg étkezési keményítõ, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl.

  • Rákkal töltött palacsinta

    Hozzávalók: 10 sós palacsinta, 30 rákolló, és/vagy farok, 1,5 zsemle, fál dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, zsemlemorzsa, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.

  • Hajdina

    Hozzávalók: 10 dkg hajdina (melyet megfõzünk), 25 dkg zabpehely, 15 dkg zabliszt, 1 ek lenmag, 1 ek szemes köménymag (helyette lehet mák, szezámmag, õrölt dió, mogyoró), 1 mk szódabikarbóna, 1 mk borkõpor, 1 dl olaj, 2,5 dl víz.

  • Csokis tekercs

    Hozzávalók:

    1 csésze margarin, 1 csésze barnacukor, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 1 csomag vaníliacukor, 3 csésze liszt, 2 teáskanál sütõpor, ½ teáskanál só, 1½evõkanál õrölt fahéj, 1 csésze darabolt csokoládé

  • Tésztás, gombás padlizsán

    Hozzávalók: egy közepes méretû padlizsán, csavaros, tojás nélküli száraztészta (teljes kiõrlésû biolisztbõl készült), gomba (csiperke), tejföl (elhagyható), petrezselyem, hagyma, só, olaj, zöldségkeverék (vagy Vegeta).