2024.04.19. - Emma

Kárpátaljai káposztás bableves

Hozzávalók:

50 dkg szárazbab, 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg füstölt csülök (vagy oldalas), 2 szép vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csokor zellerzöld, 3-4 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma olaj, liszt, kis doboz paradicsompüré, fekete bors, só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Áztassuk be a babot. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi tegyük fel fõni. Ugyanezt tegyük a csontozott füstölt csülökkel is. A csontot viszont feltétlenül tegyük a bõrkés hús mellé, mert páratlan ízt ad! A káposztát metéljük apróra, majd az olvasztott füstölt szalonnán pirított apróra vágott vöröhagyma felére téve (ez szép hosszú gondolat volt...), kevés vízzel, vagy húslevessel felöntve pároljuk puhára. Ha mindhárom fõni feltett alapanyag megpuhult, öntsük össze (elõtte azonban kóstoljuk meg, hogy a káposzta leve mennyire savanyú, illetve a füstölt csülök fõzõvize mennyire sós).

Savanyúbb, illetve sósabb ízek esetén arányosan kevesebbet öntsünk az együtteshez. Ebbe az összeöntött húsos-káposztás-babos lébe tesszük a babérlevelet, a vágott gyökeret és sárgarépát, és a zellerzöldet. Gyöngyözve összefõzzük (kb. még 1-1,5 óra). Közben a maradék hagymából, fokhagymából a liszttel és olajjal rántást készítünk, amit az 1 dl vízzel higított paradicsom-pürével öntünk fel. A levest ezzel a rántással sûrítjük, még 5 percig forraljuk. Tányérra szedjük és a szeletelt csülökkel, tejföllel kínáljuk.
Kárpátaljai káposztás bableves
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!