rss
  • Egyél reggel királyként - segítség a hatásos fogyókúrához

  • Share on Tumblr

    San Francisco - Ha valaki fogyni akar és szeretne továbbra is karcsú maradni, egyen szénhidrátban és fehérjében dús, nagy reggelit, majd folytassa kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmazó ételekkel. Az endokrinológusok amerikai kongresszusán ismertette vizsgálatának eredményeit a kérdés egyik venezuelai szakértõje.

    loading...

    Daniela Jakubovicz és munkatársai 15 éve használják ezt a diétát tapasztalataik szerint kiváló eredménnyel. "A legtöbb fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó étrend nem alkalmas arra, hogy a testsúly csökkenjen. Ez lelassítja az anyagcserét, ugyanakkor a fogyókúrázó gyötrõ vágyat érez, hogy szénhidrátot egyen. Rövid ideig a testsúly csökken, de a páciens visszahízza a fölösleget" - mondta a doktornõ.

    A kutatók 94, elhízott, keveset mozgó hölgyet vizsgáltak. Véletlenszerû beosztás szerint a csoport fele az általuk kidolgozott, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmazó reggelit ette, a másik csoport pedig csak kevés szénhidrátot kapott reggelire. Mindkét étrendben azonosan kevés volt a zsír és a kalória, de erõsen különböztek a szénhidrát tartalom szempontjából.

    A "nagy reggelit" 48 hölgy ette és naponta összesen 1240 kalóriát fogyasztottak, benne kevesebb zsiradékot (46 gramm), mint a másik csoport, de több szénhidrátot és fehérjét. Reggelijük 610 kalóriának felelt meg, ám ebédre már kevesebbet kaptak, 395 kalóriát, végül a legszerényebb étkezés - 235 kalória - a vacsora volt.

    A szénhidrátszegény koszton lévõk kevesebb kalóriát kaptak, tehát jobban kellett volna fogyniuk. Nekik a reggeli volt a legszegényebb étkezés: 290 kalória, minimális kenyérféle, gyümölcs, tojás vagy hús.

    Négy hónap után a két csoport csak abban különbözött, hogy a szénhidrátszegény étrenden lévõk átlag 13 kilót fogytak, a nagy reggelit evõk pedig csak 11 kilóval lettek könnyebbek. Az idõ elõrehaladása azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet.

    Nyolc hónap után a kevés szénhidrátot fogyasztók átlagosan nyolc kilót visszahíztak, miközben a napjukat gazdag reggelivel kezdõ hölgyek tovább fogytak, átlagosan hét újabb kilót adtak le. Végül a bõségesen reggelizõk testsúlyuknak csaknem 21 százalékát elvesztették, míg a szénhidrátszegény koszton lévõk csak átlag 4,5 százalékot. Jakubovicz szerint a napjukat nagy reggelivel kezdõk ritkán voltak éhesek ebédidõben és nem kívántak szénhidrátot nassolni napközben sem.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Túrós rétes

    Tojás nagyságú vajat elkeverünk 3-4 tojássárgájával, 2 kanál cukor s egy fél font tehéntúróval s egy marék tisztított mazsolaszõlõvel.

  • Saslik joghurtos salátával

    Elkészítés:

    A kockára vágott hozzávalókat hurkapálcára szúrjuk, ízlés szerinti sorrendben. Sütés elõtt beszórjuk a grill fûszerkeverékkel, és egy órán át állni hagyjuk a hûtõben. Kerti grillsütõn puhára sütjük. A salátát megmossuk és négy felé vágjuk. A joghurtot összekeverjük a sajttal, a sóval és a borssal, majd ráöntjük a salátára.

  • Brokkolis csirkemell

    Brokkolis csirkemellA megtisztított csirkemellet vékony csíkokra összevágjuk és a megforrósított olajra tesszük pirulni. Közben a darabokra szedett brokkolit körülbelül 30-35 percig pároljuk. Ha a csirkemell már majdnem teljesen átsült, ráöntjük a szója szószt és megszórjuk a zöldfűszeres ételízesítővel. (A fűszerkeverék elég sós ezért nem kell külön sózni az ételt, mert akkor már túl sós lesz.) Amikor jól összekevertük, egy kicsit még összepirítjuk (csak pár percig), majd hozzáadjuk a puhára párolt brokkolit és jó alaposan átkeverjük, és már tálalhatjuk is.

  • Joghurtos-zöldfûszeres öntet

    Hozzávalók: 2 dl joghurt, 1 dl tejföl, só, bors, minél több zöldfûszer (bazsalikom, kapor, petrezselyem, snidling, kakukkfû, lestyán, zeller), 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma.

  • Lágy csokis töltött keksz

    Hozzávalók 30 db kekszhez: 140 g vaj, 140 g porcukor, 2 tojás sárgája, 255 g finomliszt, 1/2 tasak sütõpor, 30 g cukrozatlan kakaópor, 30 g kis /ét-, tej- vagy fehér/ csokoládékocka, 1 db 4 es 1 db 5 cm-es tésztaszaggató.

  • Zöldséges halleves

    Az apróra vágott hagymát 2 kanál vajban üvegesre pároljuk, a liszttel megszórjuk, majd vízzel felengedjük.

  • Sült túrós tészta

    Hozzávalók:

    - 1 kg kocka vagy metélt tészta
    - 75 dkg túró
    - kevés só
    - 20 dkg cukor
    - 3 db egész tojás
    - 1-2 evõkanál tejföl
    - margarin ízlés szerint
    - 2 csomag vaníliás cukor
    - 10 dkg mazsola
    - margarin a tepsi kenéséhez

  • Húsvéti aprósütemény

    Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 20 dkg õrölt mandula, vagy dió, 1 csapott kiskanál õrölt fahéj, 3-4 szem õrölt szegfûszeg, 1 kiskanál kakaó, savanykás lekvár, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt, a díszítéshez apró szines cukorkák.

  • Glacé

    Hozzávalók: 1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 kk Nescafé, vagy más oldódó kávé.

  • Nyúlmájas krumpli

    Hozzávalók:

    4 db nyúlmáj, 4 db nyúlszív, 4 pár nyúlvese, 4 szelet sonka, 4 szál újhagyma, 40 dkg fõtt krumpli, 20 dkg reszelt sajt, Worchester szósz vagy balzsamecet, majoranna, színes bors, só

  • Császár kuglóf

    Hozzávalók: 10 dkg vaj, 6 tojássárgája, csipet só, 1 evõkanál porcukor, 2 dkg élesztõ, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor, fahéj, 10 dkg mazsola.

  • Alma mézkéregben

    Hozzávalók: 1/2 dl apróra vágott datolya, 1/2 dl méz, 2 evõkanál durvára darált (pekán/hikori) dió, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa), 1 teáskanál fahéj, 6 db közepes, savanykás alma, 1 dl olvasztott vaj, 2 dl méz.

  • Gesztenyekrémmel töltött piskótatekercs

    Gesztenyekrémmel töltött piskótatekercsElkészítjük a piskótát: kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekeverjük, végül a habot óvatosan, fakanál segítségével beleforgatjuk. Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk, majd megsütjük. Közben elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük 2 dl tejjel és 4-5 evőkanál cukorral. Majd kihűtjük, a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, végül a kihűlt pudingot, és simára keverjük.

  • Mogyorókrémes rolád

    Hozzávalók: 8 tojás, 28 dkg cukor, 18 dk liszt, 10 dkg tortabevonó csokoládé.

  • Gyümölcsös bódulat

    Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz ananász, 1 liter jeges gyümölcstea, 1 dl rumaroma, 1 dl konyakaroma, 1/2 liter õszibaracklé, 2 evõkanál méz, szegfûszeg, fahéj, 3 dkg vaníliás cukor, 1 körte, 1 alma, 1 banán, 2 kivi, 2 mandarin, 1 narancs, 1 citrom, 1 üveg meggybefõtt, 1 üveg õszibarackbefõtt.

  • Almás-mézes érmék

    Hozzávalók: 1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál õrölt fahéj, 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya, 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab.

  • Minestrone

    Hozzávalók: 2 l marhahúsleves leszûrve, 20–20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 50 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldbab, egy marék cérnametélt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt.

  • Fekete erdõ kávé

    Hozzávalók: 1/2 l erõs kávé, 1 likõröspohár cseresznyepálinka, jégkocka, cukor.

  • Zöldfûszeres pulykasült

    Hozzávalók: 8 kisebb burgonya, 300 g friss vagy mélyhûtött kelbimbó, 200 g sárgarépa, 175 g majonéz, 1 evõkanál dijoni mustár, 1 evõkanál borecet, 2 teáskanál "zellermag" (zellertermés), 1 evõkanál felaprított metélõhagyma vagy petrezselyemzöld, só, bors.

  • Tökpörkölt

    Hozzávalók: tök, kapor, vöröshagyma, piros porpaprika, zöldpaprika, szójaszósz, köles, zöldhagyma.

loading...