rss
  • Gombakrémleves pirított sajtos kenyérkockával

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 30 dkg barna champignon, 3 gyöngyhagyma, 30 dkg vaj, 1 evõkanál darált tönkölybúza, 1 liter zöldségleves, só, reszelt szerecsendió, néhány csepp citrom, 1/8 l tejszín, 1 köteg turbolya, néhány vérfûlevélke. A pirított sajtos kenyérkockához: 2 szelet pirított korpakenyér, 20 dkg vaj, 3 dkg parmezán.

    A gombát, amit barna vargányának is hívnak, megtisztítjuk, rövid ideig folyó víz alatt mossuk, majd kis darabokra vágjuk. A gyöngyhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A vajat egy edényben felhevítjük, a gyöngyhagymát üvegesre pároljuk. A gombát hozzáadva addig pároljuk, míg a leve elfõtt. A darált tönkölybúzát rászórjuk, és enyhén megpirítjuk. A zöldséglevest ráöntjük, megkeverjük, és 6-8 percig fõzzük. Sóval, szerecsendióval és citromlével ízesítjük, majd a tejszínt belekeverjük.

    A turbolyát és a vérfûlevélkéket megmossuk, megszárítjuk, és finomra felaprítjuk. A pirított kenyérkockához a szárazon elõpirított kenyérszeleteket kis kockákra vágjuk, és a felforrósított vajban aranybarnára sütjük, a tûzhelyrõl lehúzva a sajtot azonnal hozzákeverjük. A levest tányérokra tálaljuk és a felaprított zöldséget, valamint a pirított sajtos kenyérkockákat rászórjuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Erdélyi kapros káposztafõzelék

    Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 5 cl étolaj, 12 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só.

  • Lencseleves

    Hozzávalók: 20 dkg lencse, olaj vagy zsír, liszt, sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, pirospaprika, só
    babérlevél, füstölt sonka vagy kocka.

  • Hajdinás zöldségleves

    Hozzávalók: 15 dkg hajdina, 1 nagy vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 darab sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy szál szárzeller, só, ízlés szerint, bors, majoránna, 2 darab bio-zöldségleveskocka.

  • Csirkemáj-pástétom

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 dl zsír (legjobb csirkezsírral), só, fehér bors, bazsalikom, szerecsendió ízlés szerint.

  • Zöldbabfõzelék

    Hozzávalók: 2-3 szelet füstölt szalonna, 1 kg zöldbab, 1 evõkanál só, 1-2 gerezd fokhagyma, kis fej vöröshagyma, 1 szelet zöldpaprika (vagy a csumája), 1-2 evõkanál liszt, 1/4 l tej, 1 doboz tejföl, 1 evõkanál gulyáskrém.

  • Túrótorta banánnal

    Hozzávalók: 4 dl tej, 1 evõkanál zselatin, 25 dkg túró, 10 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom héja, 3 banán.

    A tésztához: 3 tojás, 3 evõkanál kristálycukor, 3 evõkanál liszt.

  • Rumos sombefõtt

    Hozzávalók: 1 kiló dércsípte som, 70 dkg cukor, fél liter víz, 1 liter rum.

  • Mazsolás rizssütemény

    Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 tasak vaníliás cukor, 8 dl tej, 6 db tojás, 5 cl rum, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor, 1 db citrom, 10 dkg mandula, 5 dkg vaj, 1 dl málnaszörp.

  • Milánói tepsisburgonya

    Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 15 dkg pulykasonka, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg reszelt edami sajt, 2 dl paradicsomlé, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld.

  • Csirkemellfilé kókuszosan

    Csirkemellfilé kókuszosanA csirkemellfilét hosszúkás szeletekre vágjuk, kissé megsózzuk és megborsozzuk őket, majd pár percig állni hagyjuk. Közben a tojásokat felverjük, és ízlés szerint gyömbérrel, sóval, borssal ízesítjük. A kókuszreszeléket összekeverjük a zsemlemorzsával. A húsdarabokat lisztbe forgatjuk, majd a fűszeres tojásba, azután pedig a kókuszos zsemlemorzsába. Amikor ez kész, ismét a tojásba, majd pedig a kókuszos morzsába forgatjuk a hússzeleteket, és végül forró olajban kisütjük őket. Köretként mazsolás rizst adhatunk hozzá.

  • Rózsafánk

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztõ, 7,5 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej, 2 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj (készen is kapható kandírozott formában, de ha nincs, elhagyható), 10 dkg mazsola, 2 ek vaníliás cukor, csipetnyi só, 7,5 dkg puha vaj, a sütéshez ghí.

  • Gesztenyeleves

    Hozzávalók: 70 dkg gesztenye, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 fej zeller, 2.5 dkg vaj, 1 l víz
    petrezselyem, só.

  • Sajtos vitaminsaláta

    Hozzávalók: 10 dkg Anikó sajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej saláta, 1 alma, 5 dkg (fagyasztott) ribizliszem, fél zeller, 2,5 dl tartármártás.

  • Krumplifõzelék paradicsomosan

    Hozzávalók:

    - 1 kg krumpli - hámozva, kockákra aprítva
    - 15 dkg paradicsompüré
    - 1/2 dl olaj
    - 4-5 dkg liszt
    - 1 zeller
    - 2 babérlevél
    - kb. 1 teáskanál õrölt pirospaprika
    - kb. 1 teáskanál õrölt kömény
    - 1 kis vöröshagyma - finomra aprítva
    - 2-3 evõkanál cukor - ízlés szerint
    - só

  • Csabai krokett

    Hozzávalók: 10 dkg csabai kolbász, 40 dkg burgonya (tisztán mérve), 2 db egész tojás, fél tubus kolbászkrém 1 mokkáskanál sütõpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Szilvás pulykamell

    Hozzávalók:

    800 g pulykamell filé egyben, 100 g puha kimagozott aszalt szilva, 1 közepes alma, 1 közepes fej hagyma, 3+3+4 szelet bacon /füstölt szalonna, 1 ágacska rozmaring (20 cm-es) 8-10 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 2 evõkanál olaj

  • Rántott sertésborda (sertésborda rántva)

    Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, zsemlemorzsa, liszt, tojás, só, valamint olaj a kisütéshez.

  • Sajtos puszedli

    Hozzávalók: 15 dkg vaj, 18 dkg liszt, 10 dkg sajt, 4 tojás, só.

  • Tyúkhúsleves zsemlegombóccal

    Hozzávalók: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evõkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, õrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa;

  • Sárgadinnye ecetben

    A félérett sárgadinnye külsõ héját lehámozzuk, a magokat kikotorjuk, a dinnye húsát pedig ujjnyi darabokra vágjuk, és annyi borecetben, amennyi ellepi, néhány óra hosszat állni hagyjuk.