
A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A naspolya igen tápláló, élelmi rostokban, fõként pektinben gazdag, mely emésztésünk hasznára lehet. C-vitamintartalma kiemelkedõ, jellegzetes ízét a benne található cserzõanyagoknak is köszönheti. B-vitaminokban és E-vitaminban is bõvelkedik, antioxidáns hatása is ismert. A benne található kalciumnak köszönhetõen csonterõsítõ hatású, vastartalma miatt pedig vérszegényeknek is ajánlott.

A naspolyát csakis érett állapotában használjuk fel. Bár kinézete ekkor kissé már bizarr, mert puha, szottyos lesz, élvezeti és beltartalmi értéke ekkor a legjobb. Mivel édes és kissé fanyar ízû, sokféleképpen elkészíthetõ. A leggyakrabban zselét és lekvárt, vagy ivólevet készítenek belõle, hiszen magas pektintartalma miatt könnyen kocsonyásodik.