rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Vashiány csecsemõ- és kisdedkorban

 • A vérszegénység kialakulásának több oka is lehet, de a leggyakoribb tényezõ a vas hiány miatti kevés vérfesték- (hemoglobin-) képzõdés. A gyerekkori vashiányos vérszegénység sajnos nagyon gyakori.

  Ennek okát legtöbbször a nem megfelelõ táplálkozásban találjuk meg.

  A normál hemoglobinszint függ a csecsemõ korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhetõ, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  loading...

  A vashiány legtöbbször azért alakul ki, mert kevés vasat viszünk be a táplálékkal, de elõfordulhat, hogy csökken a vas felszívódása a bélbõl, vagy több vasra van szüksége a szervezetnek, mint amit a normál táplálék biztosít. Fokozott a vasigény a gyors növekedés alatt és a fertõzések leküzdése során is, és a bevitelnél nagyobb veszteséget jelenthetnek a vérzéssel járó betegségek és a nagyobb vérveszteséggel járó sérülések is.

  Növekvõ csecsemõk

  Vasra van szüksége az oxigént szállító vérfestéknek, a hemoglobinnak a képzéséhez, az izom mioglobinjához és bizonyos enzimek mûködéséhez is. A terhesség alatt az utolsó 3 hónapban telnek fel a csecsemõ vasraktárai, amelyek olyan tartalék vasat tárolnak, amit a szervezet akkor használ fel, ha valami miatt nagyobb mennyiségre van szüksége. A koraszülöttek esetében tehát jóval kevesebb vasat tartalmaznak a raktárak, mint az idõre született csecsemõké.

  A koraszülöttek és a kis súlyú újszülöttek gyorsabban nõnek az elsõ életévben, mert általában egyéves korra, de legtöbbször már elõbb is behozzák a lemaradásukat. A gyors növekedései együtt gyorsan nõ a vérmennyiség is, amihez több vasra van szükség, és lehet, hogy a vasraktárak is üresek. A normál súllyal született csecsemõ 5 hónapos korára megduplázza a születési súlyát, és egyéves korra a súlya a születési súly háromszorosa. Egyéves kor után a növekedés ehhez képest lényegesen lassúbb. Ez magyarázza, hogy sokkal több vasra van szüksége a csecsemõnek, mint az 1 évnél idõsebbeknek.Az anyatej vastartalma nem túl sok, csak 0,6 mg literenként, de sokkal jobban felszívódik, mint a tehéntejé vagy más élelmiszeré.

  A nem vérszegény, kellõ vassal rendelkezõ anya megfelelõ mennyiséghez juttatja a magzatot, és ha normál súllyal, idõre születik a csecsemõ, és 6 hónapos koráig szoptatni tudja az anyja, valamint nem éri ez alatt az idõ alatt súlyos fertõzés, akkor a vashiány kialakulásának kicsi a valószínûsége.

  A szoptatott koraszülött vagy kis súllyal született csecsemõ azonban már vaspótlást igényel legalább az élet elsõ 3 hónapjában. A csak tehéntejalapú tápszerrel vagy tehéntejjel táplált csecsemõk nem kapják meg a szükséges mennyiségû vasat, ilyen esetben elkerülhetetlen a vashiány kialakulása.

  Hogyan jut a szervezetbe a vas?

  A táplálék két típusú vasat tartalmaz, az egyik az állati szervezetbõl származó vas, amit fõként a húsokban lévõ mioglobinnal, hemoglobinnal és májjal fogyasztunk. Ez könnyen felszívódó és jól beépülõ, úgynevezett haemtípusú vas. A másik vas a növényekbõl, fõként a zöld növényekbõl és a tojásból származik, aminek a felszívódását a többi vele együtt fogyasztott élelem is befolyásolja, és a szervezetben is át kell alakulnia, mielõtt beépül, ezért az ilyen vas hasznosulása rosszabb, mint a haemtípusú vasé. A táplálék C-vitamin- és folsavtartalma fokozza a vasfelszívódást, míg a liszt, a korpa, a teint tartalmazó teák jelentõsen csökkentik a vas felszívódását a bélbõl. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak az elfogyasztott élelem vastartalma, vasminõsége lényeges, hanem a vassal együtt elfogyasztott egyéb táplálék összetétele is befolyásolhatja a vas felszívódását.

  A vashiányos vérszegénység következményei

  A vashiány következményei lassan, fokozatosan alakulnak ki, és a tünetei sokrétûek, nem specifikusak, ezért nem mindig kerül idõben és kellõ fontossággal felismerésre a vashiányos vérszegénység. A sejtek mûködéséhez szükséges oxigént a hemoglobin szállítja. A legnagyobb oxigénigénye az agynak van. Ha az oxigént szállító vérfestékbõl hosszú ideig kevesebb képzõdik, akkor az ilyen csecsemõk fejlõdésében eltérés található a nem vérszegényekéhez képest. Számos gyereknél végeztek összehasonlító felmérést, amibõl arra a következtetésre jutottak, hogy ha 3 hónapnál tovább fennáll a vashiány, akkor már számos tünet kialakulása jelzi a szövetek huzamos oxigénhiányát. Lemarad a beszédfejlõdés, rosszabb az egyensúly- és koordinációs képesség.

  A vashiány miatt késõbb beszélõ és járó gyermekeknek gyengébb volt az emlékezõképessége, nehezebben tanultak és a késõbbiekben lényegesen alacsonyabb volt az IQ-szintjük is. Sokkal többnek volt magatartási problémája, aluszékonyak, fáradékonyak voltak, nem voltak képesek huzamosabb ideig összpontosítani, és türelmetlenebbek voltak.

  Az enyhébb vérszegénység esetén észlelt fejlõdésbeli, mozgásbeli és szellemi képességbeli lemaradás korai felismeréssel és vaspótlással még teljes mértékben korrigálható volt, míg a súlyos és tartós vashiány következményeit késõbb már a megfelelõ vasbevitellel sem lehetett megszüntetni.

  A vashiány károsítja az immunfunkciót is, ezért a vérszegény gyerekek fogékonyabbak a fertõzésekre, ha megbetegszenek, akkor általában a betegségük lassabban, esetleg szövõdmények után gyógyul.

  A vashiányosok a közösségbe járás kezdetén sokkal többször betegszenek meg, mint egészséges társaik. Mivel a baktériumok szaporodásához is szükség van vasra, és ezt a beteg szervezetébõl meg is szerzik, ezért akiknek már amúgy is kevés vaskészletük volt, egy-egy fertõzés után még súlyosabb lesz a vérszegénységük.

  A vérszegénység megelõzhetõ

  A megfelelõ idõre, egészségesen, normál súllyal született csecsemõ vasraktárai elegendõ vasat tartalmaznak, ha az anyja sem volt vashiányos a terhessége alatt. Ez a vasmennyiség és az anyatejjel biztosított vas a csecsemõ 6 hónapos koráig fedezi a fejlõdéshez szükséges vasat. A gyors növekedés miatti fokozott vasigény az oka annak, hogy a vasraktárak 6 hónapos kor után gyorsan megfogyatkoznak, ezért a csecsemõ ettõl kezdve kiegészítõ étrendi vasat igényel, amit ha nem kap meg, akkor vashiány alakul ki még akkor is, ha tovább szopik, és nem tehéntejjel táplálják. Ettõl az idõtõl kezdve tanácsos az étrendjébe vasban gazdag élelmeket beépíteni, mint például zöldfõzelékek, baromfihús, máj, és C-vitaminban gazdag gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket adni mellé, ami javítja a vasfelszívódást. Kerülni kell azonban azokat az ételeket, amik gátolják a vas felszívódását. Amikor az anyatej fogyni kezd és tehéntejalapú tápszerekkel pótoljuk, akkor célszerû olyan elválasztási tápszert választani, ami vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így vassal is dúsított.

  A gyárilag elõállított babatejeket akár 2-3 éves korig is adhatjuk a gyerekeknek, ezzel is biztosíthatjuk, hogy a natúr tehéntejnél jobban hasznosítható tápanyaghoz juthassanak.

  Elõfordulhat, hogy a megfelelõ táplálék sem biztosítja a vasszükségletet, mert kevés vas volt a vasraktárakban, vagy mert fertõzések miatt sok vas elhasználódott, illetve mert hirtelen nagyobb vérvesztesége volt a betegnek, ezért ilyenkor gyógyszerei is fokozni kell a vasbevitelt: Napi 2 mg vasat javasolt adni naponta és testsúly-kilogrammonként. A vaspótlást legalább 68 héten át folytatni kell, majd egyhetes gyógyszerszünet után a vérkép és a szérum vastartalma alapján kell eldönteni a kezelés folytatásának a szükségességét.

  A csecsemõ hiányos vérszegénysége, illetve az annak következtében kialakuló elvaltozások elkerülésében legfontosabb a terhesség alatti vashiány megakadályozása, majd az anyák oktatása és csecsemõtáplálásra.

  Az a tapasztalat, hogy ha érthetõ módon, érvekkel alátámasztva oktatják az anyákat a megfelelõ táplálásra, akkor jobban megteremtik a vérszegénység megelõzésének a feltételeit, mint azoknál, akik nem ismerik a vashiány késõbbi következményeit.
  A csecsemõ- és kisdedkori vashiányos vérszegénység világméretû probléma, megelõzésének étrendi gyökerei vannak és helyes táplálkozással többnyire megelõzhetõ.

  Gyakori tanácsok
  1. A várandós és szoptató anyák megfelelõ vasellátása, vérkép- és szérumvas-ellenõrzés.
  2. A leendõ anyák és kismamák oktatása a megfelelõ csecsemõtáplálásra.
  3. A helyes csecsemõtáplálás ellenõrzése.
  4. Vashiányra hajlamosító körülmények esetén a gyerek vérképének és szérumvas-értékének az ellenõrzése, szükség esetén gyógyszeres vaspótlás.

  Baba Patika, 2004. június 24. [20-22. oldal]
  Dr. Medek Sarolta, Szent László Kórház


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Karácsonyi készülõdés - Gyertyatartók minden mennyiségben

  Gyertyatartó készülhet sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag "tésztából" kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a mûvet, és száradás után fessük be arany temperával, vagy dekorfestékkel. Ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt, vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. Az alapanyag lehet hõre szilárduló gyurma, vagy valódi agyag is, ha megoldható a mûvek kiégetése. Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetünk így a gyerekekkel - akár ajándékba is.

 • Egy kis spanyol gasztronómia

  " Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

  Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
  megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

 • Szupertáplálék tápiókából - vége a világot fenyegetõ éhinségnek?!

  Róma - A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítõjébõl készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.
  A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítõtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az õslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belõle.

 • A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek

  A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve.

 • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

  Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

 • Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

  Édes-keserû összefüggések

  A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédõ hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhetõ. Így foglaltak állást a világ vezetõ szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer elõadás tervezetét "harmadolva" állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját. Nyitányként az élvezeti cikknek minõsülõ élelmiszerek, italok egészségünkre gyakorolt hatását elemzõ elõadásokat választották.

 • Enni, enni, enni

  Táplálkozási szokásainkat tekintve igen rosszul állunk, ennek következményeként sok az elhízott ember. Általánosságban elmondható, hogy az evés szinte pótcselekvés az életünkben. Igazából legtöbbünk nem is veszi észre, milyen rossz szokásokat vett fel, csak értetlenül áll a mérleg mutatta szám elõtt. Amíg ezeket a rossz berögzõdéseket nem tudatosítjuk, addig igen kicsi az esély, hogy hatékonyan változtatni tudunk rajta. Eszünk például, ha már tele vagyunk...

 • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

  Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

 • A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

  Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

  A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

  Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!

 • Mérgezõ élelmiszerek! Ne vegye meg õket!

  Nap mint nap újabb és újabb hírek látnak napvilágot arról, hogy megint rákkeltõ anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben, adalékokban, összetevõkben.

  Vajon mi igaz mindebbõl? Tévhit vagy valóság, hogy komoly problémáink lehetnek abból, ha évtizedeken át esszük ezeket? Az alapszabály: mindig nézd meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer! Maguk a termékek ugyanis nem okoznak gondot, a baj legtöbbször a tartósításnál és az ízfokozásnál jelenik meg!

 • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

  A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

  A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

  A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

 • Tisztító- és fogyókúra citrommal

  Tisztító- és fogyókúra citrommalA citromot lehet kúraszerűen vagy folyamatosan is fogyasztani. A rendszeres citromfogyasztás egészségileg csak előnyös lehet! Ha a reggelt (langyos-meleg) citromos vízzel indítjuk, sokat tehetünk az egészségünkért és jó alakunkért! A reggeli citromos víz amellett, hogy erősíti az immunrendszert, és hasznos vitaminokkal látja el a szervezetet, segíti az anyagcserét és karbantartja az emésztést, valamint fokozza a zsírégetést. Fontos viszont, hogy a citromos vizet éhgyomorra igyunk (kávé és minden egyéb előtt), és ne tegyünk bele cukrot.

 • Mûzlit reggelire

  Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.

 • Fel a kalóriákkal az étlapra!

  New York
  Vége a felelõtlen habzsolásnak: New York városa júliustól könyörtelenül megbírságolja azokat az étteremláncokat, amelyek nem tüntetik fel a fogások kalóriáit az étlapjukon.

  Az állami Étteremszövetség bíróságon támadta meg a rendelkezést, mondván az elhízás elleni küzdelem támogatására hozott törvény a vendéglátóhelyek szólásszabadsághoz való jogát sérti, amelyet az alkotmány elsõ kiegészítése (First Amendment) biztosít minden polgár számára.

 • Az uborka nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek is

  Az uborkának szervezetünkre nézve rengeteg pozitív hatása van, de elõszeretettel használják kozmetikai alapanyagként is a szépségiparban.

  Ráadásul az uborka egy õsi, frissítõ gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk. Igen kevés kalóriát tartalmaz. Víztartalma eléri a 96%-ot, így részt vesz a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. Gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban, szénhidrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék mûködését.

 • A francia konyha

  A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-fõzési módszerekre vezethetõ vissza. Ezeket a hagyományokat az uralkodó osztályok igényei további fejlõdésre késztették. Különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki fejlesztette az udvari konyhát igen magas színvonalra. Ebben az idõben vált ki elsõbbséggel a francia konyha a többi nemzet konyhái közül. Kialakulásának kedvezett, hogy Franciaországban a konyhán szükséges nyersanyagok nagy bõségében álltak rendelkezésre.

 • A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

  A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlõrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók. Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer kínai nõ adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvõ zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nõkre is érvényesek, noha õk a Szingapúrban élõ kínai nõk étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.

 • A McDonald's és a Burger King ételeiben rákkeltõ anyagot találtak

  Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett

  Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett többek között a McDonalds és a Burger King éttermi láncok ellen, miután rákkeltõ anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben.

  A Felelõs Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelsõ bírósághoz fordult panasszal, s összesen hét éttermi láncttól követeli, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétérõl.

 • A hibátlan piskóta titka

  A hibátlan piskóta titkaMég az igazán gyakorlott háziasszonyok is számtalanszor aggódnak piskótasütéskor, miután elkészült ez az igazán remek tészta, nehogy összeessen! Persze itt is megvan mindenkinek a maga praktikája. Pl.: nem szabad a sütés alatt a sütőajtót nyitogatni, ha kisült azonnal ki kell venni a tepsiből, és még sorolhatnánk. De mint mindennek, a piskótasütésnek is megvannak a maga egyszerű szabályai, amitől tökéletes lesz a tésztánk. Amit semmiképpen ne tegyünk, hogy gyorskeverővel verjük fel a tojásfehérjét.

 • Különbözõ színû gyümölcsök, különbözõ hatásokkal

  A zöldségek, gyümölcsök mind-mind különféle formájúak, színûek, méretûek, illatúak -változatosságukban van egészségünk titka.

  Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvan a maga funkciója és jellegzetessége. A különbözõ színû, méretû és formájú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása biztosítja számunkra a legjobb formánkat az egészség szempontjából. Valamennyi fontos ahhoz, hogy fenntartsuk szervezetünk jólétét. Érdemes mindegyikbõl fogyasztanunk naponta, az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen részei.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...