rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

 • Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  loading...

  Konzervekbõl, mélyhûtött termékekbõl, feldolgozott élelmiszerekbõl, mesterséges adalékanyagokból, cukrozott üdítõkbõl, készen kapható édességekbõl manapság a sokszorosát fogyasztjuk el annak, amit száz évvel ezelõtt ettünk. Ugyanakkor sokkal kevesebb gabonaféle, hüvelyes, zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra, mint ami kívánatos lenne.

  A makrobiotika szó hosszú élet jelentéssel bír. E keleti eredetû, több ezer éves étkezési módot az Amerikában élt japán professzor, Georges Ohsawa tette ismertté a múlt században. Alkalmazását az egészséges életmód kialakítására, különféle betegségek legyõzése céljából ajánlotta. Toldy Ferenc professzor véleménye szerint a makrobiotika hivatott arra, hogy az egészséget fenntartsa, és az életet meghosszabítsa. Eme speciális étrend gyakorlói tapasztalják, hogy számos betegség kialakulását megelõzhetik, a meglévõket pedig leküzdhetik a makrobiotika segítségével. Kushi japán professzor makrobiotikus diétával kezelt AIDS-es betegeinek szervezetében a HIV-vírus aktivitása megszûnt.

  A makrobiotika egyik fõ jellemzõje a helyi étrendi hagyományokhoz való alkalmazkodás. A mérsékelt égövön élõ emberek hagyományos táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják. A makrobiotika a helyben termõ, és az adott évszaknak megfelelõ táplálékot részesíti elõnyben. A közvetlen környezetünkben termõ növények tartalmazzák azokat a tápanyagokat és információkat, amelyek szervezetünk megfelelõ mûködéséhez elengedhetetlenek. Fontos az is, hogy egy adott élelmiszert akkor fogyasszunk, amikor az megterem. Lehetõség szerint ne együnk tartósított ételeket, különösen a mélyhûtött termékek fogyasztásától tartózkodjunk.

  A különféle táplálékokkal jin, illetve jang energiákat viszünk be a szervezetünkbe. Az elõbbiek nõies energiák, hûsítõ, tágító hatásúak, ellentétben az utóbbiakkal, melyek összehúzó, melegítõ hatással bírnak. Az egészséges táplálkozás a jin és a jang energiák egyensúlyán alapul.  A leginkább jang étel a só, majd azt követi a marha és a sertéshús, a zsíradékok, a sajt, a tojás, a szárnyas, majd végül a halak és a különféle tengeri herkentyûk következnek. A jin oldalon a legszélsõ értéket a tartósítószerek képviselik. Utánuk következnek a vegyszerek, az alkohol, a kávé, az üdítõ, a méz és a cukor. Középütt találhatók a gabonafélék és a zöldségek és a gyümölcsök. Ez utóbbiak enyhén jines energiákat tartalmaznak. Ha a kiegyensúlyozó étkekbõl válogatjuk össze a táplálékainkat, azáltal gondoskodunk szervezetünk egyensúlyáról.

  A marobiotiával foglalkozó szakemberek három csoportra osztják az ételeket: az ajánlott, a megengedett és a nem ajánlott élelmiszerekre. Fogyasztásra javasolják a gabonaféléket, melyekbõl széles a választék: barnarizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina; a gabonapelyheket, a zöldségeket, a hüvelyeseket, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. A megengedett táplálékok sorában szerepelnek a szárnyasok, a halak, a szója és a gomba.

  A nem ajánlott étkek: a tej, a tojás, a cukor, az alkohol, kávé, az élesztõvel készült ételek és a konzervek. A tej, a sajt, a vaj fogyasztása azért kerülendõ, mert túl azon hogy hizlal allergiát, és emésztõrendszeri problémákat okozhat. A savanyított tejtermékeket, a joghurtot, a kefirt és a túrót azonban, mivel könnyen emészthetõk, sõt az emésztést elõsegítõ hatással bírnak, érdemes beiktatni az étrendünkbe.

  A tojás magas fehérje és zsírtartalmú, gyakori fogyasztása magas koleszterin szintet okoz. Idõnként azonban megengedhetõ a fogyasztása.

  A cukor üres kalória, gyengíti a gyomrot, a tüdõt, a hasnyálmirigyet, a lépet, a vesét és a hólyagot. Élesztõvel készült ételeket azért nem javasolt fogyasztani, mert erjedést és puffadást okoznak.

  A konzervek a friss élelmiszerekkel ellentétben nem tartalmaznak elég életenergiát. A gyorsfagyasztott étel szintén konzervnek minõsül. Hûtõ hatású, ezért fogyasztása télen elõsegíti a megfázásos betegségek kialakulását.
  Égetett szeszes italokat nem tanácsos fogyasztani. Egy-egy pohár nem pancsolt bort azonban nem árthat meg.

  Az ízeknek és a színeknek is fontos szerepük van a makrobiotikus konyhában. A makrobiotika ötféle alapízt (keserû, savanyú, édes, csípõs és sós) és ötféle alapszínt (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) különböztet meg.

  Savanyú: összehúzó, gyorsító hatású, pozitívan hat a máj ás az epehólyag mûködésére
  Keserû: száraz energiákat képvisel, jó hatású a szívre és a vékonybélre
  Édes: lazít, nyugtat, a lépre, a májra, a gyomorra és a hasnyálmirigyre hat
  Csípõs: erõs, felfelé és kifelé terjedõ energiát ad, segítik a keringést, serkentik a tüdõ és a vastagbél mûködését.
  Sós: lefelé ható energia, erõsíti a vesét és a hólyagot.

  Zöld: az epe és a máj mûködésére hat
  Piros: a szív és a vékonybél segítõje
  Sárga: a lép, a hasnyálmirigy és a gyomor színe
  Fehér: a tüdõ és a vastagbél serkentõje
  Fekete: a vese és a húgyhólyag mûködését befolyásolja

  Az ételek összeválogatásánál és a teríték színének megválasztásánál érdemes a felsorolt összefüggéseket figyelembe venni. A teríték harmonizáljon az ételek színével. A legteljesebb összhang azzal érhetõ el, ha mind az öt szín szerepel.

  Ételeink akkor a legélvezetesebbek, ha a szeretet energiájával telítettek. Ezért amikor fõzünk, zárjunk ki mindenféle zavaró tényezõt, csak a konyhai mûveletekre koncentráljunk, s gondoljunk szeretettel azokra, akiknek az ételt készítjük.
  Lehetõség szerint vas-, cserép-, zománc-, tûzálló üveg- illetve rozsdamentes acéledényt használjunk. Alumínium, illetve teflonedényben nem tanácsos fõzni. Kerüljük a mikrohullámú sütõ használatát is. A tûzhelyek közül a gázzal mûködõ az ideális, az ugyanis a tûz energiáját juttatja az ételbe.

  A hagyományos étrendrõl való átállás nehézségeket okozhat ugyan, de érdemes lépésrõl lépésre haladni, elhagyni azokat az ételeket, amelyek nem ajánlottak, hiszen már rövid idõ elteltével is pozitív változásokat tapasztalhatunk önmagunkon. Életerõsebbek leszünk, fittebbek, mozgékonyabbak. Mivel ez az étrend a testsúly kilengéseit is megakadályozza, akin súlyfelesleg van, makrobiotikus diétával könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.

  gondola.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

  - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

  - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

  - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

 • A tejtermékek közül a nyers tej okozza a legtöbb megbetegedést

  A legtöbben a pasztõrözetlen tejet tartják számon a legegészségesebb terméknek.

  Egy tanulmány rámutatott, hogy az 150 százalékkal nagyobb eséllyel okoz élelmiszer-eredetû megbetegedést, mint a pasztõrözött tejek és tizenháromszor több a kórházban megfordulók aránya is.

  A tejtermékekkel kapcsolatos megbetegedések 60 százaléka a pasztõrözetlen tejek fogyasztására, míg 39 százalékuk a pasztõrözöttekre vezethetõ vissza.

 • Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancs

  Néhány egészségügyi problémára is kimondottan ajánlott a narancsA narancs azon túl, hogy az egyik legízletesebb gyümölcs és tele van C-vitaminnal, több más szempontból is igen értékes kiegészítője lehet a mindennapi étrendednek. Természetes immunrendszer erősítő, és segít megelőzni, adott esetben leküzdeni, a megfázást és az influenzát. Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, és meggátolja a gyomorégés és a savas reflux kialakulását. Székrekedési problémákkal küzdőknek javasolt, és minden típusú gyomorbántalomra alkalmazható. Javítja a látást, mivel igen gazdag A-vitaminban és karotinoidokban.

 • A fahéj nem csak kellemes ízt ad, de csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

  Ha egy kanálnyi fahéjat szórunk a reggelinkre, azzal a kellemes íz mellett drámai mértékben csökkenthetjük vércukorszintünket, ezáltal pedig a cukorbetegség kockázatát is.

  Jo Carol Chezem kimutatta, hogy amikor egészséges testsúlyú és elhízott felnõttek 6 gramm fahéjjal fogyasztották reggeli gabonapelyhüket, a következõ két órában 25 százalékkal csökkent a vércukorszintjük azokhoz a kísérleti alanyokhoz viszonyítva, akik nem ettek a fûszerbõl.

 • Sárgarépa-automaták az iskolában - együnk répát!

  Riga - Sárgarépa-automatákkal látják el a lett iskolákat hamarosan.

  Az egészségügyi minisztérium meggyõzõdése szerint e zöldségárusító automaták megfelelõ alternatívát képeznek az egészségtelen étkekkel szemben. A gép 9 dekás csomagokban árusítja majd a sárgarépát, de lehet, hogy hamarosan más zöldségfélékkel is bõvül a kínálat - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon. A lett iskolákban 2006 novemberétõl tilos árusítani cukrozott üdítõt, rágógumit és más egészségtelen nassolnivalót. Utánozzuk õket mi is!

 • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

  A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

 • Nyári léböjt-kúra - csak óvatosan!

  A nyár kiválóan alkalmas a léböjt-kúrákra, egyrészt mert kevésbé kíván az ember nehéz ételt, másrészt olcsóbbak a zöldségek és gyümölcsök, de nem árt vigyázni a mellékhatásokra és az ellenjavallatokra. A léböjt haszna egyértelmû, hiszen kiürülnek a szervezetbõl a méreganyagok, az erekben és a zsírraktárakban lerakódott anyagok hasznosulnak, elkerülhetõ a vérrögképzõdés, csökken a vérnyomás, javulnak a reumás és ízületi betegségek. A léböjt ugyanakkor nem fogyókúra, és nem azonos az éhezéssel - állítja az egyik szakmai lap -, jóllehet a böjtölõ fogy és kezdetben erõs az éhségérzete.

 • Megfázás ellen curry?

  Ha legközelebb megfázással küzd, felejtse el a paracetamolokat és keressen inkább egy kis curryt a konyhában! Vezetõ táplálkozás-szakértõk állítják, hogy a fenõ grék, vagy más néven görögszéna, ami gyakori összetevõje az indiai konyhának, nemcsak enyhíti a megfázás tüneteit, de megelõzésre is szolgál.

  A kísérlet során egy három hónapos téli idõszakban húsz önkéntes – közülük tízen a megfázás tüneteivel, tízen egészségesen – hetente kétszer fél teáskanálnyi görögszéna-magot fogyasztott.

 • Téli baba receptek

  Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

  Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!

 • Az egészséghez elengedhetetlen táplálékokat tartalmaz a mandula

  A rendkívül ízletes mandula sokáig a jómód és az egészség szimbóluma volt. A magok az egészséghez elengedhetetlen alapvetõ tápanyagokat tartalmaznak.

  A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezõen befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sõt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

 • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

  Sülthusi mûhusiból?!

  Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

  A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

 • Őszi vitaminbomba: a brokkoli

  Őszi vitaminbomba: a brokkoliÁsványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt. Ezen kívül támogatja a szervezet méregtelenítésében fontos védőenzimek működését is, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.

 • Szilva: A mi gyümölcsünk

  Hogyan dolgozták fel hagyományosan a szilvát? A népi konyha igen leleményes módszereket és eszközöket hagyott ránk.

  A szilva legõsibb és legtermészetesebb tartósítási eljárása az aszalás. A tûzrakás feltalálása óta az õsember ezzel a módszerrel tette a téli tárolásra alkalmassá a datolyát, a fügét és a szõlõt is. Kezdetben a Nap melegével aszaltak, késõbb egyszerû aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tûzhely sütõjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából.

 • A füge gyógyító ereje

  A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

 • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

  Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

 • Mérgezõ élelmiszerek! Ne vegye meg õket!

  Nap mint nap újabb és újabb hírek látnak napvilágot arról, hogy megint rákkeltõ anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben, adalékokban, összetevõkben.

  Vajon mi igaz mindebbõl? Tévhit vagy valóság, hogy komoly problémáink lehetnek abból, ha évtizedeken át esszük ezeket? Az alapszabály: mindig nézd meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer! Maguk a termékek ugyanis nem okoznak gondot, a baj legtöbbször a tartósításnál és az ízfokozásnál jelenik meg!

 • Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

  Porc, inak, csontvelõ, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebbõl. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek elõállításához, õk ezekbõl virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belõle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben fõleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelõ összedarálásával keletkezik.

 • Thai tésztadiéta - nem minden esetben hizlal a tészta

  A különféle ízes tésztareceptek új színt visz a hétköznapokba, szépítenek és élénkítenek, testünk energiaraktárait pedig épp kellõ mértékben töltik fel, ha odafigyelünk a mennyiségre. Személyenként 6-8 dkg száraztésztát fõzzünk ki, ennyi szénhidráttól épp jóllakunk, és nem kell amiatt aggódnunk, hogy a felesleges mennyiség zsírként rakódik le. Az ázsiai ételek jellemzõ fûszerei: chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, kurkuma külön-külön és együtt is természetes fogyasztószerek, mivel tágítják az ereket, fokozzák a vérkeringést, gyorsítják az anyagcserét.

 • Amit tudnunk kell az ételallergiáról

  A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

  – Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.

 • Feng Shui a konyhában

  A Feng Shuit a kínai császárok uralmuk fenntartására titkos eszközként használták évezredekkel ezelõtt. Mao Ce Tung, hogy védje hatalmát, Kínában betiltotta e tudomány gyakorlását, õ maga viszont aktívan tanulmányozta.

  Ha ez a többezer éves tudomány mindmáig fennmaradt, és nálunk is ismertté vált, adjunk esélyt magunknak egy sikeres, harmonikus, kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez! Kezdjük ezt a konyhában!

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...