rss
 • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

 • Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  Konzervekbõl, mélyhûtött termékekbõl, feldolgozott élelmiszerekbõl, mesterséges adalékanyagokból, cukrozott üdítõkbõl, készen kapható édességekbõl manapság a sokszorosát fogyasztjuk el annak, amit száz évvel ezelõtt ettünk. Ugyanakkor sokkal kevesebb gabonaféle, hüvelyes, zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra, mint ami kívánatos lenne.

  A makrobiotika szó hosszú élet jelentéssel bír. E keleti eredetû, több ezer éves étkezési módot az Amerikában élt japán professzor, Georges Ohsawa tette ismertté a múlt században. Alkalmazását az egészséges életmód kialakítására, különféle betegségek legyõzése céljából ajánlotta. Toldy Ferenc professzor véleménye szerint a makrobiotika hivatott arra, hogy az egészséget fenntartsa, és az életet meghosszabítsa. Eme speciális étrend gyakorlói tapasztalják, hogy számos betegség kialakulását megelõzhetik, a meglévõket pedig leküzdhetik a makrobiotika segítségével. Kushi japán professzor makrobiotikus diétával kezelt AIDS-es betegeinek szervezetében a HIV-vírus aktivitása megszûnt.

  A makrobiotika egyik fõ jellemzõje a helyi étrendi hagyományokhoz való alkalmazkodás. A mérsékelt égövön élõ emberek hagyományos táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják. A makrobiotika a helyben termõ, és az adott évszaknak megfelelõ táplálékot részesíti elõnyben. A közvetlen környezetünkben termõ növények tartalmazzák azokat a tápanyagokat és információkat, amelyek szervezetünk megfelelõ mûködéséhez elengedhetetlenek. Fontos az is, hogy egy adott élelmiszert akkor fogyasszunk, amikor az megterem. Lehetõség szerint ne együnk tartósított ételeket, különösen a mélyhûtött termékek fogyasztásától tartózkodjunk.

  A különféle táplálékokkal jin, illetve jang energiákat viszünk be a szervezetünkbe. Az elõbbiek nõies energiák, hûsítõ, tágító hatásúak, ellentétben az utóbbiakkal, melyek összehúzó, melegítõ hatással bírnak. Az egészséges táplálkozás a jin és a jang energiák egyensúlyán alapul.  A leginkább jang étel a só, majd azt követi a marha és a sertéshús, a zsíradékok, a sajt, a tojás, a szárnyas, majd végül a halak és a különféle tengeri herkentyûk következnek. A jin oldalon a legszélsõ értéket a tartósítószerek képviselik. Utánuk következnek a vegyszerek, az alkohol, a kávé, az üdítõ, a méz és a cukor. Középütt találhatók a gabonafélék és a zöldségek és a gyümölcsök. Ez utóbbiak enyhén jines energiákat tartalmaznak. Ha a kiegyensúlyozó étkekbõl válogatjuk össze a táplálékainkat, azáltal gondoskodunk szervezetünk egyensúlyáról.

  A marobiotiával foglalkozó szakemberek három csoportra osztják az ételeket: az ajánlott, a megengedett és a nem ajánlott élelmiszerekre. Fogyasztásra javasolják a gabonaféléket, melyekbõl széles a választék: barnarizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina; a gabonapelyheket, a zöldségeket, a hüvelyeseket, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. A megengedett táplálékok sorában szerepelnek a szárnyasok, a halak, a szója és a gomba.

  A nem ajánlott étkek: a tej, a tojás, a cukor, az alkohol, kávé, az élesztõvel készült ételek és a konzervek. A tej, a sajt, a vaj fogyasztása azért kerülendõ, mert túl azon hogy hizlal allergiát, és emésztõrendszeri problémákat okozhat. A savanyított tejtermékeket, a joghurtot, a kefirt és a túrót azonban, mivel könnyen emészthetõk, sõt az emésztést elõsegítõ hatással bírnak, érdemes beiktatni az étrendünkbe.

  A tojás magas fehérje és zsírtartalmú, gyakori fogyasztása magas koleszterin szintet okoz. Idõnként azonban megengedhetõ a fogyasztása.

  A cukor üres kalória, gyengíti a gyomrot, a tüdõt, a hasnyálmirigyet, a lépet, a vesét és a hólyagot. Élesztõvel készült ételeket azért nem javasolt fogyasztani, mert erjedést és puffadást okoznak.

  A konzervek a friss élelmiszerekkel ellentétben nem tartalmaznak elég életenergiát. A gyorsfagyasztott étel szintén konzervnek minõsül. Hûtõ hatású, ezért fogyasztása télen elõsegíti a megfázásos betegségek kialakulását.
  Égetett szeszes italokat nem tanácsos fogyasztani. Egy-egy pohár nem pancsolt bort azonban nem árthat meg.

  Az ízeknek és a színeknek is fontos szerepük van a makrobiotikus konyhában. A makrobiotika ötféle alapízt (keserû, savanyú, édes, csípõs és sós) és ötféle alapszínt (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) különböztet meg.

  Savanyú: összehúzó, gyorsító hatású, pozitívan hat a máj ás az epehólyag mûködésére
  Keserû: száraz energiákat képvisel, jó hatású a szívre és a vékonybélre
  Édes: lazít, nyugtat, a lépre, a májra, a gyomorra és a hasnyálmirigyre hat
  Csípõs: erõs, felfelé és kifelé terjedõ energiát ad, segítik a keringést, serkentik a tüdõ és a vastagbél mûködését.
  Sós: lefelé ható energia, erõsíti a vesét és a hólyagot.

  Zöld: az epe és a máj mûködésére hat
  Piros: a szív és a vékonybél segítõje
  Sárga: a lép, a hasnyálmirigy és a gyomor színe
  Fehér: a tüdõ és a vastagbél serkentõje
  Fekete: a vese és a húgyhólyag mûködését befolyásolja

  Az ételek összeválogatásánál és a teríték színének megválasztásánál érdemes a felsorolt összefüggéseket figyelembe venni. A teríték harmonizáljon az ételek színével. A legteljesebb összhang azzal érhetõ el, ha mind az öt szín szerepel.

  Ételeink akkor a legélvezetesebbek, ha a szeretet energiájával telítettek. Ezért amikor fõzünk, zárjunk ki mindenféle zavaró tényezõt, csak a konyhai mûveletekre koncentráljunk, s gondoljunk szeretettel azokra, akiknek az ételt készítjük.
  Lehetõség szerint vas-, cserép-, zománc-, tûzálló üveg- illetve rozsdamentes acéledényt használjunk. Alumínium, illetve teflonedényben nem tanácsos fõzni. Kerüljük a mikrohullámú sütõ használatát is. A tûzhelyek közül a gázzal mûködõ az ideális, az ugyanis a tûz energiáját juttatja az ételbe.

  A hagyományos étrendrõl való átállás nehézségeket okozhat ugyan, de érdemes lépésrõl lépésre haladni, elhagyni azokat az ételeket, amelyek nem ajánlottak, hiszen már rövid idõ elteltével is pozitív változásokat tapasztalhatunk önmagunkon. Életerõsebbek leszünk, fittebbek, mozgékonyabbak. Mivel ez az étrend a testsúly kilengéseit is megakadályozza, akin súlyfelesleg van, makrobiotikus diétával könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.

  gondola.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

  A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

  A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

 • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

  Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

  A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

  Mozgás, mozgás!

 • A kivi és gyógyhatásai

  A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.

 • Legyen drága az egészségtelen étel!

  Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

  A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

 • Befõzési tanácsok

  A befõzés megkezdése elõtt mindent gondosan készítsünk elõ. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befõzõ lábasra, tálra, fakanálra, merõkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre, tetõkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyûrûre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre, a nedves gõzöléshez megfelelõ nagyságú edényre, a száraz gõzöléshez pokrócokra, újságpapírra az üvegek betekeréséhez. A befõzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A hagymaszagú lábosban fõzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen.

 • Kerti partik italai

  Nem vitatható, hogy a kerti összejövetelek és bográcsozások legfontosabb itala a sör. Azonban ha egy kis változatosságra vágysz, és már unod a megszokott sör-ásványvíz-limonádé összeállítást, más hûsítõkkel is megkínálhatod a barátokat. Ha kerti parti, akkor hideg sör - amit nem mindig könnyû produkálni. Ha kicsi a hûtõd, készíts ki egy-két lavórt vagy vödröt és töltsd meg összetört jéggel - ez már a benzinkutaknál kapható - s ebbe állítsd a palackokat. Sokan alábecsülik a szükséges üdítõitalok mennyiségét is. Az autóval érkezõ vendégek, a fogyókúrázók és a gyerekek is szeretnék a szomjukat oltani.

 • Földközi-tengeri diétával a kilók ellen

  Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek elõtt a Kréta szigetén élõk - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

  Táplálkozási szakértõk összeállítottak egy egészséges, a Földközi-tenger mellékére jellemzõ élelmiszerekbõl álló diétát: zöldségek, hal és kevés hús, mindezek mellé olívaolaj, fokhagyma, kenyér és némi vörösbor. Ez az étrend nem pusztán védi a szívet és az ereket a zsírok lerakódásától (érelmeszesedés), hanem vonalainknak is jót tesz, szemben a zsíros ételekkel.

 • Csodaszerek bûvöletében - étrendkiegészítõk

  Egy új termékcsoport csapdái

  Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Gyakori kérdések, melyeket feltesznek magukban a vásárlók, mielõtt leemelnének a polcról egy étrend-kiegészítõt.

  Az új termékcsoport hódít ugyan a piacon, és növekvõ népszerûségnek örvend, de egyre nagyobb viharokat is kavar, még a szakemberek körében is.

 • A túl sok kávé csontritkulást okoz

  A kalcium utánpótlás a csontritkulás elleni küzdelem elsõ és legfontosabb lépése. A koffein tartalmú ételek és italok fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, így nagymértékben elõsegítik a betegség kialakulását. A koffein fõként stimuláló, élénkítõ hatásáról ismert. Elfogyasztása után a véráramba jutva megközelítõleg egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, mely egyaránt érzékelhetõ az ideg-, szív- és érrendszer, az agy területein. Ennek köszönhetõen hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk nõ.

 • Az asztali etikett szabályai

  Ha az étkezésrõl esik szó, az emberek általában az ételekre és a hozzá kapcsolódó különbözõ receptekre, fõzési tippekre gondolnak. Pedig ehhez a témakörhöz hozzátartozik az is, hogy az etikettrõl beszéljünk. Mit és hogyan illik elkészíteni, ha vendégeket hívunk, illetve hogy az asztali etikett alapszabályai mit is tartalmaznak. Kerekes Gábor protokollszakértõ a Pantene Szép­ség­hétvégén tartott elõadásában elmondta: ha vendéget hívunk, mindenképpen érdemes idõben tisztázni, hányan fogadták el a meghívásunkat.

 • Articsóka

  Hûsítõnek, vágykeltõnek, gyomortisztítónak és még illatosítónak is használták az idõk során. Szénhidrátban szegény, ugyanakkor fehérjékben, vitaminokban gazdag étel, aminek gyógyhatása is jelentõs. A megfelelõ articsóka megtalálásához, válasszuk a legnagyobb, legfejlettebb, legfrissebb sötétzöld levelû példányokat. Fõzés elõtt hideg vízsugárral nagyon át kell mosni, le kell vágni a szár alsó részét és az alsó leveleket. Azután távolítsunk el 2 cm-t a felsõ részrõl, és egy ollóval a tüskéket. Egy frissen kicsavart citrommal õrizzük meg eredeti színét.

 • Mit tegyen a kövér gyermek?

  Nehéz a kövér gyerekek élete.

  Nem öltözhet úgy, ahogy szeretne, ügyetlenül mozog a tornaórán, és társai gúnyolódásai miatt visszahúzódóvá válik az iskolában. Elszigeteltségében egyetlen öröme marad: az evés. Az ördögi kör bezárul. Az elhízás ellen a következetes szülõi magatartás és az életmódváltás a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás bevezetése mellett fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, mozogjon. Sok szülõ hormonzavarra gyanakszik, ám ez a legritkább ok – mondja a szakember. A bûnös a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás, a sok cukros ital (üdítõk), a napköziben elköltött ebéd után, esténként a második nagy étkezés.

 • Az öt legkedvetebb kínai fûszer

  Ebben a hónapban hirtelen megnõhet a kereslet a kínai ötfûszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézõi valószínûleg nemcsak ezzel a különleges ízesítõvel kerülnek közelebbi kapcsolatba, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte.

  A világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos (természetesen nem a lebutított büfé kínaira gondolunk). A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízû fûszerkeverék Kína déli részérõl származik, évszázadok óta használják.

 • Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banán

  Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banánA banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Szakemberek megállapították, hogy mindössze két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe, nem csoda hát, hogy az élsportolók körében is igen kedvelt ez a gyümölcs. Ám nem ez az egyetlen jótékony hatása: amellett ugyanis, hogy kellő energiával lát el, még fitten is tart és számos betegségtől megvéd.

 • Nem egészséges, hanem hizlal a szusi, és a tofu

  Számos olyan étel létezik, amelyet egészségesnek kiáltottak ki – és talán azok is, azonban tény, hogy jelentõsen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pár kilóval nehezebbek legyünk. Ilyen étel a szusi és a tofu.

  Bár a hínár és a zöldségek nem okoznak különösebb problémát, a töltelék azonban sokszor igen: gyakran található ugyanis benne majonéz vagy zsíros krémsajt. Ugyanakkor ezeknek az apró falatkáknak magas a nátriumtartalma is – ez ugyan nem hízlal, de visszatartja a vizet, amitõl pár kilóval súlyosabbnak nézhetünk ki.

 • Az ősz jótékony finomságai

  Az ősz jótékony finomságaiAlma, barack, szőlő, szilva, dió, sütőtök – ez csak néhány az őszi finomságok közül, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is. Ilyesmit enni sokszor nagy fejtörést okoz, de nem ősszel! Ez az évszak tele van olyan finomságokkal, amelyek hihetetlenül egészségesek a szervezet számára. Nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az ősz ajándékainak! Az alma az egyik legjobb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Véd a daganatok kialakulásától, jó a székrekedésre és tisztítja a beleket is.

 • Nem egészségtelen a kenyér!

  Az emberiség közel tízezer éve termeszt különféle gabonákat. A nyers állapotban emészthetetlen magvakból az õrlés után számtalan ízletes kenyérfajta készíthetõ. A legismertebb, finomlisztbõl készült fehér kenyér kevés értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen a búzát megfosztották a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó korparésztõl. A teljes kiõrlésû lisztbõl készült péksütemények azonban megõrzik az egészségvédõ hatóanyagokat. Egyre több élelmiszerüzletben találkozhatsz a változatos összetevõkbõl készült kenyerekkel, de otthon is megpróbálkozhatsz a sütéssel.

 • Megvan a húsvéti tojásrekord

  Megszületett a magyar hímestojás-rekord. Hétfõn délben hitelesítették azt az ezerötszáz kiállított alkotást, amelyeket Mosonyi Éva pécsi tojásíró készített. Ezzel új kategóriát állítottak fel a magyar rekordok történetében, a következõ lépés pedig a Guiness-rekord lesz. Az alkotó azt a célt tûzte ki maga elé, hogy összegyûjtse és rendszerezze a Kárpát-medence írott tojásmintáit, amit valódi tojásokra rá is festett. Mára a gyûjtemény elérte az 1500 darabot, ami hazai rekord.

 • Egy jó szegedi halászlé?!

  A szegedi halászlé az alaplé elkészítésével kezdõdik. Elsõ lépésként a finom kockára vágott vöröshagymát 2 evõkanál zsíron megpuhítjuk. Miután üvegesre pároltuk a hagymát, hozzáadjuk a hal csontjait, a fejet, a farkat, az uszonyokat, a kisebb halakat, belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, rászórjuk a pirospaprikát, a sót, majd összefõzzük. Amint rotyogni kezd, hideg vízzel felöntjük és 45 percig egyenletes tûznél fõni hagyjuk. Amikor felforrt a lé, az egészet áttörjük, szitán átpasszírozzuk. Máris elkészült a sûrû, tartalmas hal-alaplé!

 • Napi két pohár tej

  Nagyon kevés tejet isznak a magyarok, pedig a rendszeres fogyasztásával megelõzhetnék a 900 ezer embert érintõ csontritkulást.

  A Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése szerint a javasolt 5-6 deciliterrel szemben a magyarok többsége csupán 1,8 deciliter tejet fogyaszt, ami egy felnõtt kalciumszükségletének 75%-át, azaz 720 milligrammot fedez a minimálisan javasolt 1000 milligrammból. Pedig a szakértõk szerint tökéletesebb kalciumforrást nem is találhatnánk: a tejben ugyanis egyszerre és optimális mennyiségben van jelen a fehérje, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor.