rss
 • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

 • Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  Konzervekbõl, mélyhûtött termékekbõl, feldolgozott élelmiszerekbõl, mesterséges adalékanyagokból, cukrozott üdítõkbõl, készen kapható édességekbõl manapság a sokszorosát fogyasztjuk el annak, amit száz évvel ezelõtt ettünk. Ugyanakkor sokkal kevesebb gabonaféle, hüvelyes, zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra, mint ami kívánatos lenne.

  A makrobiotika szó hosszú élet jelentéssel bír. E keleti eredetû, több ezer éves étkezési módot az Amerikában élt japán professzor, Georges Ohsawa tette ismertté a múlt században. Alkalmazását az egészséges életmód kialakítására, különféle betegségek legyõzése céljából ajánlotta. Toldy Ferenc professzor véleménye szerint a makrobiotika hivatott arra, hogy az egészséget fenntartsa, és az életet meghosszabítsa. Eme speciális étrend gyakorlói tapasztalják, hogy számos betegség kialakulását megelõzhetik, a meglévõket pedig leküzdhetik a makrobiotika segítségével. Kushi japán professzor makrobiotikus diétával kezelt AIDS-es betegeinek szervezetében a HIV-vírus aktivitása megszûnt.

  A makrobiotika egyik fõ jellemzõje a helyi étrendi hagyományokhoz való alkalmazkodás. A mérsékelt égövön élõ emberek hagyományos táplálékát a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a gyümölcsök és az olajos magvak adják. A makrobiotika a helyben termõ, és az adott évszaknak megfelelõ táplálékot részesíti elõnyben. A közvetlen környezetünkben termõ növények tartalmazzák azokat a tápanyagokat és információkat, amelyek szervezetünk megfelelõ mûködéséhez elengedhetetlenek. Fontos az is, hogy egy adott élelmiszert akkor fogyasszunk, amikor az megterem. Lehetõség szerint ne együnk tartósított ételeket, különösen a mélyhûtött termékek fogyasztásától tartózkodjunk.

  A különféle táplálékokkal jin, illetve jang energiákat viszünk be a szervezetünkbe. Az elõbbiek nõies energiák, hûsítõ, tágító hatásúak, ellentétben az utóbbiakkal, melyek összehúzó, melegítõ hatással bírnak. Az egészséges táplálkozás a jin és a jang energiák egyensúlyán alapul.  A leginkább jang étel a só, majd azt követi a marha és a sertéshús, a zsíradékok, a sajt, a tojás, a szárnyas, majd végül a halak és a különféle tengeri herkentyûk következnek. A jin oldalon a legszélsõ értéket a tartósítószerek képviselik. Utánuk következnek a vegyszerek, az alkohol, a kávé, az üdítõ, a méz és a cukor. Középütt találhatók a gabonafélék és a zöldségek és a gyümölcsök. Ez utóbbiak enyhén jines energiákat tartalmaznak. Ha a kiegyensúlyozó étkekbõl válogatjuk össze a táplálékainkat, azáltal gondoskodunk szervezetünk egyensúlyáról.

  A marobiotiával foglalkozó szakemberek három csoportra osztják az ételeket: az ajánlott, a megengedett és a nem ajánlott élelmiszerekre. Fogyasztásra javasolják a gabonaféléket, melyekbõl széles a választék: barnarizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina; a gabonapelyheket, a zöldségeket, a hüvelyeseket, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. A megengedett táplálékok sorában szerepelnek a szárnyasok, a halak, a szója és a gomba.

  A nem ajánlott étkek: a tej, a tojás, a cukor, az alkohol, kávé, az élesztõvel készült ételek és a konzervek. A tej, a sajt, a vaj fogyasztása azért kerülendõ, mert túl azon hogy hizlal allergiát, és emésztõrendszeri problémákat okozhat. A savanyított tejtermékeket, a joghurtot, a kefirt és a túrót azonban, mivel könnyen emészthetõk, sõt az emésztést elõsegítõ hatással bírnak, érdemes beiktatni az étrendünkbe.

  A tojás magas fehérje és zsírtartalmú, gyakori fogyasztása magas koleszterin szintet okoz. Idõnként azonban megengedhetõ a fogyasztása.

  A cukor üres kalória, gyengíti a gyomrot, a tüdõt, a hasnyálmirigyet, a lépet, a vesét és a hólyagot. Élesztõvel készült ételeket azért nem javasolt fogyasztani, mert erjedést és puffadást okoznak.

  A konzervek a friss élelmiszerekkel ellentétben nem tartalmaznak elég életenergiát. A gyorsfagyasztott étel szintén konzervnek minõsül. Hûtõ hatású, ezért fogyasztása télen elõsegíti a megfázásos betegségek kialakulását.
  Égetett szeszes italokat nem tanácsos fogyasztani. Egy-egy pohár nem pancsolt bort azonban nem árthat meg.

  Az ízeknek és a színeknek is fontos szerepük van a makrobiotikus konyhában. A makrobiotika ötféle alapízt (keserû, savanyú, édes, csípõs és sós) és ötféle alapszínt (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) különböztet meg.

  Savanyú: összehúzó, gyorsító hatású, pozitívan hat a máj ás az epehólyag mûködésére
  Keserû: száraz energiákat képvisel, jó hatású a szívre és a vékonybélre
  Édes: lazít, nyugtat, a lépre, a májra, a gyomorra és a hasnyálmirigyre hat
  Csípõs: erõs, felfelé és kifelé terjedõ energiát ad, segítik a keringést, serkentik a tüdõ és a vastagbél mûködését.
  Sós: lefelé ható energia, erõsíti a vesét és a hólyagot.

  Zöld: az epe és a máj mûködésére hat
  Piros: a szív és a vékonybél segítõje
  Sárga: a lép, a hasnyálmirigy és a gyomor színe
  Fehér: a tüdõ és a vastagbél serkentõje
  Fekete: a vese és a húgyhólyag mûködését befolyásolja

  Az ételek összeválogatásánál és a teríték színének megválasztásánál érdemes a felsorolt összefüggéseket figyelembe venni. A teríték harmonizáljon az ételek színével. A legteljesebb összhang azzal érhetõ el, ha mind az öt szín szerepel.

  Ételeink akkor a legélvezetesebbek, ha a szeretet energiájával telítettek. Ezért amikor fõzünk, zárjunk ki mindenféle zavaró tényezõt, csak a konyhai mûveletekre koncentráljunk, s gondoljunk szeretettel azokra, akiknek az ételt készítjük.
  Lehetõség szerint vas-, cserép-, zománc-, tûzálló üveg- illetve rozsdamentes acéledényt használjunk. Alumínium, illetve teflonedényben nem tanácsos fõzni. Kerüljük a mikrohullámú sütõ használatát is. A tûzhelyek közül a gázzal mûködõ az ideális, az ugyanis a tûz energiáját juttatja az ételbe.

  A hagyományos étrendrõl való átállás nehézségeket okozhat ugyan, de érdemes lépésrõl lépésre haladni, elhagyni azokat az ételeket, amelyek nem ajánlottak, hiszen már rövid idõ elteltével is pozitív változásokat tapasztalhatunk önmagunkon. Életerõsebbek leszünk, fittebbek, mozgékonyabbak. Mivel ez az étrend a testsúly kilengéseit is megakadályozza, akin súlyfelesleg van, makrobiotikus diétával könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.

  gondola.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Karácsonyi koszorúk

  Karácsonykor a legtöbb országban minden pirosba és zöldbe öltözik.

  A zöld az élet folytonosságát és az örök életbe vetett keresztény hitet jelképezi, míg a piros Jézus vérének szimbóluma. A legenda szerint Krisztus koronája magyalból készült, melynek bogyói eredetileg fehérek voltak, ám Jézus vére ragyogó pirosra festette. Az örökzöld koszorú, amelyet a fõbejárati ajtóra erõsítenek karácsonykor, elõször az Egyesült Államokban vált népszerûvé.

 • Miért is fontos az Omega-3?

  Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelõ mûködésének fenntartásában, az egészség megõrzésében, és a betegségek gyógyításában.

  Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele. Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges mûködésében óriási szerepe van.

 • Hússal, vagy hús nélkül egészségesebb az élet?

  Egészséges a hús megvonása? Teljesen le kell róla mondani vagy elég, ha idõnként tisztítókúrát tartunk? Mennyire veszélyesek a radikális tisztítókúrák?

  A vegetáriánus étrend és a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtök egészségre gyakorolt hatásai körül sok vita alakult ki. Kutatások szerint a húsmentes táplálkozással több betegség – így a cukorbetegség, szívpanaszok és elhízás – kialakulásának kockázata csökkenthetõ, emellett a daganatos megbetegedések elõfordulása is visszaszorítható.

 • A méz pergetése

  A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

 • Eltûnik a Happy Meal menü Kaliforniában

  Egyelõre csak néhány tucat kaliforniai gyorséttermet érint az a döntés, hogy betiltanák a játékos menüket, ha az étel több mint 485 kalóriát tartalmaz. Az egészséges ételek hiányával indokolják a döntést, az éttermek persze tiltakoznak.

  Betilthatják Santa Clara megye egy részén azokat a menüket, melyeknél játékot adnak nagy kalóriatartalmú ételekhez – írja a Los Angeles Times. A törvényhozók 3-2 arányban szavaztak a tiltás mellett, így a 485 kalóriánál nagyobb kalóriatartalmú ételek mellett nem lehet játékot ajándékozni.

 • Öt egyszerû finomság gyerekeknek

  Szeretnél valami különlegeset, finomat csinálni a gyerekeknek? Néhány recept, ami sikeres lehet a gyerkõcök körében.

  Ajánlott gyermekzsúrokon, gyermekfoglalkozások alkalmával, biztos lehetsz benne, hogy élvezni fogják a kicsik.

  Ki tudja, lehet, hogy ekkor döntik majd el õk is szakácsok lesznek. Aztán anyuci majd örülni fog a mosásnál, de a gyermekek boldogsága mindennél fontosabb.

 • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

  Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

 • Luca napja és a babonák

  Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

 • Kis koffein a terhesség alatt

  Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetõen nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát - közölte csütörtökön az amerikai szülész- és nõgyógyászkollégium (ACOG).

  A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nõt követtek nyomon. A legutóbbi idõkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövõdményekkel.

 • Sárgarépa-automaták az iskolában - együnk répát!

  Riga - Sárgarépa-automatákkal látják el a lett iskolákat hamarosan.

  Az egészségügyi minisztérium meggyõzõdése szerint e zöldségárusító automaták megfelelõ alternatívát képeznek az egészségtelen étkekkel szemben. A gép 9 dekás csomagokban árusítja majd a sárgarépát, de lehet, hogy hamarosan más zöldségfélékkel is bõvül a kínálat - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon. A lett iskolákban 2006 novemberétõl tilos árusítani cukrozott üdítõt, rágógumit és más egészségtelen nassolnivalót. Utánozzuk õket mi is!

 • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

  Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

 • Luxus lett a hasábburgonya!

  Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelõl a rossz európai termés, másfelõl pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszerezõdött a krumpli ára. A belga burgonyatõzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növénybõl. Az árváltozás fõ oka azonban a kínai ízlés változása.

 • Minden napra egy alma, az orvost távol tartja

  Minden napra egy alma, az orvost távol tartjaMint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.

 • Fincsi a cukormentes gumicukor

  Cukormentes gumimacikkal a fogszuvasodás ellen

  New York - A cukorhelyettesítõ xylitolt tartalmazó gumimacik csökkentik a szuvasodást okozó baktériumok számát a gyerekek fogain - állapították meg vizsgálatukban amerikai kutatók.

  A xylitol természetes édesítõszer, mely elsõsorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyümölcsökben, zöldségekben és növényekben is magtalálható.

 • Mennyire egészségesek az almás ételek?

  Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

  Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

 • Mellrák ellen ingyunk sok vörösbort

  Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

  A tumorsejtekben gyakran fejlõdik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökõdést gátló szerként is használnak.

  A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

 • Gyanús, ha gyorsan hozzák ki az ételt!

  "Csak frisset eszem" - mondják az egészséges táplálkozás, a wellness életszemlélet élharcosai. Ha bevásárol a piacon csupa friss áruból, megbízható kereskedõtõl és otthon frissen elkészíti - akkor valóban helytálló a kijelentés. De, ha nem, s ha étterembe, pláne gyorsétterembe megy - akkor többnyire csak a frissesség illúzióját kapja azzal, ha "frissensültet" választ, amit frissen (értsd gyorsan) tesznek elé. A konyhamûvészetet komolyan és igényesen gyakorlók számára a frissesség ugyanis pontosan ugyanazt jelenti, mint fenti háziasszonyunk számára: friss alapanyagokból, frissen elkészítve.

 • A kolbászmérgezés ritka, de halálos

  A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elõ Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végzõdhet. A tragédia elkerülhetõ lenne, ha a házi disznóvágásokon jobban figyelnének az emberek a fertõtlenítésre, a tisztaságra és a megfelelõ hõmérsékletre.

  A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerû házi disznóvágásokkal.

 • Alacsony zsírtartalmú tej és margarin - vigyázzunk velük

  Legalábbis ha gyermeket szeretne. Egyre több az olyan kutatás, mely azt vizsgálja, az egyes élelmiszereknek milyen negatív hatásai lehetnek a szervezetre. És néhánynál azt találták, hogy meddõséget okoz. Az alacsony zsírtartalmú tej. Egy nyolc éven keresztül folytatott amerikai kutatás szerint azoknak a nõknek, akik teherbe szeretnének esni, sokkal jobb választás a magas zsírtartalmú tej, joghurt és egyéb tejtermék, mint a zsírszegény fajták.

 • Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttet

  Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttetA nyári időszakban fontos szerep jut a befőzésnek: kedvenc gyümölcseinkből lekvárt és befőttet is készíthetünk. A hagyományos eper, kajszi és szilva mellett érdemes nektarinból és szederből főzött téli csemegékkel is megtölteni a kamra polcait. Nektarinlekvár: Olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek értettek, de még kemények és könnyen leválnak a magról. Miután meghámoztuk, félbe vágtuk és kimagoztuk őket, kockákra vágjuk. Amennyiben nagyobb mennyiséggel dolgozunk, vagy biztosan nem szeretnénk gyümölcsdarabokat hagyni a lekvárban, le is darálhatjuk.