Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nõknek címû könyv szerzõje.
A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítõ, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetõek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelõzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínûleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.
Figyeljünk a gyümölcsevésre
A különbözõ bogyók, a szõlõ és a citrusfélék egyenlõ arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetõek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.
A keményítõben gazdag élelmiszerek
Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.
Félre a cukorral
A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítõkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el õket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.
Tudatosan a babbal
A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket fõzés elõtt egy éjszakára beáztatjuk.