rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Szilveszter: Ételek és italok

  • Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Készülhetünk hagyományos ételekkel, de akár újszerűvel is, a lényeg, hogy a vendéglátó is tudja élvezni az estét, legyen elegendő idő az előkészületekre, és pihenésre is a várhatóan hosszúra nyúló éjszaka előtt.

    A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán. Ilyen lehet a virsli, valamilyen lencsés étel, bőrös sült malac, kocsonya, korhelyleves a másnapra. A bulizáshoz és nagyobb létszám esetében a legegyszerűbb óriási adag virslit (debrecenit) vásárolni, péksütemény mellett esetleg néhány salátával (franciasaláta, krumplisaláta, majonézes kukoricasaláta) kiegészíteni.

    A saláták már akár előző nap is elkészíthetők, sőt, jót is tesz az ízeknek egy kis idő. Egy nagy tál gazdag lencseleves éjfél után újult erővel látja el mindazokat, akik alig várják a buli folytatását, immár az újesztendőben. Alapvetően tartsuk szem előtt nagyobb (8+) fős társaságnál, hogy olyan ételekkel készüljünk, amelyek könnyen előkészíthetők, laktatók, és ki is tálalhatók büféasztalra, nem kell hozzá sok evőeszköz, tányér, elegendő mondjuk szalvéta, állva is fogyaszthatók. Így kifejezetten alkalmasak ilyen célokra az egyszerû és laktató saláták és szendvicsek, továbbá egytálételek. Mindez kiegészítve néhány parti falattal, szilveszteri süteménnyel, persze sok-sok itallal, és máris kezdődhet a buli!

    Ha kisebb létszámra készülünk, kiváló lehet indításnak egy raclette, vagy fondü. Valamivel drágább és egyben ünnepibb étellel is készülhetünk. Ezekre is igaz, hogy előkészíthetők és kiadósak. Ebben az esetben is készülhetünk a későbbi órákra lencseétellel, vagy virslivel, és természetesen sós és édes aprósüteményekkel.

    Létszámtól független, de különösen nagyobb társaság esetében érdemes figyelni a következőkre:

    - Előre szerezzük be az alapanyagokat, semmi esetre sem az utolsó napon. Ezt sokszor elhanyagoljuk, ez az oka a 31-i rohamnak a boltokban, piacon. Érdemes ezt elkerülni, sok bosszúságtól ment meg minket.

    - Már előző nap(okban) készítsünk elő mindent, amit lehet. Így szilveszter napja nem lesz olyan stresszes.

    Szilveszter, bőségtál, ételek és sok - sok ital az asztalra

    - Bizonyos ételeket akár megrendelhetünk étteremben, hentesnél, delikátesz üzletekben. Ez lehet kocsonya, hidegtál, disznótoros, vagy egy nagy adag töltött káposzta is.

    - Ne essünk túlzásba a beszerzésnél, mennyiségek tervezésénél, de legyen tartalék is. Ha nem vagyunk hozzászokva nagy társasághoz, nem biztos, hogy jól mérjük fel az igényeket. Erre az esetre legyen tartalékban pl. gyorsan megsüthető péksütemény, mélyfagyasztott pizza, rágcsálnivalók.

    - Ne bonyolítsuk túl az ételeket sem. A lényeg, hogy lehetőség szerint szilveszteri jellegű és elegendő mennyiség legyen, hogy mindenkinek jusson, és az alkohol kezelhetővé váljon. Akár egy nagy kerek sajt is kerülhet a büféasztalra. Megvesszük, egy késsel feltálaljuk, és mindenki ízlés szerint vághat belőle.

    - A vendégeket nyugodtan kérjük meg, hogy szintén járuljanak hozzá a büféasztal feltöltéséhez. Ezzel kapcsolatosan ajánlott a vendéglátónak a kezdeményezést és szervezést kézbe venni és irányítani, hogy változatos is legyen a büfé. Ajánljunk fel több lehetőséget, hogy a vendégek ki tudják választani a számukra legegyszerűbben elkészíthetőt, illetve amit különösen finoman tudnak elkészíteni.

    - Tálaláshoz, önkiszolgáláshoz legyen minden előkészítve. Itt kivételesen nem annyira fontos valamennyi előírás és etikett szabály betartása, a lényeg, hogy minél kevesebb felhajtással és kosszal járjon. A tűzhelyen melegedő leves vagy pörkölt mellé készítsünk ki tányérokat, így mindenki kiszolgálhatja magát.

    Szilveszteri buli tippek

    Legyenek a másnaposság tüneteit enyhítő ételek is, pl. heringtatár, vagy -saláta, korhelyleves. Ha szerencsénk van, és jól kalkuláltunk, marad elegendő étel a másnapra is, így pihenni is tudunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Betiltják az eszpresszót a kávézókban?

    Az olaszok szabványosítani akarják az igazi eszpresszó receptjét, mert attól félnek, hogy a kávézókban hígítják a híres italfélét. Az olaszok megunták, hogy szinte mindenhol másként készítik az eszpresszót és a kapucsínót, ezért szigorú szabályokhoz kötnék a kávéfélék készítését. Az olasz parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke, Marco Lion attól tart, hogy elvész az olasz kávé igazi lényege, mert több európai kávézóban egyáltalán nem tudják, hogyan kell elkészíteni egy jó csészével. "Csak egy igazi és hiteles módja van a capuccino elkészítésének, a kávézókban mégis számtalan módon csinálják" - mondta a politikus.

  • Őszi-téli kedvencünk: a mandarin

    Őszi-téli kedvencünk: a mandarinA mandarint jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. Többek között ezen tulajdonságai miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcs ősszel és télen. A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.

  • Hallal az egészségért

    A halaknak alapvetõen három csoportja van:édesvizi, tengeri és vándorló.

    A halak osztályozása szempontjából a fehér húsú halak gyengébb, a barna húsúak erõsebb fûszerezést kívánnak.

    A hal az egészség forrása A halban levõ eszenciális zsírsavak:Omega 3 és Omega 6. A hal ásványianyagokban: kalciumban, foszforban, szelénben,vasban, cinkben, és jódban, gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • Az igazi olasz pizza - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Az igazi olasz pizza: a szigorúan igazi, hagyományos pizza az egyik legistenibb étek a világon, amelynek hagyománya több évszázada öröklõdik. Az eredeti kerek finomságot egy liter vízbõl, egy kg lisztbõl és 5-6 dkg sóból, valamint élesztõbõl készítik. A tésztát csakis kézzel szabad nyújtani, pihentetésekkel, többször átgyúrva! A pizzát fafûtéses kemencében, bükkfán sütötték meg. Ennek igazán más íze van, mint az itthon kapható mirelit borzalmaknak. Higgye el, érdemes megkóstolni! Gyors pizza olaszosan otthon. Gyorsabb az elkészítése, mintha megrendeljük valamelyik pizzafutárnál...

  • Új brit ünnepi szokások

    Egzotikus újdonságokkal gyarapszik az idén a karácsonyi menü Nagy-Britanniában: a hagyományos pulyka mellett a szupermarketekben olyan, eddig ismeretlen kelet-európai ünnepi ételek is megjelentek, mint a ponty és a magyar szaloncukor. Nagy-Britannia a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bõvítés után korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország elõtt. Az évi 5-13 ezer keleti betelepülõvel számoló elõzetes...

  • A zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban

    Azokban az országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata

    Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokot a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.

    Korábbi nagy epidemiológiai tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata.

  • Az egészséges szív legnagyobb titka!

    A szív és érrendszeri panaszok tipikusan nyugati népbetegségnek számítanak. Létezik azonban egy anyag, aminek segítségével megóvhatjuk szívünket az esetleges problémáktól: ez az E-vitamin.

    A szív és érrendszeri betegségek megelõzéséhez és terápiájához nem elegendõ pusztán egészséges életmódot folytatnunk, és helyesen táplálkoznunk. Ha nem elégítjük ki szívünk E-vitamin szükségletét, minden igyekezet hiábavaló lehet.

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Fogyaszthatnak az aromákkal felturbózott ételek?!

    Washington - A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fûszerekkel és édesítõszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

    Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.

  • Sárgarépa-automaták az iskolában - együnk répát!

    Riga - Sárgarépa-automatákkal látják el a lett iskolákat hamarosan.

    Az egészségügyi minisztérium meggyõzõdése szerint e zöldségárusító automaták megfelelõ alternatívát képeznek az egészségtelen étkekkel szemben. A gép 9 dekás csomagokban árusítja majd a sárgarépát, de lehet, hogy hamarosan más zöldségfélékkel is bõvül a kínálat - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon. A lett iskolákban 2006 novemberétõl tilos árusítani cukrozott üdítõt, rágógumit és más egészségtelen nassolnivalót. Utánozzuk õket mi is!

  • Sok a fagyi?!

    Egyre népszerûbbek a pálcikás és tölcséres jégkrémek, de fogy a családi is

    Budapest - Tovább nõtt a jégkrémek forgalma: évente 17,5 milliárd forintot költ a magyar lakosság erre a hideg nyalánkságra - tájékoztatta az MTI-t az ACNielsen Piackutató Kft.

    A kiskereskedelemben eladott jégkrémek mennyisége a 2007. június-2008. májusi idõszakban meghaladta a 25 millió litert, ami 1 százalékkal több, mint az elõzõ egyéves idõszakban.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

    Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

    Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  • Az olasz konyha két fõ étkezéssel

    Az olaszok két fõ étkezése az ebéd és a vacsora. Az üzemek, hivatalok, iskolák, üzletek bezárnak déli 1 és 2 óra között, a család az ebédasztalnál találkozik. Egy átlag család ebédje a következõbõl áll: elsõ fogás: valamilyen tésztaféle (spagetti, lasagne, csõtészta) az ízletes mártások egyikével, esetleg rizs második fogás: húsféle vagy hal, zöldségkörettel vagy salátával édesség, majd az évszaknak megfelelõ gyümölcs. Este nyolc óra felé vacsoráznak, zöldség vagy húslevest, majd különféle sajtokat, tojást, felvágottat, friss gyümölcsöt.

  • Szögletes görögdinnye 'Az ízek ábécéjébõl'

    Ez szinte hihetetlen!

    Moszkva - Négyszögletes japán görögdinnyével kedveskedik vásárlóinak egy moszkvai áruházlánc, "Az ízek ábécéje".

    A dinnye négyszögesítése három évtizede Sikoku-sziget (Shikoku) termesztõinek sikerült. Azóta módszerüket más japán termesztõk is meghonosították, de a szigetországban a kúpalakú dinnye sem ritkaság. - olvasható a Lenta címû orosz hírportálon.

  • Minden tizedik magyar túlsúlyosnak érzi magát - egyél rendeset!

    A magyarok úgy érzik, a közepesnél kissé jobb egészségnek örvendenek, és többé-kevésbé tesznek is azért, hogy egészséges életmódot éljenek - derül ki a Szonda Ipsos Csoport 13 országot felölelõ kutatásából. A felmérésben ezer magyart kérdeztek meg errõl a témáról.

    A magyarok egyharmada elégedett a testsúlyával, minden második úgy gondolja, súlyfelesleggel rendelkezik. A lakosság egytizede egyenesen elhízottnak tartja magát és mindössze néhány százalékos azok aránya, akik túl soványnak találják magukat.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...