
Az egyik legfinomabb õszi gyümölcs a szõlõ. Szeptemberben van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ugyancsak ilyenkor terem a szilva is. Rengeteg szerves savat tartalmaz, elsõsorban az almasav, az A-provitamin és a B-vitamin sok benne. Alacsony nátriumtartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedõknek ajánlott. A répacukrot gyümölcscukorral, vagy édesítõvel helyettesítsük!
Hozzávalók 10 személyre:
Tokaji fehérbor 1,0 l
víz 1,0 l
Pudingpor 0,15 kg
Tejszín 0,30 l
Szõlõ 0,30 kg
Édesítõszer, egész fahéj és szegfûszeg
Citrom
Elkészítés:
Finom Tokaj vidéki fehérbort fele-fele arányban vízzel és elõre elkészített fahéj és szegfûszeg
redukcióval felfõzünk. Vaníliás pudingporral és növényi tejszínnel sûrítjük. Édesítõszerrel és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Tálalásnál kimagozott, félbevágott szõlõszemekkel, – akinek a belefér, nagy szemû aranymazsolával - hidegen - kínáljuk.
Klikk: www.csabibettina.hu