rss
  • Zsírégetés zöldségekkel

  • Elég volt a csípõtáji zsírpárnákból? Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek erõsítik a májadat, fokozhatod szervezeted zsírégetõ kapacitását, ennek eredményeképpen pedig fogyni fogsz.

    Íme a 7 leghatásosabb zsírégetõ élelmiszer:

    A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelõzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektõl, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

    Bab és más hüvelyesek

    Valamennyi zöldség közül a hüvelyesek tartalmazzák a legtöbb rostot. Ezáltal állandó szinten tartják a vércukorszintet és a testsúlyt is. Emellett káliumban is gazdagok, amely kulcsfontosságú a kiszáradás megelõzésében, továbbá segít csökkenteni a magas vérnyomás és a stroke kockázatát is.

    Hagyma és fokhagyma

    Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek lebontják a szervezet zsírraktárait, miközben a koleszterinszintet is csökkentik. Ezen kívül vírus-, baktérium- és gombaölõ hatással bírnak, továbbá védenek a szívbetegséggel szemben.

    Õrölt chili (Cayenne-bors)

    A csípõs fûszer csökkenti az inzulinszintet, mivel felgyorsítja az anyagcserét és csökkenti a vércukorszintet, ezért a túl magas inzulinszint nem váltja ki a zsír raktározását.

    Kurkuma

    A fõként Indiában népszerû fûszer az egyik legjobb béta-karotin forrás, ez az az antioxidáns, amely megvédi a májat a szabadgyökök károsító hatásával szemben. A kurkuma emellett erõsíti a májat és meggátolja a zsír lerakódását a májsejtekben.

    Fahéj

    Az Amerikai Mezõgazdasági Minisztérium kutatói kimutatták, hogy napi negyed-egy teáskanál fahéj fogyasztása hatására akár húszszorosára is nõhet a szervezet cukoranyagcseréjének hatékonysága, így a magas vércukorszint nem vezet a zsír raktározásához.

    Lenmag és lenmagolaj

    Mind a lenmag, mind a belõle készült olaj megköti a zsírszövetben tárolt méreganyagokat és segít eltávolítani azokat a szervezetbõl. Így csökken a tárolt zsír mennyisége, mi pedig karcsúbbak leszünk.

    Medipress


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szeretjük a gesztenyepürét és a gesztenyét

    Szeretjük a gesztenyepürét és a gesztenyét A téli évszak slágere a sült gesztenye és gesztenyepüré, mely nagyon szeretni való csemege. Utóbbit hungarikumnak is tekintjük, talán azért, mert más formában ritkán kerül a tüskés bundájú téli gyümölcs az asztalra. Pedig micsoda lehetőségek rejlenek benne – a sós és édes kóstolni valókra mindinkább oda figyelhetünk. Együk a gesztenyét, a gesztenyepürét magányunkban, szerelmünkkel, ebéd utáni desszertként vagy esti csemege gyanánt. A gesztenyepüré, jókora tejszínhab dombocskákkal, sokunknak ellenállhatatlan csemege.

  • A tojássárgája káros hatása az érrendszerre

    A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nõkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdõívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikrõl. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nõ, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés jóval erõteljesebb.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • Az ültetés etikettje

    A vendégek megfelelõ ültetése az asztalnál egy kisebb fajta mûvészet, ugyanis nem mindegy, hogy ki, ki mellett ül az étkezés alatt. Elsõ hallásra lényegtelennek tûnhet, de rá kell jönnünk, hogy igenis befolyásolja az ebéd vagy a vacsora sikerét, különösen, ha egy nagyobb társaságot hívunk meg. Az ültetési rend nagymértékben meghatározza az étkezés alatti társalgást.

  • A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomság

    A méz az egyik legrégebbi gyógyhatású finomságA mézet az emberek ősidők óta fogyasztják. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Itt az ideje tehát, hogy mézesítsd az életed! A méz kiváló csemege, ám jó tulajdonsága nem csak ebben rejlik. Az aranysárga ragacsos folyadék ugyanis az egyik legrégebbi természetes gyógyhatású finomság – a sumérek, egyiptomiak, görögök egyaránt hódoltak pozitív tulajdonságai előtt. A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia.

  • Miért vágyódunk a csokoládéra?

    A hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ. Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlõen hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.

  • Veszélyes a kumarin tartalmú fahéjas termékek fogyasztása

    A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesült arról, hogy Németországból származó ropogós, fahéj ízû falatkák kumarin tartalma meghaladja a jogszabályban megengedett határértéket. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal hatósági jogkörrel nem rendelkezik, ezért a riasztást intézkedésre továbbította az élelmiszerellenõrzõ hatóságokhoz. A jogszabályban megengedett határérték élelmiszerekre 2 mg/kg.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • Szokatlan éttermek az egész világon

    Egy ausztrál hírportál összegyûjtötte a világ legkülönlegesebb és legeredetibb éttermeit, ezek között találhatunk jég-, és nudista éttermet, valamint olyan vendéglõt, ahol vécécsészén ülhetnek a vendégek és fürdõkádból fogyaszthatják a kért ételeket.

    A thaiföldi Cabbages and Condoms (Káposzta és óvszer) elnevezésû étteremben a vendégeket megérkezéskor a szuvenírboltba kísérik, ahol a családtervezést segítõ emléktárgyakat tekinthetnek, illetve vehetnek meg.

  • A túl sok kávé csontritkulást okoz

    A kalcium utánpótlás a csontritkulás elleni küzdelem elsõ és legfontosabb lépése. A koffein tartalmú ételek és italok fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, így nagymértékben elõsegítik a betegség kialakulását. A koffein fõként stimuláló, élénkítõ hatásáról ismert. Elfogyasztása után a véráramba jutva megközelítõleg egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, mely egyaránt érzékelhetõ az ideg-, szív- és érrendszer, az agy területein. Ennek köszönhetõen hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk nõ.

  • A Túró Rudi sztori

    Mindannyian kedveljük, szeretjük ezt a túrós, csokival bevont kis rudacskát, ami igazi hungarikumként ismert. Vagy mégsem az?

    Napjainkban a külföldi multik is ráéreztek a Rudi ízére és több országban is hasonló termékkel álltak elõ... A Túró Rudi 40 éves története során sok mindent megélt már. A Szovjetúnióban kikísérletezett Túró Eszkimótól, a magyarok által tökéletesített változaton át, eljutottunk a mai Túró Rudiig, ami tagadhatatlanul a legsikeresebb édességek egyike hazánkban.

  • Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

    Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

    Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.

  • Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintet

    Az édesburgonya segít stabilizálni a vércukorszintetKészíthetünk belőle édességeket, pitéket, megsüthetjük, megfőzhetjük vagy akár párolhatjuk is. Mindegy milyen elkészítési módot választunk, ez a tápláló gumós zöldség mindig finom és laktató lesz. Az „édes\" elnevezés ellenére, nem szerepel a cukorbetegek tiltó listáján, mivel a tanulmányok kimutatták, hogy az édesburgonya valójában segít stabilizálni a vércukor szintet és csökkenti az inzulin ellenállóképességet. Az édesburgonya rendelkezik az egyik legmagasabb A-vitamin tartalommal béta-karotin, vagyis karotinoidok formájában.

  • Hogyan fogyasszuk a rizst?

    Sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyérõl vagy az alakjáról kapta a nevét. A hosszúkás szemû rizs kevesebb, míg a gömbölyû szemû több keményítõt tartalmaz. Elõbbi a fõzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad.

  • Fogyj banánnal! Tévhit, hogy hízlal!

    A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed, és segít leküzdeni a stresszt is. Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bõr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külsõ segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülrõl bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel.

  • Muffin álomdiéta módra!

    Rengeteg változatban elkészíthetõ, lehet édes és sós, minden a fantáziánkra van bízva. Isteni finom a lenti változat, és a szénhidrát csökkentett lisztkeveréknek hála bûntudat nélkül kóstolgatható.

    Elkészítés: a száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet. A sütõt elõmelegítem 190 fokra. A muffin formát kivajazom, kilisztezem, és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.

  • New York-i ízek

    A helyiek Big Apple-nek, vagyis Nagy Almának hívják szeretett városukat. Íme egy kis kóstoló belõle!

    Úgy tûnik, New York soha nem alszik. Az üzleti, a divat- és a reklámvilág fellegvárának tartott város 8 millió lakosa állandóan rohan, nehogy valamirõl lemaradjon, vagy valamibõl kimaradjon – ezt az utazó is érzékelheti. A metropoliszban megannyi kulturális és kulináris élménnyel gazdagodhat, ám ezek élvezetéhez szerencsére nem kell felvennie a helyi tempót.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • A csoki segíthet a fogyásban

    A csoki segíthet a fogyásbanEzt az igazán jónak hangzó diétát csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.