rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • Mit együnk ha Londonba utazunk?

  • Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitûnõ alapanyagokból egyszerû, de ízletesen elkészített ételeket.

    A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelezõ" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    Ennek variációival találkozunk a vendéglõkben és a kávéházakban csakúgy, mint a hotelekben és a pubokban, szerte az egész városban. A legendás angol reggeli ma már nem olyan bõséges, mint a viktoriánus kor kedvelt ötfogásos lakomája, de azért laktató étkezés, és megfelelõ alapozást biztosít az egész napos városnézéshez.

    A legismertebb otthon készített étel Angliában a beef steak (sült marhahús), amit általában vasárnap fogyasztanak. Ez az étel olyannyira népszerû volt, hogy a franciák a mai napig csak "les rosbifs"-nek (sült húsok) titulálják az angolokat. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy bizonyos fajta mártással tálalják, amit húslébõl, húslevesbõl készítenek és liszttel sûrítenek be. A Yorkshire pudding kedvelt kísérõ a sült mellé.

    Amikor az ember a városban sétál, gyakran megcsapja az orrát a hal és a sült krumpli szaga. Anglia legnépszerûbb"gyors" étele minden bizonnyal a fish and chips (hal hasábburgonyával) - az elsõ"fish & chips" boltok a 19. század végén jelentek meg és azóta váltak kedveltté keresztül-kasul az országban. Az étel maga az egyszerûség: a halat (általában tõkehal vagy lepényhal) egy lisztbõl, tojásból és vízbõl készült tésztába mártják, majd forró zsírban kisütik. A chipshez vékony hasábokra vágott burgonyát sütnek ki forró zsírban. Ezt a klasszikus angol ételt legjobb a szabadban, egyenesen a papírzacskóból enni!

    Az utóbbi idõben az angol konyha a különbözõ népek konyhamûvészetének ezernyi fogásával gazdagodott. A boltokban és éttermekben az indiától kezdve az olaszon át a japán különlegességeik kaphatók ételek és élelmiszerek. A curry például (ez egy fûszeres étel hallal, hússal vagy zöldségekkel) mostanság Anglia egyik kedvenc fogása. Most pedig íme néhány példa, mit is fogyasztanak pontosan a szigetlakók!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A sajt lehet penészes, szagos mégis szeretjük

    A sajtokról az elsõ írásbeli megemlékezés a suméroktól és a Bibliából származik. Feltehetõ, hogy készítését más-más idõkben és helyeken a különbözõ népek egymástól függetlenül találták fel. Az antik népeknél a kifejt tejet az elejtett állatok kitisztított gyomrában tárolták. Ez a tejalvasztási mód a kaukázusi népeknél még ma is megtalálható. Ez az alvadt "tej" tekinthetõ a sajt õsének. A gyomorban való tárolást az ember fejlõdésével felváltották a cserépedények, ebben azonban nem aludt meg a tej. Felfedezték azonban, hogy ha a tejbe az oltógyomor egy darabkáját belelógatják, akkor a tej megalszik.

  • Ízisz szent növénye, a hagyma

    A vöröshagyma egyike a legõsibb termesztett növényeknek, hiszen már Egyiptomban is ismerték. Az egyiptomi hieroglifákon a termékenység és a növekedés szimbólumaként szerepel.
    Használata a 17-18. században terjedt el.
    A hagyma számtalan legenda ihletõje, valamint évszázadok óta gyógyszernek tekintik, mára a hagyma jótékony hatását tudományosan is bizonyították.

  • Eper, banán és ananász a tavaszi fáradtság ellen

    A friss gyümölcsök kínálata egyre bõvül ahogy világszerte is nõ a napsütéses órák száma és árban is kedvezõbbek lesznek a gyümölcsök ezáltal. Így már jóval kedvezõbb áron is hozzájuthatunk, a már napsütésben érett gyümölcsökhöz, zöldségekhez.

    Ilyen az eper, a banán és az ananász. Az epernek magas a C vitamin tartalma, serkenti a vérkeringést, energetizál, fokozza az anyagcsere folyamatokat, fiatalító hatása van, és vértisztító hatásáról is ismeretes.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • A bennünk rejlõ boldogság

    A szakember szerint a boldogság elsõsorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthetõ. "Boldogság, gyere haza, késõ van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom? "Többféle boldogság létezik" - mondja a pszichológus. "Az egyéni boldogságot akkor éljük át, amikor pályánkon sikeresek vagyunk" - fejtegeti Rusz Edit. Az önmegvalósítással azzá válhatunk, akinek, aminek születtünk. A hivatástudat aktívvá tesz, és az állandóság érzetével együtt a megújulás lehetõségét adja.

  • Tíz gyerekbõl még három sem egészséges - piknik a gyerekekért

    Viszonylag könnyen siklott át a közvélemény figyelme nem rég azon az európai uniós felmérésen, mely megállapította, hogy hazánkban a gyerekek legjobb esetben is egynegyedérõl(!) mondható el, hogy egészséges. Az Eurokid program legfõképp a rendszeres mozgás, a családok aktív életvitelének hiányával magyarázta a lesújtó mérleget, amiben sok igazság lehet, hisz a gyerekek egyre kevésbé kedvelik a testnevelés órákat, soha nem volt annyi felmentett, mint manapság.

  • Csodaszerek bûvöletében - étrendkiegészítõk

    Egy új termékcsoport csapdái

    Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Gyakori kérdések, melyeket feltesznek magukban a vásárlók, mielõtt leemelnének a polcról egy étrend-kiegészítõt.

    Az új termékcsoport hódít ugyan a piacon, és növekvõ népszerûségnek örvend, de egyre nagyobb viharokat is kavar, még a szakemberek körében is.

  • Hónapos retket minden asztalra

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is.

    Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínû, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetûek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegû, 2-10 cm átmérõjû.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Fogyj banánnal! Tévhit, hogy hízlal!

    A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed, és segít leküzdeni a stresszt is. Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bõr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külsõ segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülrõl bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel.

  • Természetes orvosság cukorbetegség ellen

    A fekete tea tartalmaz egy olyan összetevõt, amely a II-es típusú cukorbetegség kezelésére használt akarbóz és miglitol hatását utánozza, ebbõl a poliszacharidból a fekete teában jóval több található, mint a zöld teában. Kínában és Japánban a sencha teát a cukorbetegek terápiájában alkalmazzák. Haixia Chen, a Tiencsini Egyetem kutatója munkatársaival kimutatta, hogy a teában található poliszacharidok gátolják a keményítõt glükózzá alakító alfa-glukozidáz enzimet, ugyanúgy, mint ahogyan az akarbóz és a miglitol hatnak.

  • Természetes C-vitamin forrás

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Nyári kortyok

    Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Nyár és víz - szorosan összefüggõ fogalmak. Ha a Balatonon vitorlázunk vagy a strandon pancsolunk a medencében, talán nem is gondolunk arra, hogy e nélkül az elem nélkül a földi élet sohasem jött volna létre. Valószínûleg azon sem morfondírozunk, hogy testünk több mint 70 százaléka víz, és az sem fordul meg a fejünkben, hogy vajon hogyan szabályozhatjuk megfelelõen folyadék-kibocsátásunkat és -bevitelünket.

  • A sztapacska - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol (leginkább az utak melletti Motorestekben, illetve a kempingek Koliba nevû vendéglátóhelyein) kapni sztrapacskát pár koronáért. Kérdés azonban, hogy mire is fáj a fogunk. A sztrapacska (szlovákul: strapaèky) népies kifejezés, mint például a „magyar” sárma vagy szárma a töltött káposzta helyett. A magyarul sztrapacskaként ismert étel felvidéki megfelelõje a szlovák környelvben bryndzové halu¹ky (ejtsd: brindzovje haluski), azaz juhtúrós galuska.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • A tészta mégsem hizlal?

    A tészta eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint Marco Polo utazásai során Keletrõl hozta receptjét Itáliába 1295-ben. Más források szerint az itáliaiak ekkor már lelkes fogyasztói voltak a tésztának, Szicíliában például a makaróni már jóval korábban a kedvenc ételek közé tartozott. Úgy tartják, hogy Szicíliába az arabokon keresztül jutott el a tészta, akik Perzsiában bukkantak rá. Akárhonnan is származik, a tészta az egyik legnemzetközibb eledel, egyszerûen, gyorsan és változatosan elkészíthetõ.

  • A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrend

    A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrendA reformtáplálkozás is a növényi élelmiszereket, elsősorban a gabonaneműeket részesíti előnyben. Az élelmi nyersanyagokat csak kíméletes technológiai eljárásoknak vethetik alá, és csak természetes forrásból származó élelmiszeradalékok, technológiai segédanyagok alkalmazhatók. Mindezen irányzatok hívei nemcsak táplálkozásukban térnek, de életmódjuk, életszemléletük is más. Nem szokás kávét, alkoholt fogyasztani, dohányozni, általában sokat mozognak, általánosságban megfogalmazva kiegyensúlyozottabb életmódra törekednek.

  • Királyként kell reggelizni

    A táplálkozási szokások nagy része már gyerekkorban eldõl. Ebben a családi minta, a szülõk példamutatása igen jelentõs.

    Szerencsére nálunk ez nem volt kérdés, hogy reggelizünk-e vagy sem. Inkább korábban keltünk, kelünk, de ez nem maradhat el. Ha pedig valamiért (például egy vérvétel miatt) mégis, akkor bizony, rosszul érzem magam. Tudom, sokan azt érzik, hogy inkább tovább aludnának egy fél órával, mintsem kenegetnék a kiflit hajnalban.

  • Halak elõkészítése fõzéshez és sütéshez

    HALAK BONTÁSA, TISZTÍTÁSA

    Az élõ halakat feldolgozás elõtt a tarkójukra (fejükre) mért erõs csapással kábítják el. A következõ lépés az esetleges pikkelyek eltávolítása. Ehhez az állatot az oldalára fektetjük, az egyik kezünkkel megfogjuk a farkát, s egy éles, hegyes késsel a farkától a feje felé haladva lefejtjük a pikkelyeket. Ennek során a kést a bõr és a pikkelyek közé csúsztatva "lepattintjuk", illetve lekaparjuk a lemezkéket, lehetõleg úgy, hogy ne kaszaboljuk össze az állat bõrét.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...