Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Következõ lépésként a kutatók meghatározták, hogy a vörösbor fogvédõ hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelõsek. A vegyület számos ehetõ növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálható. A kutatók szerint a proantocianidineket ki lehet vonni a borból, és önállóan is tanulmányozhatók lesznek a száj egészségére gyakorolt hatásaik. Fogászati szempontból ugyanis szerencsésebb a vörösbor megfelelõ komponenseit izolálni, ugyanis a borban található savak és cukrok még elõ is segíthetik a fogszuvasodást.
A kanadai Quebecben található Laval Egyetem kutatói a vörösborban található polifenolokról derítették ki, hogy segítik az ínyben a bakteriális fertõzésre kialakuló immunválasz szabályozását.