rss
  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

  • Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

    A borokból az úgynevezett vákuum-koncentráció technikával vonták ki az alkoholt. Ezek után Streptococcus mutans baktériumokból készítettek tenyészeteket. A táplálékok cukortartalmán élõ, zománckárosodást okozó baktérium elõszeretettel keveredik laboratóriumban a nyállal, és könnyen megtapad a nyállal bevont kihúzott fogakon, valamint a nyállal bevont kalcium-kerámia gyöngyökön. Az alkoholmentes vörösbor azonban megakadályozta a baktériumokat a kitapadástól.

    Következõ lépésként a kutatók meghatározták, hogy a vörösbor fogvédõ hatásáért a proantocianidinek, a korábban antioxidáns hatásukról ismert természetes flavonoidok a felelõsek. A vegyület számos ehetõ növényben, így az almában, a fahéjban, a kókuszban és a teában is megtalálható. A kutatók szerint a proantocianidineket ki lehet vonni a borból, és önállóan is tanulmányozhatók lesznek a száj egészségére gyakorolt hatásaik. Fogászati szempontból ugyanis szerencsésebb a vörösbor megfelelõ komponenseit izolálni, ugyanis a borban található savak és cukrok még elõ is segíthetik a fogszuvasodást.

    A kanadai Quebecben található Laval Egyetem kutatói a vörösborban található polifenolokról derítették ki, hogy segítik az ínyben a bakteriális fertõzésre kialakuló immunválasz szabályozását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jobb a fagyasztott gyümölcs mint a friss?

    Általánosan elterjedt nézet az, hogy a friss gyümölcs és zöldség sokkal táplálóbb, mint a fagyasztott vagy konzerv. Attól függ.

    Sokat írnak az antioxidánsok fontos szerepérõl, az állandóan ismételt szöveg az, hogy együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, hallgatólagosan beleértve, hogy a fagyasztott gyümölcs másodrendû.

    A valóság ezzel szemben az, hogy a fagyasztott éppen olyan jó lehet, mint a friss.

  • Leszerepeltek a kakaók

    Rosszul szerepeltek a kakaós és tejes italok a Kosár magazin tesztjén. A tizenhat vizsgált termékbõl összesen kettõ kapott kiváló minõsítést, a legtöbb azonban csak közepeset vagy elégségeset. A fogyasztóvédelmi magazin fõszerkesztõje az InfoRádióban elmondta: érdemes odafigyelni, hogy a kakaóként árult termékek valóban tejbõl vannak-e, vagy olyan alapanyagból készültek, mint a reggeli italok. Az sem mindegy, hogy ha tej van benne, akkor hány százalékban. Fontos szempont az is, hogy valódi kakaóport raktak-e bele vagy zsírszegényt, esetleg csokoládéport - közölte Pavlovics Ágota.

  • Hot dog - Amit tudni kell róla és egy kis történelem!

    A hot dog egy virslibõl és úgynevezett hot dog kiflibõl álló, melegen felszolgált étel. A fõtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére.

    Mustár helyett sokféle szószt (majonéz, ketchup, csiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe. Az idõ múlásával több variáció is kialakult, és van, amely saját néven kezdett el terjedni. Ilyen a wimpi. A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve.

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • Csapjuk be a hasunkat!

    Legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy túl sokat együnk, ha étkezések elõtt olyan ételeket fogyasztunk elsõ fogásként, amik kitöltik a gyomrot, laktatóak, ugyanakkor kalóriában szegények. Ennek legegyszerûbb módja, ha étkezés elõtt megeszünk egy almát, vagy ha elsõ fogásnak kalóriaszegény levest, pl. egy könnyû zöldséglevest fogyasztunk. Az is remek választás, ha egy könnyû salátát készítünk. Színes, a szemet is laktató, nagy salátástálat válasszunk, és lehetõleg mellõzzük a salátaönteteket.

  • Csirkehús-leves a magas vérnyomás ellen?

    A nátha kezelésére használt otthoni gyógymód, a csirekhús-leves új szerepkört is ölthet magára a gyógyászat terén a magas vérnyomás elleni küzdelemben, jelentették japán tudósok.

    Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerû fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE inhibitorokéhoz, a magas vérnyomás fõ gyógyszeréhez. A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebbõl a fehérjébõl, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • Egy elfeledett étel: a hajdina

    A hajdina - vagy más néven pohánka - a folyondárfélék családjába tartozó növény, melynek szilikát tartalmú magvait fogyasztjuk. Valószínûleg Kínából származik, hûvösebb, fõként hegyvidéki tájakon nagy mennyiségben termesztették régebben, magvának lisztes tartalma miatt. A közelmúltban termesztése jelentõsen csökkent, fogyasztása szinte a nullára esett. Pedig értékes, sokféleképpen fogyasztható növény. Táplálkozástani értékét jellegzetes íze mellett különösen magas ásványi anyag tartalma adja. Vasat, káliumot, lecitint, riboflavint, tiamint tartalmaz.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • Melyik gyógyszer mire való?

    Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, hebeny betegségrõl, mindig kényelmesebb, ha minél elõbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sõt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba. A lábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat. Gyakoriak a lázzal, hõemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusés bakteriális fertõzések.

  • Őszi-téli kedvencünk: a mandarin

    Őszi-téli kedvencünk: a mandarinA mandarint jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. Többek között ezen tulajdonságai miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcs ősszel és télen. A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • Tavaszi fogyókúra tippek

    A tavasz a fogadalmak és fogyókúrák ideje: soha nem volt divatban ennyiféle fogyókúra és diéta, amelyek népszerûségi listája évrõl-évre változik. A fogyókúrák lényege nem a nem evés, hanem az evés, tehát hogy éhezés nélkül lehessen fogyni, mert az éhezés kimerít és nem engedi, hogy az emberek folytassák rohanó életmódjukat, feszített munkatempójukat. Vannak diéták, amelyek a vércsoport fajtákat veszik alapul, egy másik altípus az ételek alapvetõ összetevõinek az elválasztásán alapul, egy harmadik csoport azon alapul, hogy szinte mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy hány órakor.

  • Táplálkozás és belsõ egyensúly

    Hozd egyensúlyba szervezeted az évszaknak megfelelõ ételekkel és gyógynövényekkel! Télen válassz fûtõ-melegítõ ételeket, hogy a hideg és meleg, a jin és a jang egész évben egyensúlyban maradjon benned! A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítõ hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetõk legjobban.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Amit tudnunk kell az ételallergiáról

    A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

    – Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • Hideg napokon együnk csicsókát és fekete retket

    Csicsóka: a szegények krumplija

    Ezt az amerikai kontinensrõl származó takarmánynövényt õsszel szokták betakarítani, de gyakorlatilag egész évben fogyasztható. Sok értékes tápanyagot tartalmaz, könnyen emészthetõ, ráadásul rosttartalma többszöröse a burgonyáénak, így kiválóan alkalmazható számos diétában ill. fogyókúra esetén is. Alacsony glikémiás indexének köszönhetõen cukorbetegeknél kivédi a vércukor ingadozást, valamint hosszabb ideig biztosít jóllakottság érzetet.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.